TEST DRIVE
ASRock Radeon 5600 XT Phantom Gaming D3 6G OC i D2 6G OC
Skoro blizanci
Vladimir TRAJKOVIĆ 
1. jun 2020.

Sa generacijom grafičkih kartica Navi, AMD je postigao popriličan uspeh na tržištu, naročito u srednjoj klasi, koja je tradicionalno najzanimljivija kupcima. Tokom proteklih meseci pozabavili smo se modelima raznih klasa i proizvođača, a ovoga puta uporedili smo „dva blizanca”. Oba modela su ASRockovi proizvodi, sa gotovo identičnim karakteristikama, ali ipak dovoljno različiti da potencijalnim kupcima otežaju izbor. Zato smo mi tu, da pomognemo da se odlučite.

Inicijalne specifikacije Radeon kartica sa oznakom 5600 XT podrazumevale su TDP vrednost od 150 vati, što je ograničilo propisani radni takt, kako grafičkog procesora, tako i memorije koja je svedena na efektivnih 12 gigaherca. Naknadnim izmenama specifikacija, kroz nove verzije BIOS-a grafičkih kartica, TDP vrednosti postavljene su na 180 vati, što je omogućilo više radne frekvencije, pa je sada memorija proradila punim kapacitetom, uz takt od 14 gigaherca, ali ne kod svih modela, već samo kod onih boljih. Srećom, ova dva modela pripadaju toj, boljoj kategoriji. Obe kartice koje smo testirali došle su sa novim verzijama BIOS-a, ali nismo sigurni da se na nekom zaostalom lageru još uvek ne nalazi poneki primerak sa starom verzijom, pa bi to svakako valjalo proveriti nakon instalacije i po potrebi flešovati novu verziju BIOS-a.

Štampana ploča i sve komponente ugrađene na nju potpuno su identične kod oba modela. Naponska sekcija izvedena je u konfiguraciji 5+1 faza, što predstavlja neki zlatni standard kod modela sa oznakom Radeon 5600 XT. Kartice raspolažu sa po jednim HDMI konektorom i tri DisplayPorta, što je, takođe, prilično popularna konfiguracija video-izlaza. Kartice se većinom napajaju putem osmopinskog naponskog konektora, koji im obezbeđuje 150 vati, dok se za preostalih tridesetak, koliko nedostaje do deklarisanih vrednosti TDP-a stara PCI-E slot.

U čemu je onda razlika među ovim modelima, sem jednog broja u oznaci? Naravno, reč je o rashladnom sistemu. Korišćenje iste štampane ploče i ostalih komponenata uz različite kulere česta je praksa mnogih proizvođača, koje se ni ASRock ne libi. A i zašto bi? Razlika u ceni nije prevelika i verovatno svako ko se odluči na kupovinu grafičke kartice ove klase može da je priušti, ali dimenzije kartice mnogim korisnicima predstavljaju važan faktor prilikom kupovine. Naročito u eri omasovljenja M.2 uređaja, koji su često jedini skladišni uređaji unutar modernih gejmerskih konfiguracija, čime dobar deo unutrašnjeg prostora klasičnih kućišta postaje suvišan, pa su novi modeli znatno manjih dimenzija i kod njih grafičke kartice većih gabarita često predstavljaju nepremostivu prepreku prilikom sklapanja konfiguracije.

Tako je „manji” ASRockov model ostao uskraćen za jedan ventilator i deo disipacione površine hladnjaka. Ukupna dužina manja je u odnosu na veći model za oko 50 milimetara, dok su ostale dimenzije identične. Ipak, čak ni tako skraćena verzija kartice nije baš mala, jer zauzima „2,7” slotova u kućištu, što su efektivno čitava tri. Tako masivni kuleri svakako garantuju dobre performanse, ali glavno pitanje je ima li uopšte razlike između ostvarenih rezultata? Očekivano, model D3, sa većim hladnjakom i jednim ventilatorom više u odnosu na D2 dostiže nešto niže radne temperature, uz manje buke koju proizvode ventilatori, ali je razlika zaista minorna – u proseku za dva stepena niža radna temperatura grafičkog čipa i brzine ventilatora koje je „na sluh” nemoguće razlikovati u odnosu na drugi model. Razliku između 1900 ili 2300 obrtaja u minutu, u zatvorenom kućištu, verovatno bi samo namenski merač decibela mogao da detektuje, tako da buka svakako neće biti odlučujući faktor prilikom izbora.

Oba modela dostižu identične vrednosti radnog takta, tako da su im i performanse „u frejm” jednake. Radeon 5600 XT zamišljen je kao konkurencija najjačem GeForce GTX modelu, koji nosi oznaku 1660 Ti, a sa kojim se lako nosi i ostvaruje bolje rezultate i u 1080p i u 1440p rezoluciji. Pritom, glavni adut Nvidije, podrška za ray tracing tehnologiju, u ovoj klasi GeForce kartica više je tu pro-forme, nego što je realno upotrebljiva, pa je time dodatno olakšan izbor svakome ko trenutno merka kvalitetnu karticu srednje klase. Da zaključimo, izbor između pomenutih ASRockovih modela uslovljen je jedino dostupnim slobodnim prostorom unutar kućišta, a obe kartice imaju odličan odnos cene i performansi.

ASRock Radeon 5600 XT Phantom Gaming D3 6G OC / D2 6G OC

GPU: Navi (Navi 10 XL – RDNA 1.0), 2304 shader jedinice, 144 teksturne i 64 ROP jedinice, radni takt 1530/1670 MHz (1620/1750 MHz uz novi BIOS)

Memorija: 6 GB GDDR6, radni takt 12 GHz (14 GHz uz novi BIOS), 192-bitna magistrala

Video konektori: 1 × HDMI 2.0b, 3 × Display Port 1.4

Dimenzije: 291/240 × 127 × 53 mm

Ostalo: 7 nm, TDP 180 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, naponska sekcija 5+1 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, Polychrome SYNC LED osvetljenje

Proizvođač: ASRock (www.asrock.com)

Kontakt: List Computers (www.list.rs)

Test konfiguracija

Procesor: Intel Core i5-8400

Ploča: Gigabyte GA-Z370X Aorus Gaming 7

Memorija: 2 × 8 GB DDR4 HyperX Predator 3000 MHz

SSD: Kingston SUV400

Napajanje: Antec HCP-1300 Platinum

Operativni sistem: Windows 10 Pro x64


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama