TEST PLAY<>
112011<><>

Might & Magic: Clash of Heroes

Dok smo čekali da se konačno pojavi šesti deo „velikih” Heroja, Ubisoft je objavio simpatičnu razbribrigu za prekraćivanje vremena. Originalni Might & Magic: Clash of Heroes pojavio se na Nintendo DS platformi pre skoro dve godine, ovog proleća je grafika osvežena za objavljivanje na Xboxu 360 i PS3, pa je na kraju došao red i na PC.

Da se odmah razumemo, iako je u naslovu „ona reč na H”, ovo nisu Heroji u tradicionalnom smislu. Nema upravljanja kraljevstvom, mape po kojoj pomerate brojne heroje i njihove armije, niti tradicionalnih taktičkih borbi koje poznajemo i volimo. Ono što postoji je simpatičan sistem borbi, koji se oslanja na jednostavnu logičku zagonetku – spojiti tri simbola u nizu, samo što se ovde ne spajaju proizvoljni simboli nego jedinice.

Da krenemo od osnovnog. Igra je smeštena u aktuelni M&M svet Ashan, negde pedesetak godina pre događaja iz Heroja 5. Tokom Clasha nailazićete na mlađe verzije brojnih likova iz H5, ali radnje dveju igara nisu povezane. Kao i uvek na Ashanu, novo pomračanje meseca donosi novu demonsku invaziju. Poslednja invazija okončana je zahvaljujući moćnoj magičnoj relikviji. Pet mladih heroja kreće u potragu za njom u nadi da će je pronaći pre misterioznog gospodara demona.

Kako je originalna igra napravljena za Nintendo DS, prezentacija i mehanika su prilično jednostavne, ali sasvim efektivne. Osnovna mapa podseća na stari RPG, gde možete da pričate sa likovima, otvarate objekte ili započnete borbe koje su glavni deo igre. Tokom borbi ekran je podeljen na vašu i protivničku stranu. Slaganjem po tri jedinice horizontalno pravite obrambenu, a vertikalno napadačku formaciju, koja će, zavisno od tipa jedinice, nakon određenog broja poteza napasti odgovarajuću kolonu sa suprotne strane. Ako napadačka formacija probije celu suparničku kolonu, tada direktno napada protivničkog heroja. Heroj čije zdravlje prvo bude svedeno na nulu gubi bitku. Takođe, brojne borbe imaju specifične uslove i dodatna pravila, što povećava taktičku izazovnost i održava svežinu.

Jedinice nisu identične onima iz ranijih Heroja (H5), ali se defintivno oslanjaju na njih, što po izgledu što po nameni. Clash je ograničen na pet frakcija, a to su haven, inferno, sylvan, academy i necropolis, svaka sa svojom kampanjom. Svaka frakcija ima tri osnovne jedinice koje funkcionišu po pomenutim pravilima i one se beskonačno respawnuju dok god vaš heroj ima hit poena. Svaka armija ima i pet elitnih jedinica, koje imaju specijalne napade, ali i brojna ograničenja.

Clash of Heroes je prilično jednostavna, ali i prilično zabavna igra. Da se šesti deo Heroja nije pojavio onda kad jeste, svakako bi veći broj ljudi proveo više vremena uz nju, jer igra to svakako zaslužuje.

Dragan KOSOVAC

 
Rage
Dead Rising 2: Off the Record
Might & Magic: Heroes VI
F1 2011
NBA 2K12
Pro Evolution Soccer 2012
FIFA 12
Total War: Shogun 2 – Rise of the Samurai
Worms: Ultimate Mayhem
A Game of Thrones: Genesis
Driver: San Francisco
Orcs Must Die!
Two Worlds 2: Pirates of the Flying Fortress
Disney Universe
Might & Magic: Clash of Heroes
Šta mislite o ovom tekstu?
The Cursed Crusade
The Binding of Isaac
Disciples III: Resurrection
Gears of War 3

...još jedno mišljenje
Ukoliko uspete da pređete preko konfuzne priče, koja može biti jasna samo najvećim ljubiteljima Might & Magic okruženja, kao i preko manga stila, za koji smatramo da je apsolutno neprimeren čuvenoj franšizi, uživaćete u iznenađujuće kompleksnim i zaraznim turn-based borbama. Doduše, zbog specifične i originalne mehanike okršaja, biće potrebno malo vremena da otkrijete sve trikove i finese, ali strpljenje se zaista isplati. U svakom slučaju, Clash of Heroes služiće samo kao predjelo dok se ne zaigra prava stvar – Might and Magic: Heroes VI.
V. STIJOVIĆ

...još jedno mišljenje
Čudno je to kako veliki izdavači ne razumeju da neke etikete jednostavno ne idu baš na svaki proizvod. Ako ste mislili da će Clash of Heroes biti punokrvna Might & Magic igra, razočaraćete se. Čak bi bilo preterivanje nazvati je i spin-off naslovom. Kanon sage M&M oduvek je bio više nego fleksibilan, ali kada se podvuče crta, jedino što Clash of Heroes deli s njom jeste ime. Međutim, ako želite zanimljivu i u određenoj meri složenu spoj-tri igru, ne tražite dalje. Iako ih ne spaja mnogo toga, sem žanrovske pripadnosti, poređenje sa serijalom Puzzle Quest je neizbežno. I jedna i druga sadrže blage RPG elemente, obe imaju pričice koje će vam pružiti odmor od spajanja istobojnih predmeta, te će tako privući u jednakoj meri ljubitelje žanra, ali i one koji samo traže odmor od uobičajenih igračkih aktivnosti. Mehanika igre je dovoljno složena da pruži veći užitak od konkurentnih naslova, a opet dovoljno jednostavna da ne odbije nikoga. Dovoljno bliska šablonu da bi bila poznata, a dovoljno različita da se isplati onima koji je kupe. Ako vam se iz bilo kog razloga igra ovakva igra, Clash of Heroes je odličan izbor.
M. MITRANOVIĆ

...još jedno mišljenje
Iako Clash of Heores na prvi pogled neodoljivo podseća na kakav dalekoistočni RPG, u pitanju je osvežavajuća mešavina logičke i strateške igre koja bi mogla da bude interesantna kako hard-core fanovima serijala tako i casual igračima koji su dovoljno otvoreni da probaju nešto novo. Treba imati na umu to da se ova igra originalno pojavila za Nintendo DS još 2009. godine i da se smatra jednom od najboljih strateških igara za tu konzolu. Iako se brak konzolaške i PC igračke mehanike obično ne završava najsrećnije, ovo bi mogao biti jedan od izuzetaka koji potvrđuju pravilo.
V. POPOVIĆ

Platforma:
PC, Xbox, PS3, DS
Potrebno:
Intel Pentium 4 / 3 GHz ili AMD Athlon 64 3000+ / 1,8 GHz, 1 GB RAM-a, ATI Radeon HD 2000 ili nVidia 7600GS, 256 MB VRAM-a
Poželjno:
Intel Pentium C2D / 2 GHz ili AMD Athlon 64 V2 6000+, 2 GB RAM-a, ATI Radeon HD3000 ili nVidia serija 8, 512 MB VRAM-a
Veličina:
1,7 GB download
Adresa:
mightandmagic .uk .ubi .com /clashofheroes /

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera