TEST PLAY
Help Will Come Tomorrow
Miloš CVETKOVIĆ 
1. jun 2020.

Voz. Voz koji je od Harkova, Gomelja i Lenjingrada daleko, kretao se u suprotnom smeru, napadoše ga banditi, a preživela četvorka u vašim je rukama dok ne dođe pomoć. Pred nama je nova indie roguelite simulacija preživljavanja u sklepanom kampu. „Šta više novo može da se kaže u ovom žanru?”, pitate se. Autori Help Will Come Tomorrow očigledno su previše puta pročitali „Tihi Don” i „Rat i Mir” i rešili da atmosferu i muke iz sibirske tajge prenesu na vaše ekrane u vidu survival/camping sima i strategije. Indi preživljavanje ovog meseca vodi nas u hladni Sibir 1917. godine. Preživljavanje u doba korone u realnom svetu sa jedne i preživljavanje u Rusiji koju tek u crveno treba da oboji reka krvi Romanovih sa druge. Eskapizam izazvan dosadom u eri korone tera čoveka da prihvati urednikov predlog i zaputi se „Transsibirskom magistralom”.

Simpatičan 2D grafički dizajn i perfektno pogođena atmosfera revolucionarske Rusije zaista daju ovoj igri odličan šmek

Četvoro preživelih putnika vaši su mali „tamagočiji” do kraja igre. Okupljeni oko improvizovanog kampa, ovi, silom prilika partneri, moraju da prežive dok ne dođe pomoć iz naziva igre. Kamp ćete unapređivati i dodavati mu nove delove, skupljaćete resurse, igrati šah sa prirodnim uslovima i prilikama, vodićete dijaloge između članova ekipe kako biste im poboljšali odnose. Kao i u Rusiji koja je kasnije došla, ljudima kompletno upravlja jedno telo, u ovom slučaju – vaše.

Pomenuti ruski klasici u uvodu kao da su doslovno pozajmili svoju atmosferu za ovo delo (iako se samo „Tihi Don” odvija u sličnom vremenskom okviru). U ekipi imate boljševika, dvoje aristokrata (vojno lice i stara gospodža koja kao da je utekla sa nekog bala) i jednog neutralca. Koliko god puta da počnete igru (setimo se da je u pitanju roguelite), setap je isti, samo se menjaju detalji u biografijama i naravi likova. Tokom igre ćete im paziti na zdravlje, glad, žeđ, telesnu toplotu i eventualne povrede. Na sve ovo, možete im pomoći da smetnu s uma smijert tako što će konzumirati stvari poput psihodeličnih pečuraka, cigareta i, naravno, votke. Svako od njih troši akcione poene za sve što radi, osim za kretanje po heksagonalnoj mapici oko kampa. Kada ste sve akcione poene naroda ispucali, ostaje vam da privedete dan kraju i da im razvijate lične odnose kroz dijaloge. Budući da je ova ekipa minijatura klasne podele u Rusiji, vaši heroji će od starta biti ultranamunjeni jedni na druge, kao da im neminovno smrzavanje nije dovoljna muka. Pored sibirske hladnoće koju ni Momčilo Bajagić ne bi trpeo zbog Tamare, najveći neprijatelji ovih kamarada su banditi i patrole, ali i nemili i često nefer RNG. Nasumični generator brojeva ovde je okrutan kao izvesni Gruzijac koji će ovu državu tresti za jedno šeseam godina. Već na normalnom stepenu težine, igra će vas ubijati brže nego što ste rekli: „Gde nestade Trocki?”. Dok vam u istraživanju mape ispadne ono što vam treba, Kostja Ljevin će tri puta pokositi livadu, a „kamperi” će pocrkati od gladi. Džugašvili se smeška iz groba.

Simpatičan 2D grafički dizajn i perfektno pogođena atmosfera revolucionarske Rusije zaista daju ovoj igri odličan šmek, iako je skrnavi RNG čini težim od preživljavanja Romanovih u Jekaterinburgu. Atmosferi pomaže i melodramatična muzika u vidu gudačkih kompozicija koje će vam zaista evocirati uspomene na čitanje Tolstoja, Šolohova i Dostojevskog. Depresija ruskih klasika u video-igri, šta čovek više da poželi od parčeta zabave? Glasovna gluma je izostala, a verovatno bi još više poena dodala atmosferičnosti naslova, pa bi se RNG-u lakše gledalo kroz prste.

Help Will Come Tomorrow zanimljiva je zanimacija u prolećnim danima, ako vas već nisu okupirali AAA naslovi koje sada svi dele šakom i kapom. Pitanje je i koliko ste zasićeni ovakvim igrama, te vam preporučujemo da sačekate neku rasprodaju kako biste priuštili sebi ovaj simpatični osvrt na surovost Sibira i Oktobarsku revoluciju. Dotle, svojih dvadeset dolara možete dati i na nešto bolje.

Potrebno: Core 2 Duo E8400 / Athlon 64 X2 6000+, 2 GB RAM, 1 GB VRAM, Windows 7 SP1+

Poželjno:dvojezgarni procesor na 3,1 GHz, 4 GB RAM, 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: 2D roguelite simulacija preživljavanja u bespućima Sibira

Platforma: Windows, Linux, PS 4, Xbox One, Switch

Veličina: 2 GB

Studio: Arclight Creations

Izdavač: Klabater

Adresa:
www.lantern-studio.com

Pegi: 16

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama