TEST DRIVE<>
042019<><>

Thermaltake Versa N25 i N26

V for Value

Kako je naše tržište relativno malo, dešava se da do proizvoda određenih kompanija, koje su nekada bile sveprisutne, ne može da se dođe. Baš takav slučaj predstavljalo je sporadično prisustvo vremešnih modela kompanije Thermaltake. Da li će se stvari promeniti pokazaće vreme ali, bilo kako bilo, sa prolećem nam stižu i dva kućišta skromnijih karakteristika i cene. U hijerarhiji Thermaltakea, Versa kućišta spadaju među jeftinija, a iz mnoštva modela sa ovom oznakom na testu su nam se našla dva, N25 i N26, sa identičnom osnovom i blagim razlikama u estetskoj prezentaciji.

Kućišta su očigledno jeftina i od toga ne može da se pobegne. Plastika je kruta, ali dobre završne obrade, dok je lim ekstremno „anoreksičan”, a kako se radi o nešto starijoj konstrukciji, nema „podruma” koji bi dodatno učvrstio kućište, te je ono podložno seizmičkim uticajima ljudi i životinja. Oba kućišta imaju vratanca koja pokrivaju mesto za jedan uređaj formata 5,25 inča, iako ima dovoljno prosotra za dva. Konektori se nalaze sa gornje strane i na raspolaganju su jedan USB 3.0, dva USB 2.0, kao i audio konektori. Svi portovi imaju gumene prekrivače, što je pohvalno. Tasteri za uključivanje i restart su veliki i deluju izdržljivo.

Relativno skromne dimenzije (463 × 197 × 490 milimetara) ne mogu da ugoste neki E-ATX monstrum, ali je prostor sasvim dovoljan za pristojnu mašinu. Bočna stranica ima veliki plastični prozor za prezentaciju mašine. Otvora za sprovođenje kablova ima dovoljno, ali je razmak između stranice i nosača matične ploče mali, čak i sa ispupčenjem, pa treba pažljivo planirati cable management i proveriti da li su kablovi napajanja predebeli za ovo kućište.

Kako se radi o nešto starijoj konstrukciji, kućište ima staromodni kavez za dva uređaja formata 5,25 inča i jedan formata 3,5 inča (za floppy), doduše samo jednom, već pomenutom, može da se priđe spolja, tako dva od 3,5 inča mogu da se posmatraju kao mesta za hard-diskove. U dnu kućišta je zanitovan kavez sa tri plastične „šrafles” fijoke za uređaje formata 3,5 ili 2,5 inča, a na samoj donjoj stranici postoje otvori za montažu još jednog formata 2,5 inča. Tako se, teorijski, dobija mogućnost ugradnje pet uređaja za skladištenje podataka. Između ova dva kaveza je otvoren prostor, što omogućava ugradnju grafičke karte dužine do 360 milimetara, dok procesorski hladnjaci imaju 160 milimetara prostora.

Oba kućišta dolaze sa jednim (veoma dobrim) ventilatorom prečnika 120 milimetara na zadnjoj strani. Moguća je ugradnja još četiri ventilatora prečnika 120 milimetara: dva iza prednje maske i dva ispod gornje. Neophodno je uklanjanje prednje maske kako bi se ventilatori montirali napred. Relativno mali prostor za uvlačenje vazduha, naročito kod N25 koje ima providne plastične škrge, neće učiniti ove modele šampionima protoka vazduha, ali će pokriti potrebe prosečne mašine koja nije overklokovana. Vodeno hlađenje nema nikakvog smisla u ovim kućištima, osim ako se radi o zatvorenom sistemu sa tankim 120 ili 240 radijatorom.

Thermaltake Versa N25 i N26 su jeftini modeli namenjeni korisnicima koji sklapaju računar „u dinar” (ili evro) i nemaju nameru da potorše previše novca na „limariju”. Estetski su dovoljno zanimljiva i imaju poznato „ime”, ali takođe imaju „starinsko” uređenje unutrašnjeg prostora i veoma jeftinu konstrukciju. Cena im se kreće oko 5500 dinara.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Athlon 220GE, Asus TUF B450M-Plus Gaming, Biostar Racing B450 GT3
Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC 6G
Thermaltake Versa N25 i N26
Šta mislite o ovom tekstu?
Antec P101
LC-Power Gaming 992W Solar Flare
Transcend MTE220S PCIe M.2 512 GB SSD
Iiyama ProLite G2730HSU-B1 G-Master Black Hawk i ProLite XB2483HSU-B3
Acer Nitro 5 (AN515-52-508H)
Asus VivoBook 15 (X512UB)
Gembird WP-L-01 i WP-L-02 Wireless Presenter
Xwave B Round, B Mini Round, B Square i B Power Tube
Energy Sistem Beat Box 2+ Lightcube
Microlab Solo 11C
Xiaomi Mi Box S
Mercusys MW300RE
Eldes alarmni sistem
Ubiquiti UAP-AC-M i UMA-D

Osnovno:
1 × 5,25”, 3 × 3,5"/2,5”, 1 × 3,5”, 1 × 2,5”, 1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
1 × 120 mm, mogućnost ugradnje još 4 × 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, i Mini-Itx standard, filter (tanak sunđer) za prašinu na prednjoj i gornjoj stranici i metalna mrežica ispod napajanja, prozor na bočnoj stranici
Proizvođač:
Thermaltake
Kontakt:
KimTec

Poklanjamo jedno od ova dva kućišta. Posetite naš forum (www.sk.rs/forum) ako želite da kućište bude baš vaše.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera