TEST DRIVE<>
042019<><>

Mercusys MW300RE

Brat blizanac

Ne opisujemo jedan isti uređaj dva puta, već je Mercusys naveo isto ime u ličnim kartama za dva različita uređaja. Pre nekoliko meseci (SK 8/2018) smo na testu imali proširivač dometa Wi-Fi signala sa istom oznakom, ali ipak drugačijim izgledom. Pa da vidimo da li je Mercusys još štošta promenio, osim što je dodao treću antenu.

Proizvodi ovog proizvođača su sinonim za prilično jeftine uređaje koji su sasvim pristojni za te pare. Izgledom pak ne deluju jeftino, čak naprotiv. Završna obrada je na zavidnom nivou, a izgled takođe. U odnosu na svog brata blizanca vidimo da vizuelna razlika ipak postoji i ogleda se, dakle, u trećoj anteni koja se na sredini naprosto uspravlja. Dve bočne antene se ovaj put zakreću da bi se podigle. Sa strane imamo gomilu sitnih rupica za ventilaciju, mada je ovaj ekstender „’ladan k’o špricer”. Vredni pomena su još signalna LED i reset/WPS taster ispod. LED se, kao i kod drugih ovakvih uređaja, može koristiti i kao detektor upotrebljivog signala hosta, radi ispravnog pozicioniranja ovog uređaja.

Ekstender radi na 2,4 gigaherca po 802.11b/g/n standardu. Standardno za ovaj tip uređaja, brzine prenosa idu do 300 Mbit/s. Iznenadili smo se sa implementiranom MIMO (multiple-input and multiple-output) tehnologijom, ali samo „1×1” tipa, što je i razumljivo za ovaj cenovni rang. Ono što smo mi utvrdili jeste da će ovaj proširivač biti sasvim dovoljan za kućna scenarija bez prevelikih zahteva, sem da dobacimo signal do terase.

Nakon pristupanju SSID-u ekstendera odmah se pokreće web stranica sa korisničkim interfejsom Mercusysa i u startu nam traži da postavimo lozinku. Dalje nas setup vodi na dostupne lokalne mreže, gde upisivanjem lozinke za tu mrežu dodajemo ekstender u sistem. Korisnički interfejs je izdeljen u grupe Basic i Advanced. Ukoliko ostavimo isti SSID lokalne mreže, prenosni uređaji će se neprimetno prebacivati sa, recimo, rutera na ekstender. Novu SSID možemo postaviti pod Basic opcijom, a možemo videti i spisak povezanih uređaja, zajedno sa hostom. Pod Advanced možemo promeniti IP proširivača, tu su DHCP server i sistemski alati. Sam korisnički interfejs je drugačiji od onog na starijem modelu, i više podseća na GUI koji su kod rutera istog ovog proizvođača (SK 7/2018).

Mercusys je u ovom modelu omogućio MIMO što je svakako plus, mada koliko je to plus za opseg na 2,4 gigaherca? Sa druge strane je izostavio mogućnost postavljanja uređaja kao pristupne tačke. Isto važi i za eventualnu manipulaciju sa snagom antena. Opet, ako ćemo povećavati snagu antena, to obično bude propraćeno sa padom data ratea. Imamo utisak kao da smo dobili kolač kome je sa vrha skinuta jagoda, a stavljena višnja. Ostaje samo pitanje ko kakav kolač voli.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Athlon 220GE, Asus TUF B450M-Plus Gaming, Biostar Racing B450 GT3
Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC 6G
Thermaltake Versa N25 i N26
Antec P101
LC-Power Gaming 992W Solar Flare
Transcend MTE220S PCIe M.2 512 GB SSD
Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk i ProLite XB2483HSU-B3
Acer Nitro 5 (AN515-52-508H)
Asus VivoBook 15 (X512UB)
Gembird WP-L-01 i WP-L-02 Wireless Presenter
Xwave B Round, B Mini Round, B Square i B Power Tube
Energy Sistem Beat Box 2+ Lightcube
Microlab Solo 11C
Xiaomi Mi Box S
Mercusys MW300RE
Šta mislite o ovom tekstu?
Eldes alarmni sistem
Ubiquiti UAP-AC-M i UMA-D

Osnovno:
Range Extender, 2,4 GHz, 300 Mbit/s, 1×1 MIMO
Proizvođač:
Mercusys
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera