TEST DRIVE
Armaggeddon Nimitz TR8000
Bez viška delova
D. LUKINOVIĆ
1. jun 2020.

Na prvi pogled, ovo kućište deluje kao da je delo nekog od popularnih „krivaca”. Lian Li? InWin? Thermaltake? Ne, ovo je delo Armaggeddona, čiji je vlasnik Leapfrog. Kao i svi ostali proizvođači, i ovaj pozajmljuje ideje i dizajnerska rešenja na koja su veći igrači već potrošili novac i vreme, sve na oduševljenje miliona kupaca koji ne bi imali novca za „pravu stvar”.

Iako je tek nešto više od „kutije”, Nimitz TR 8000 izgleda interesantno i ubedljivo zbog gomile stakla i unutrašnjeg rasporeda koji se kroz njega jasno vidi. Unutrašnjost je podeljena na dva dela. Veći, očekivano, treba da ugosti osnovne komponente i hlađenje, dok je drugi, manji, namenjen ugradnji napajanja i uređaja za skladištenje podataka. Ovaj recept je osnova za većinu modernih kućišta, ali Nimitz TR8000 spada u ona kojima je prostor podeljen vertikalno. Ovo omogućava da se u relativno kompaktno kućište smesti E-ATX ploča i dosta hlađenja, uključujući i kompleksniju postavku vodenog.

Naziv nam je odmah stvorio sliku ubilačke AI inkarnacije Čestera „Dablju” Nimica, što bi svakako bio strateški, superiorni masovni ubica. Kućište pred nama je, ipak, samo relativno solidno i vizuelno interesantno rešenje za reklamiranje modernog hardvera koji se šepuri kroz staklo. Kada se uklone staklene stranice, ostaje relativno tanak lim. Negde je moralo da se štedi, ali na sreću završna obrada, iako ne vrhunska, ipak garantuje da se kupac neće poseći tokom montaže hardvera ili slučajno ulubiti nejako kućište. Konektori su spartanski: samo jedan USB 3.0 konektor, dva prethodne generacije i audio-ulaz/izlaz. Pored tastera za uključivanje, tu je i „šaltač” RGB osvetljenja, umesto ’Reset’ tastera.

Jednostavnost krasi raspored u ovom kućištu. Unutrašnjost je podeljena limom koji se proteže celom dužinom kućišta na dve jasne celine. Na kraju dela za montažu matične ploče iskrivljen je i ovde se nalaze otvori za sprovođenje kablova, sa gumenim ulošcima. Na kraju je rešetka na koju se montiraju radijator i ventilatori, približena bočnoj stranici. Nažalost, ventilatori ne mogu da se postave sa druge strane lima jer ih blokira „neonska reklama” sa logotipom i modelom kućišta ispisanim vertikalno, odozdo nagore. Zbog pametnog rasporeda unutrašnjeg prostora, procesorski hladnjaci imaju čitavih 200 milimetara prostora, što znači da će i najveća čudovišta stati unutra. Grafičkim karticama ostavljena je puna dužina unutrašnjeg prostora – 400 milimetara. Ovoliki prostor omogućava ugradnju dugačkih grafičkih kartica i komponenata vodenog hlađenja. Sa druge strane „zida” nalazi se mesto za montažu napajanja, dužine do 200 milimetara. Jednostavan centralni nosač sadrži otvore za montažu po dva uređaja za skladištenje podataka, formata 2,5 i 3,5 inča. Pri kraju kućišta, iznad napajanja, postoje dodatni otvori na koje, sa po dva šrafa, mogu da se pričvrste još dva uređaja od 2,5 inča.

Armaggeddon Nimitz TR 8000 ne dolazi sa preinstaliranim ventilatorima, ali u njega može da se ugradi čak deset ventilatora prečnika 120 milimetara, po tri na donju, gornju, odnosno bočnu stranicu, kao i jedan sa zadnje strane. Na sva navedena mesta mogu da se postave i radijatori. Ploča je dovoljno odvojena od stranica da je bez problema moguće ugraditi radijatore debljine 30 milimetara sa ventilatorima. I za ovaj model bismo predložili da samo gornji, uz eventualnu pomoć bočnih i zadnjeg ventilatora izvlače vazduh, a da donji „usisivač” preskočite zbog relativno malog odstojanja od podloge. Ali, izbor postoji i u ovom malom izlogu može da pozira loop sa tri 360 radijatora.

Na našem tržištu Nimitz TR8000 košta nešto više od 11 hiljada dinara. Sa jedne strane, za isti novac mogu da se kupe modeli poznatih proizvođača, na primer, S300 TG iz drugog teksta, koji je kvalitetniji, robusniji i fleksibilniji. Sa druge strane, unutrašnji raspored jeste specifičan, a kućište dovoljno prostrano da u njega stane „preterana” mašina i sve što vam je ostalo na polici za hardver. Ukoliko biste posegnuli za nekim od uzora, možda biste morali da izdvojite i dvostruko više novca.

Dimenzije i masa: 510 × 395 × 530 mm, 7,7 kg

Osnovno: 1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 2 × 3,5”/2,5”, 6 × 2,5” SSD/HDD, podržava ATX, Micro-ATX, E-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: mogućnost ugradnje ukupno 10 × 120 mm

Radijatori: 360 (3), 120 (1)

Ostalo: vertikalno podeljen unutrašnji prostor, prednja i bočna stranica od kaljenog stakla, RGB osvetljenje logotipa proizvođača i naziva modela

Proizvođač: Armaggeddon (www.leapfrogglobal.com)

Kontakt: Sampro (www.sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama