TEST DRIVE<>
042019<><>

Eldes alarmni sistem

GSM van linije 6,25 m

Iz nama ne tako poznate firme Eldes iz Litvanije smo dobili nekoliko komponenata koje čine kućni alarmni sistem. Već smo se više puta sretali sa sličnim rešenjima drugih proizvođača. Uglavnom su u pitanju, da tako kažemo, modularna rešenja, gde sistem, pored komandne jedinice, mogu da čine nekoliko senzora ili čitav niz njih. Ni ovde nije izuzetak, osim što nije u pitanju nikakav komplet. Kod Eldesa se uređaji koji čine sistem kupuju svaki zasebno. Tako smo i mi dobili kao odvojene jedinice PIR (passive infrared) senzor, tastaturu, senzor dima i daljinac. Potrudili smo se da od ovih komponenti napravimo jedan sistem.

Krenućemo od najveće kutije u kojoj je PIR senzor relativno većih dimenzija u odnosu na slične. Pun naziv PIR senzora je Pitbul Alarm Pro. Ovaj PIR se ne može porediti sa onima koje smo do sada imali na testu u okviru sistema, jer je on sistem za sebe. Ovde je tema uređaj koji je u stanju da detektovane pokrete prijavi kroz ugrađenu GSM/GPRS komunikaciju, a ujedno i da komunicira sa drugim uređajima iz sistema. Pride, radi preko strujnog adaptera koji se dobija uz uređaj, ali i na baterije koje su već u aparatu. Uz uređaj se još dobijaju zglobni nosač i USB kabl.

Za komunikaciju i slanje poruka uređaj koristi čak dve nano SIM kartice, u primarnom i, opciono, sekundarnom slotu. Da bi se one ubacile u odgovarajuće slotove, uređaj je potrebno otvoriti. Kad smo već otvorili PIR, da vidimo šta sve ima unutra. Prvo što vidimo je da je konektor bekap baterije odvojen i da ga treba povezati. Baterija je 8,4 volti, kapaciteta 350 mAh, i uređaju daje autonomiju do 24 časa. Tu su čak dva senzora detekcije pokreta koji, u zavisnosti od pozicije, imaju domet do 11 metara. Za osnovno uparivanje telefona i PIR senzora potrebno ga je „pozvati” , a zatim razmeniti par SMS poruka putem kojih ćemo postaviti novu lozinku. Za stavljanje sistema u stanje pripravnosti je potrebno „pozvati” PIR i sačekati da zazvoni tri puta. Sa jednim zvonjenjem ćemo ga isključiti. Centralno mesto zauzima U-blox SARA-G340 GSM/GPRS modul, koji se može sresti u mejkerskim krugovima, a u pitanju je modul koji radi na 1,8 volti. Srce sistema čini NXP čip oznake LPC1837, što je ARM procesor koji radi na deset megaherca, i koji ima taster za ’Reset’ sa prednje strane. Do procesora se nalazi tropinski terminal koji se može povezati sa sirenom ili žičanom vezom sa drugim senzorom. Na kraju, tu je mini USB port preko koga se PIR može programirati uz pomoć računara. U ovu svrhu je potrebno sa zvanične stranice preuzeti Eldes Utility, a pre povezivanja sa računarom, uređaj je neophodno prvo povezati sa nekim od izvora napajanja.

Pitbul se može podesiti SMS porukama, ali je mnogo elegantnije to uraditi putem Eldesovog softvera. Unutar njega imamo razne opcije poput upravljanja oblacima, podešavanja sistema, upravljanja korisnicima ili perifernim uređajima. Za povezivanje dodatnih uređaja je potrebno uključiti Wireless mod. Nakon toga će u odgovarajućem polju biti prikazani svi dostupni, sa opcijama za svaki. Iz ovoga možemo da zaključimo da je PIR senzor zapravo mozak celog sistema.

Sledeća kutija po veličini koju otvaramo je detektor dima oznake EWF1. I ovaj detektor je većih dimenzija u odnosu na neke koje smo imali na testu. Uz uređaj dolaze nosač i šrafovi za montažu. Napaja se jednom baterijom od devet volti, a jedna takva litijumska dolazi uz uređaj. Na uređaju primećujemo taster na kome piše „Test weekly” i dve LED, dok se kroz otvore primećuje piezo zvučnik. Sa zadnje strane je ’Reset’ taster. Predviđena instalacija je u nekoj višoj zoni (plafon), a uređaj funkcioniše sam za sebe ili u okviru Eldes sistema, uz Pitbul PIR kao kontrolnu jedinicu. Nakon veoma intuitivnog dodavanja detektora u sistem putem Eldes softvera, dobijamo osnovne informacije od njega, kao što je stepen napunjenosti baterije, snaga signala, stanje tamper prekidača, informacije o detekciji dima, a vidimo i da je u detektoru ugrađen i temperaturni senzor, jer se ona prikazuje na panelu. Postoji i sličan uređaj za detekciju ugljen-monoksida sa oznakom EWF1CO.

Najmanja kutija krije u sebi daljinac oznake EWK2 sa četiri tastera, gde se sa prva dva alarm aktivira i deaktivira. Druga dva se mogu programirati po želji u okviru Eldes softvera. Uz daljinac dobijamo jednu CR2032 bateriju koja mu omogućava autonomiju i do 18 meseci. Daljinac ima domet i do 30 metara u prostorijama, ili do 150 metara na otvorenom. Daljinac može da služi i kao privezak za ključeve.

Na kraju, sa oznakom EKB2 imamo beli komandni stakleni panel osetljiv na dodir. U gornjem delu je LCD displej koji nudi pregršt informacija o statusu uređaja u okviru sistema, njihovim baterijama, jačini GSM signala i slično. Panel nema sopstveno napajanje, već se napaja naponima od 12 do 14 volti preko Vin i COM terminala sa zadnje strane. Tu su još tri terminala gde se G i Y koristi za komunikaciju preko RS485 interfejsa. COM i Z1 su security zone terminali i preko njih se panel povezuje sa PIR Pitbul Alarm Pro, uz upotrebu otpornika od 5,6 kilooma koji se dobija uz panel. U Eldes sistem se može dodati do četiri tač-panela, a u tu svrhu imamo A0 i A1 džampere za dodeljivanje I2C adresa svakom od njih. Organizacija tač polja na panelu je matrica četiri puta četiri, sa setom brojeva od nula do devet, uz par komandnih polja.

Kakav bi ovo sistem bio kad ne bi postojala aplikacija za njega. Za mobilne uređaje je dostupna Eldes Security aplikacija, koja je nama pravila problem prilikom logovanja.

Ono sa čim nismo najzadovoljniji je završna obrada detektora dima i PIR-a koja je mogla biti i bolja, ovako odaje utisak manjeg kvaliteta, što sistem zapravo nije. Tač-panel je odlično urađen i u mraku sa pozadinskim osvetljenjem u plavoj boji deluje krajnje efektno. Nismo imali problema sa komunikacijom putem GSM mreže. Prateći softver je krajnje funkcionalan, bez nepotrebnih stvari sa informacijama na tačno onim mestima gde treba da budu. Od Litvanaca smo dobili prilično zanimljiv sistem koji možemo da preporučimo, tim pre što ne „uvaljuju” nepotrebne dodatke. Na nama ostaje da izaberemo koje ćemo dodatke i koliko njih uzeti uz PIR Pitbul Pro, i napraviti sistem kakav nama odgovara.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Athlon 220GE, Asus TUF B450M-Plus Gaming, Biostar Racing B450 GT3
Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC 6G
Thermaltake Versa N25 i N26
Antec P101
LC-Power Gaming 992W Solar Flare
Transcend MTE220S PCIe M.2 512 GB SSD
Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk i ProLite XB2483HSU-B3
Acer Nitro 5 (AN515-52-508H)
Asus VivoBook 15 (X512UB)
Gembird WP-L-01 i WP-L-02 Wireless Presenter
Xwave B Round, B Mini Round, B Square i B Power Tube
Energy Sistem Beat Box 2+ Lightcube
Microlab Solo 11C
Xiaomi Mi Box S
Mercusys MW300RE
Eldes alarmni sistem
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubiquiti UAP-AC-M i UMA-D

Osnovno:
GSM/GPRS alarmni sistem
Ostalo:
PIR Pitbull Pro, daljinac sa 4 tastera, detektor dima, touch panel
Proizvođač:
Eldes
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera