TEST DRIVE<>
042019<><>

Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk i ProLite XB2483HSU-B3

Mrsioci konaca?

Koliko je nama poznato, japanska kompanija Iiyama nikad nije bila zvanično prisutna na našem tržištu. Iako ni na svetskom nivou ne spadaju u najprodavanije, Iiyama monitori važe za proizvode koji imaju odličan odnos kvaliteta i cene. Na svu sreću, tako je i na našem tržištu – jeftiniji su od većine modela istih karakteristika ali drugih proizvođača. Odnedavno su, dakle, prisutni u našim prodavnicama i u startu je stigao veći broj modela. Mi smo, za početak, izabrali dva modela koja su nam se učinila karakterističnim, a ostale modele ćemo predstavljati u narednim brojevima.

Kada su u pitanju gejmerski monitori, Iiyama ima G-Master seriju, sa podserijama Black Hawk, Red Eagle, Silver Crow... G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk je 27-inčni monitor FHD rezolucije, sa brzim i svetlim TN panelom, AMD Freeseync tehnologijom i vertikalnim osvežavanjem slike do 75 herca.

Kućište je u potpunosti od mat crne plastike i celokupni izgled monitora je veoma jednostavan, „ćoškast”, bez ikakvih „interesantnih” dizajnerskih rešenja, nekakvog nesvakidašnjeg postolja, crvenih detalja i sličnog. Iiyama je očigledno želela da u ovom modelu ponudi sve osnovne funkcionalnosti za publiku kojoj je namenjen, bez ikakvih suvišnih dodataka koji bi podigli cenu. Na primer, postolje kod ovog modela omogućava samo podešavanje nagiba. Pretpostavka je, valjda, da ćete ga staviti na sto i uvek koristiti na isti način. Pored karakteristika samog panela, ono po čemu se vidi da je u pitanju savremen model jesu tanke ivice oko ekrana (sem donje). Pored HDMI i DisplayPort priključaka, monitor ima i stari analogni VGA ulaz (?), USB hab sa dva porta, kao i zvučni ulaz i izlaz.

Što se tiče prikaza slike, nemamo nikakve zamerke jer se dobija tačno ono što panel TN tipa trenutno može da pruži. Pritom su osvetljaj i kontrast vrlo dobri, postoji premaz protiv odsjaja, pa sadržaj na ekranu izgleda još bolje. Nije sve savršeno, ali zato je brz odziv tačaka.

Tasteri su mehanički, postavljeni na old school način ispod donje ivice desno, i ima ih šest (jedan služi samo za izbor porta sa kojeg će se prikazati slika). Podešavanja na samom monitoru su vrlo svedena. Postoje samo tri preseta Cool, Normal i Warm, a Custom ćete izabrati ako želite sami da podešavate odnose osnovnih boja. Pored uključivanja i isključivanja FreeSynca, ne postoje nikakve opcije vezane za gejming.

Sve u svemu, ovaj Crni soko nudi tačno onoliko koliko košta. Ako želite veću rezoluciju, ili model koji je očiglednije gejmerski, ili ste ambiciozni e-sportista pa vam treba osvežavanje od 144 herca – sve to košta malo više.

Drugi model koji vam predstavljamo, ProLite XB2483HSU-B3, takođe ima vertikalno osvežavanje od 75 herca, ali nema FreeSync. Iiyama ga, naravno, ni ne svrstava u gejmerske, a i mi bismo rekli da je više poslovno-univerzalni. Jednako je crn, ali nešto manje „ćoškast” nego prethodni model. Postolje omogućava sva ergonomska podešavanja (pa i pivot), što je kod drugih proizvođača obično odlika nešto jačih, poslovnih modela. Ivice oko ekrana su dobrih 11 milimetara, što je možda važno samo u slučaju ako pravite setup sa dva ili tri monitora.

 
Ugrađeni panel je AMVA tipa, sa odličnim uglovima vidljivosti, te solidnim osvetljenjem i kontrastom. Raspon boja je dobar, a „najcrnje” i „najbelje” nijanse sive se lepo razaznaju. Podešavanja monitora su jednako siromašna kao kod prethodnog modela, jer jednostavno out of the box sve izgleda kako treba.

XB2483HSU-B3 je veoma interesantan model. Čak bismo se usudili da kažemo da uspešno konkuriše, na primer, odgovarajućem Dell modelu iz P serije od kojeg je koju „črvenu” jeftiniji.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Athlon 220GE, Asus TUF B450M-Plus Gaming, Biostar Racing B450 GT3
Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC 6G
Thermaltake Versa N25 i N26
Antec P101
LC-Power Gaming 992W Solar Flare
Transcend MTE220S PCIe M.2 512 GB SSD
Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk i ProLite XB2483HSU-B3
Šta mislite o ovom tekstu?
Acer Nitro 5 (AN515-52-508H)
Asus VivoBook 15 (X512UB)
Gembird WP-L-01 i WP-L-02 Wireless Presenter
Xwave B Round, B Mini Round, B Square i B Power Tube
Energy Sistem Beat Box 2+ Lightcube
Microlab Solo 11C
Xiaomi Mi Box S
Mercusys MW300RE
Eldes alarmni sistem
Ubiquiti UAP-AC-M i UMA-D

Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk
Osnovno:
27 inča (68,6 cm), 1920 x 1080 px, 16:9, TFT, TN, 8 bita (6 bita + FRC), 75 Hz, 99% sRGB, 72% NTSC, anti-glare
Priključci:
HDMI, DisplayPort, VGA (D-sub), 2-portni USB hab, audio-ulaz, audio-izlaz
Ostalo:
kontrast 3.000:1, osvetljaj 300 cd/m2, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti 170°/160°, AMD FreeSync, zvučnici 2 × 2 W, podešavanje nagiba, VESA 100

Iiyama ProLite XB2483HSU-B3
Osnovno:
23,8 inča (60,5 cm), 1920 x 1080 px, 16:9, TFT, AMVA, 8 bita (6 bita + FRC), 75 Hz, 99% sRGB, 72% NTSC, anti-glare
Priključci:
HDMI, DisplayPort, VGA (D-sub), 2-portni USB hab, audio-ulaz, audio-izlaz
Ostalo:
kontrast 3.000:1, osvetljaj 250 cd/m2, vreme odziva 4 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, zvučnici 2 × 2 W, podešavanje nagiba i visine, rotacija, zakretanje u vertikalni položaj (pivot), VESA 100
Proizvođač:
IIyama
Kontakt:
Asbis
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera