TEST PLAY<>
112003<><>

Patrician III: Rise of the Hanse

Kad se na tržištu pojavi nastavak neke igre, očekivanja igračke publike uglavnom su prilično visoka. Ako se zanemare mission i expansion packovi koji tvorcima igara služe za namicanje novca uz iskorišćavanje starih ideja, oficijelni nastavci gotovo redovno donose sveža tehnička rešenja, prerađenu priču i pregršt novina. Za najnovije ostvarenje softverske kuće Ascaron koje predstavlja nastavak prilično uspešne serije (na Zapadu, a manje kod nas) upravljačkih simulacija Patrician može da se kaže da više podseća na dobro „odmeren” expansion pack nego na novu igru.

Startovanjem igre korisnika dočekuje dobro poznat glavni meni, obogaćen opcijom za multiplejer igranje (putem Interneta ili LAN okruženja, do osam igrača, kao i tzv. Hotseat za takođe osam igrača na jednom računaru). Kao i u prethodnom delu, radnja je smeštena u oblast severne Evrope i pokriva četrdesetak gradova (luka) u periodu između 1300. i 1500. godine prošlog milenijuma. Ponovo postoje dva moda igranja: kampanjski i slobodni i oba nude podešavanje načina i težine igranja do najsitnijih detalja (brzina igranja, početna svota novca, broj brodova, zahtevnost populacije, aktivnost pirata, težina zasluživanja popularnosti...). Kampanjski deo sadrži sedam dugačkih misija koje mogu da se igraju proizvoljnim redosledom i delimično je istorijski vezan za događaje koji su se odigrali u pomenutoj oblasti.

Princip igranja je ostao gotovo stoprocentno identičan i podrazumeva kupovinu i opremanje flote brodova, trgovinu dobrima (dvadesetak artikala), izgradnju objekata po gradovima (postoji šest novih) i povremenu borbu s piratima (tu je i opcija napada na njihova skloništa kao u Port Royaleu). Kada je gradnja u pitanju, pridodata je opcija osnivanja sopstvenih gradova kojih ne može biti više od dva. Sitnije promene pretrpeo je i sistem kupoprodaje, a pridodate su i neke nove trgovačke rute kao i zavisnost ponude i potražnje od vremenskih uslova (doba godine). Zanimljivo je to što je oštećenje brodova sada moguće i vizuelno opaziti, što će olakšati njihovo slanje na neophodne popravke. Kao samostalni program, Mapeditor će poslužiti za izradu sopstvenih mapa i ljubiteljima ove igre će značajno produžiti vreme uživanja.

S obzirom na to da su Ascaronove upravljačke igre poznate po odličnim tehničkim karakteristikama, isto važi i za Patrician III. Ako ste igrali prethodni nastavak ili Port Royale (može se naći i pod nazivima Tortuga i Pirate Hunter), znaćete šta može da se očekuje od Patriciana III. Igru krasi prelepa 2D grafika, scenografije obogaćene aktivnom pozadinom (talasanje mora, povijanje krošnji drveća pod vetrom, preletanje ptica, šetkanje građana...), postojanjem raznolikih građevina i odličnim efektima koji dočaravaju promenu vremenskih uslova (kiša, sneg, magla). Muzičku podlogu predstavljaju nenametljive, autentične numere prošarane odličnim specijalnim zvučnim efektima, a opet je razočaralo potpuno odsustvo govorne nadsinhronizacije.

Vladimir PISODOROV

 
Halo: Combat Evolved
Command & Conquer Generals: Zero Hour
Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough
Max Payne 2
Chrome
Commandos 3: Destination Berlin
Freedom Fighters
Age of Mythology: The Titans
SimCity 4: Rush Hour
Etherlords II: Second Age
The Sims: Makin’ Magic
Paradise Cracked
UFO: Aftermath
Mace Griffin Bounty Hunter
Space Colony
No Man’s Land
Robin Hood: Defender of the Crown
Warhammer 40.000: Fire Warrior
Patrician III: Rise of the Hanse
Šta mislite o ovom tekstu?
Knight Shift: Once Upon a Knight

Potrebno:
Pentium 233 MHz, 32 MB RAM, grafička kartica sa 8 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 3 450 MHz, 64 MB RAM, grafička kartica sa 32 MB VRAM
Veličina:
1 CD
ADRESA:
www .ascaron .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera