TEST DRIVE
WatchGuard Firebox M270
Crveni stražar
Dejan PETROVIĆ
1. jun 2020.

Pre dva broja, testirali smo crveni uređaj iz WatchGuarda (i.sk.rs/27990), ali nismo znali šta možemo da očekujemo. Uvideli smo da uređaj radi odlično ono čemu je namenjen. Sada smo na test dobili još jedan WatchGuard Firebox sa oznakom M270 UTM (Unified Threat Managment), uređaj koji nas je iznenadio svojom masom, atipičnom za mrežne uređaje.

Firebox je povećih dimenzija i predviđen je da se ugrađuje u mrežne ormare. U tu svrhu ima odgovarajuće nosače, ali iz istog razloga nema nikakve stopice. Zadnji panel je siromašan, sa tasterom za uključivanje uređaja i priključkom za strujni kabl. Watchguard je u pakovanje dodao tri strujna kabla sa različitim priključcima u zavisnosti od područja gde će uređaj biti distribuiran; nas, naravno, interesuje standardni šuko. Kada smo kod napajanja, jedan od razloga za masu od 4,5 kilograma jeste i kvalitetno napajanje od 60 vati. M270 ima aktivno hlađenje i otvori ventilatora su sa zadnje strane.

Prednji panel ima osam portova preko kojih Firebox ostvaruje gigabitnu komunikaciju. Zanimljivo je to da WatchGuard uz M270 isporučuje i dva kabla, ukršteni i standardni LAN, gde je ovaj prvi crvene boje, a drugi zelene. Dva USB 3.0 porta mogu da se koriste za povezivanje memorijskih uređaja radi bekapovanja. Firebox ima još jedan RJ45 port, koji je, zapravo, konzolni port, a kabl adapter RJ45-RS232 dobija se uz uređaj. Na kraju ili bolje reći na početku, su tri LED (’Power’, ’Arm/Disarm’ i ’Storage’) i tasteri ’On/Off’ i ’Reset’.

Ventilator na zadnjoj strani posao obavlja više nego dobro, a u tome mu pomaže i gomila sitnih otvora na metalnom kućištu. Taj isti ventilator ima više režima rada i na najbržem ume da bude prilično bučan.

M270 je UTM uređaj predviđen za mala i srednja preduzeća. Kao i kada smo pričali o modelu T15 i ovde propusna moć zavisi od nivoa korišćene zaštite. Ako se koristi samo Firewall, propusna moć na M270 je do 4,9 gigabita po sekundi. Očekivano, najmanja je kod VPN i UTM i iznosi samo 1,6 gigabita po sekundi. Korisniku je ostavljeno da bira između Firewall, VPN, AV, IPS i UTM sa svim cons i pros koje ovi vidovi zaštite nude.

NAT je dostupan kao dinamičan, statičan i one-to-one. Tu je podrška za VoIP (SIP i H.323), QoS, WAN Failover, VLAN, SD-WAN. Opciono, tu su 24x7 podrška, Access portal, DNSWatch, APT blocker, Spam Blocker, Intrusion Prevention Service (IPS) i da ne nabrajamo dalje. Jasno je da je potencijal Fireboxa mnogo veći od stock varijante.

Hardver u crvenom metalnom kućištu čini četvorojezgarni Intelov Atom C3558, kao ne tako star procesor. Sa svojih 2,2 gigaherca, uz četiri gigabajta radne memorije i 16 gigabajta mSATA za podatke, čine da Firebox radi prilično brzo. Za kratko vreme provedeno kod nas nismo primetili ikakva usporavanja, mada nismo imali ni čime da ga uposlimo za tako kratko vreme.

Fireboxu pristupamo preko IP adrese. Početni „čarobnjak” nas vodi do osnovnih postavki kao što su lozinke, bekap i slično. Fireware Web UI sastoji se iz leve bočne trake sa menijem i podmenijima. Središnji prozor jasno je koncipiran, bez nepotrebnih informacija. Da kažemo i to da bez registracije ovog uređaja nismo imali Feature Key, a bez koga smo ostali uskraćeni za neke „fičerse”, poput geolokacije. Dashboard je, zapravo, grafički prikaz raznih parametara, počevši od Front Panela, FireWatch, Gateway Wireless Controller, pomenuta Geolocation i druge. System status nam daje pristup ARP tabeli, Authetification listi i listi blokiranih sajtova, DHCP, Dynamic DNS, Hotspot Clients, VPN i drugo. Firewall je deo gde se nalaze opcije vezane za SNAT Traffic Management, TLS Profile i Proxyje. Subscription Services je deo koji je zaključan, a koji otključava Feature Key. Sama lista je impozantna: Data Loss Prevention, DNSWatch, Gateway AV, Geolocation, Inteligent AV, Intrution Prevention Service... a ovo je bukvalno pola spiska. Authentification je deo vezan za HotSpot, Servere i Portale. VPN ima ceo meni za sebe, što je razumljivo. Tu su BOVPN Virtual Interfaces, BOVPN over TLS, Mobile VPN i drugo. System je uglavnom u formi checkboxova za razne aspekte ovog Fireboxa. Pod Backup je deo za prebacivanje imagea preko USB na neki memorijski uređaj. Tu je i nadogradnja sistema i razne druge opcije.

Svakako da M270 nije predviđen da stoji na stolu pored jednog računara u, na primer, advokatskoj kancelariji. Njegovo mesto je u mrežnom ormaru u koji se sliva desetak računara, mrežnih štampača, bezbednosnih sistema i slično. Kada govorimo o bezbednosti lokalnih mreža, svedoci smo da mnoge manje firme uopšte ne razmišljaju u tom pravcu. To je razlog što nije mali broj upada u nezaštićene mreže. Rešenja poput ovog Fireboxa možda su inicijalno skupa, ali na duge staze svakako se isplate. Tim pre što, ma koliko se stvaralo usko grlo pri raznim vidovima zaštite, ovaj UTM, ipak, ima dovoljno prostora za baratanje podacima. M270 biće korak ispred u slučaju upada, a putem Real Time Monitoringa uvek se može proveriti šta se dešava u lokalnoj mreži.

Osnovno: UTM za mala i srednja preduzeća

Ostalo: 8 × 1 Gbit/s Ethernet, 2 × USB 3.0, srl io

Proizvođač: WatchGuard (www.watchguard.com)

Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama