TEST DRIVE
Asus RoG Zephyrus 14 (GA401IV)
Izlog ispred dobre radnje
Tihomir STANČEVIĆ
1. jun 2020.

Ono što nam se dopada kod Asusa jeste hrabrost da u svoje proizvode implementira nove, originalne mogućnosti, uz svesni rizik da tržište to ne prihvati. Neminovno, neke stvari su im neslavno propale (padaju nam na pamet Transformer Book V, laptop/tablet sa „kolevkom” za mobilni telefon, kao i PadFone tablet kao egzoskelet za mobilni: i.sk.rs/10393). Međutim, neki koncepti su im uspeli; čak i neki koji nisu originalno smišljeni od strane Asusa, „prošli” su na tržištu tek kada je Asus odlučio da ih malo pogura.

Prvo što ćete primetiti kod ovog laptopa jeste poklopac! Naime, on je dijagonalno podeljen na dva dela, pa je gornji od dva tako nastala trougla izbušen sa tačno 6536 rupica (nismo brojali, tako kaže proizvođač), a ispod njih se nalaze svetleće diodice. U pitanju je, praktično, trouglasti monohromatski ekran. Naime, lampice imaju više nivoa osvetljenja, a čitava matrica lampica je programabilna, sve sa mogućnošću animacija (stoga Asus ovu stvar zove AniMe). Podešavanje prikaza AniMe matrice obavlja se u posebnoj sekciji Armoury Crate (Control Panel softvera koji se inače koristi za prikaz najvažnijih parametara sistema). AniMe može da prikazuje statičnu sliku, animaciju od importovanog GIF-a ili da prikaz na njemu pokazuje nešto korisno (vreme, stanje baterije, notifikaciju poruka...). Takođe, izgled anime matrice može da varira u odnosu na to za šta laptop trenutno koristite tako da, na primer, prikazuje „ekvilajzer” animaciju dok puštate muziku ili prikazuje neku vašu animaciju dok se igrate. Imamo utisak da LED matrica nije uticala na dimenzije, pošto je poklopac kod ovog modela jednako tanak/debeo kao kod svakog modernog laptopa.

A da nema taj svojevrsni dodatni ekran na poklopcu, RoG Zephyrus 14 tek bi blagim dizajnerskim detaljima odavao svoj gejmerski pedigre. Pritom, ovo nije gejmerski laptop, nego gejmerska „zver”, i to u malom pakovanju, debeo dva centimetra, mase svega 1,7 kilograma i pritom ne izgleda kao svetleća Godzila. Primećujemo trend među proizvođačima da smanjuju ludilo sa svetlećim šarenilom na laptopima, tako da to ostaje samo za desktop gejmere.

RoG Zephyrus 14 seriju čine četiri modela koja se, pre svega, razlikuju po ugrađenom grafičkom čipu. jer imaju, redom, Nvidia GeForce GTX 1650, GTX 1650 Ti, GTX 1660 Ti ili GTX 2060. Dva slabija modela dolaze sa AMD Ryzen procesorima R5-4600HS ili R7-4800HS, dok jači imaju R7-4800HS ili R9-4900HS. Radna memorija se kreće od 16 do 32 gigabajta, uz SSD od pola ili jednog terabajta. Što se tiče ekrana, svi modeli dolaze sa FHD panelom sa osvežavanjem slike od 120 herca, dok dva jača modela postoje i u verzijama sa ekranom WQHD (2,5K) rezolucije, mada je kod njih vertikalno osvežavanje, ipak, standardnih 60 herca. Oba ekrana podržavaju Adaptive Sync (u poslednje vreme se i ne navode posebno G-Sync i FreeSync, jer Adaptive Sync radi i sa Radeon i sa GeForce karticama).

Mi smo na test dobili najjači model čiju detaljnu specifikaciju možete da vidite na ovim stranama. Malo je reći da smo oduševljeni njegovim performansama. No, da se prvo vratimo fizičkom opisu.

Odmorište za dlanove i površine oko tastature i tačpeda su od metala, a Asus tvrdi da je saćastom strukturom dodatno učvršćeno i zaista se ne uvija pod dlanovima. Tastatura je kvalitetna, pruža zaštitu od pritiska na više tastera odjednom i ima belo pozadinsko osvetljenje. Razmaknica je u levom delu proširena, kursorske strelice su u normalnom rasporedu, ali, ipak, nešto manje veličine. Kao kod svake (kvalitetne) tastature, mala ispupčenja na tasterima ’F’ i ’J’ olakšavaju pozicioniranje prstiju za kucanje naslepo; ovde imamo „kvržicu” i na ’W’ – za pozicioniranje prstiju igrača. Iznad gornjeg reda multimedijalnih tastera nalaze se dodatna četiri, za smanjivanje/pojačavanje zvuka, isključivanje mikrofona i poseban taster za poziv Asusovog Armoury Crate softvera.

Uz levu i desnu ivicu nalaze se po tri mala proreza kroz koje ćete čuti visokotonske zvučnike, dok su srednjotonski/niskotonski ispod njih, okrenuti na dole. Pri desnom gornjem uglu je taster ’On/Off’ sa skenerom otiska prsta. Zanimljivo je da ovaj čitač može da zapamti pročitani otisak i da ga prosledi Windowsu radi logovanja, dakle nije potrebno dva puta dodirnuti taster/čitač za uključivanje, pa zatim za biometrijsko predstavljanje.

Ivice oko ekrana široke su oko sedam milimetara (sem donje). Zanimljivo je da ovaj laptop nema kameru. Razlog nije u tome da bi gornja ivica bila još tanja, kao ni da bi se zadovoljili oni koji preterano brinu za svoju privatnost, već je opciona kamera spoljna (kači se na vrh ekrana), pa tzv. strimeri mogu da je postave tako da se snimaju iz nekog drugog ugla.

Ekran je „IPS-oliki”, AHVA (pod)tipa, sa svega par stepeni manjim uglovima vidljivosti od IPS-a, te odličnim rasponom boja (skoro sto odsto sRGB spektra). Osvetljaj je dobar, a kontrast zadovoljavajući. WQHD verzija koju smo mi videli je prelepa, ugrađena grafika može da je „potera” i u većini igara, uz uključen Adaptive Sync, imaćete „zakucanih” 60 frejmova u sekundi.

Znamo šta može RTX 2060, ali za vrhunski utisak o ovom laptopu, pre svega, zaslužan je ugrađeni procesor. Osmojezgarni Ryzen 9 4900HS brz je kao munja! Iza sebe u „prašini” ostavlja skoro sve što postoji na tržištu i ovo je definitivno najbrži procesor sa kojim smo se do sada susreli u laptopu. Utisak nam je još bolji kada se u obzir uzme odnos cene i performansi.

Ugrađena DDR4 memorija radi na odličnih 3200 megaherca. Zanimljivo je da je polovina memorije zalemljena na ploči, a da je druga polovina u obliku izmenjivog modula. To je bitno zato što ćete, na primer, ako uzmete model sa 16 (8 + 8) gigabajta memorije moći da ga proširite na maksimalno 40 (8 + 32) gigabajta. SSD je Intelov, veoma dobrih karakteristika, u skladu sa ostatkom konfiguracije.

Mogućnosti povezivanja su moderno-standardne. Tu je Wi-Fi 6 za bežičnu mrežu, kao i najnoviji USB-C, preko kog je omogućeno DisplayPort i HDMI povezivanje (uz adapter) i nudi napajanje laptopa sa USB-C izvora (monitora). Doduše, 65 vati energije koja se dobija na taj način nije dovoljno kada se uposli i GeForce čip, ali jeste za svaki manje zahtevan rad. Isto tako, grafički čip neće „dati sve od sebe” kada je baterijski napajan, a ugrađena baterija je dovoljna da Zephyrus 14 pogoni do dvocifrenog broja sati pri „ne-3D” upotrebi, kao i kod svakog modernijeg laptopa.

Pitali smo kako je Zephyrus 14 sa ovakvim komponentama i u tako kompaktnom pakovanju rešen što se tiče hlađenja. u tome svakako pomaže ErgoLift, sistem šarki koje odižu zadnju stranu laptopa i oslobađaju usisne rešetke sa donje strane. Sistem toplotnih cevi potpomognut je sa dva ventilatora koji izbacuju vazduh sa obe bočne strane, ali i kroz dva otvora pozadi, ispred ekrana. Asus navodi i neke detalje oko povećane gustine/površine rebara pasivnog hladnjaka, kao i oko asimetričnih lopatica na ventilatorima koje smanjuju buku, ali nećemo se upuštati u baš tolike detalje. Činjenica je da je rashladni sistem efikasan, ali zna da bude i dosta bučan kada se laptop maksimalno optereti. Kontrolni softver Armoury Crate ima predefinisane rashladne profile (Windows, Silent, Performance, Turbo), a ponašanje ventilatora moguće je podesiti i ručno ili dodeliti određeni profil pojedinačnoj aplikaciji, ali sve to sasvim lepo radi i automatski, hladeći komponente u potrebnoj meri.

Kao što znate, jer to provejava iz naših tekstova, nismo baš oduševljeni trendom LED RGB šarenila u svemu i svačemu na računarskom tržištu. To je za decu. Malu decu. Zephyrus 14 nam je i zbog toga, pored svega ostalog, „legao na srce” kao veoma dopadljiv, a izuzetno moćan laptop za sve moguće primene, ne samo za igranje. AniMe ekran na poklopcu nije kič, može da bude i koristan, ali je, pre svega, ono što rekosmo u naslovu. Izvolite, uđite.

Procesor: AMD Ryzen 9 4900HS, 3,0 (4,3) GHz, 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), 12 MB keš, 7 nm, TDP 35 W

Memorija: 16 (8 + 8 GB), LPDDR4, 3200 MHz, Micron

Ekran: 14 inča (355 mm), 2560 × 1440 px, AHVA, WLED, AUOptronics, 8 bita (98% sRGB), 300 cd/m2, kontrast 800:1, vreme odziva 25 ms, uglovi vidljivosti 170°/170°, antiglare, 60 Hz

Grafika: AMD Radeon Graphics (8 jezgara) + Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q Design 6 GB GDDR5

Skladište: SSD, 1 TB, NVMe, Intel 660p

Mreže: Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5

Priključci (položaj): HDMI, audio-kombo, USB-C Gen 2 (levo); 2 × USB 3.1, USB-C Gen 2 (desno)

Audio/video: zvučnici 2 × 3,2 W, opciona(!) HD kamera, mikrofoni

Baterija: 79,6 mWh

Dimenzije i masa: 324 × 222 × 19,9 mm, 1,7 kg

Proizvođač: Asus (www.asus.rs)

Prezentacija proizvođača:
i.sk.rs/357552


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama