TEST DRIVE
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. jun 2024.

Nestašica povoljnih grafičkih kartica na tržištu, a koja je izazvana rastom popularnosti kripto valuta, kao i fokusiranjem jednog od dva glavna proizvođača grafičkih čipova na neke druge sfere - traje već isuviše dugo. Mnogim igračima su cene aktuelnih grafičkih kartica van domašaja, pa traže alternativna rešenja. AMD je ovu situaciju dočekao spremnije od Intela i ponudio prelazno rešenje, koje je, doduše, već godinama prisutno na tržištu, ali nikada nije izazvalo toliko pažnje kao sada, jer za mnoge predstavlja jedino priuštivo rešenje za uživanje u omiljenoj elektronskoj zabavi. Naravno, u pitanju je još jedan APU (Accelerated Processing Unit), što je AMD-ov naziv za procesor sa integrisanom grafikom.

ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...

Nova serija APU-a, označena sa 8000, donosi revoluciju u ovaj segment, jer performanse koje njen grafički deo čipa nudi, zaista prevazilaze sve do sada viđeno i korisniku pružaju sasvim solidne mogućnosti za uživanje u igrama. Seriju čine četiri modela - Ryzen 7 8700G, Ryzen 5 8600G, Ryzen 5 8500G i Ryzen 3 5300G. Najjači model raspolaže sa osam fizičkih procesorskih jezgara i 12 grafičkih CU (compute units), model 8600G opremljen je sa šest procesorskih i osam grafičkih jezgara, dok poslednja dva koriste kombinaciju klasičnih i nešto sporijih Zen 4(c) jezgara, dok su im grafičke mogućnosti prepolovljene, pa samim tim i ne deluju naročito zanimljivo kada su u pitanju igre. Mi smo se pozabavili drugorangiranim modelom, 8600G, koji na ovom polju nudi najviše za uložen novac.

Prve generacije procesora označenih kao APU pripadale su najnižoj klasi procesora, ali već koju generaciju unazad to nikako nije slučaj, već su oni daleko bolje odmereni i primereni upotrebi u različite svrhe, tako da je potencijalni krug korisnika znatno širi nego ranije. To se, uostalom, vidi i iz same oznake koja nagoveštava da se radi o procesoru srednje klase.

Pedigre ovih procesora donekle odstupa od ostalih Ryzena ove generacije, jer, iako su oni namenjeni desktop mašinama, zapravo su izvedeni iz modela namenjenih prenosnim računarima. Tako, oni ne koriste chiplet konstrukciju, sa izdvojenim fizičkim pločicama (die) na kojima su procesorska jezgra i IOD (input/output die) deo, već je to (ponovo) čip uniformne konstrukcije. To donekle ograničava njihove mogućnosti, pa je, tako, izostala podrška za PCI-E 5.0 magistralu, a smanjen je i ukupan broj raspoloživih PCI-E linija (ukupno 16 PCI-E 4.0), kao i kapacitet L3 keš memorije, koji iznosi 16 megabajta. Navedeni kompromisi su, očigledno, bili nužni kako bi se na malom prostoru našlo mesta za moćna grafička jezgra, ali i kako bi potrošnja energije ostala u vrlo skromnim granicama - svi modeli serije 8000 deklarisani su na svega 65 vati.

A kad smo već kod grafike, tu je ostvaren najveći napredak. Naime, ova generacija APU-a, po prvi put, donosi AMD-ovu RDNA arhitekturu u integrisanu grafiku, što ima veoma veliki uticaj na performanse. Za razliku od prethodne generacije koja je koristila Vega jezgra,zasnovana na staroj, GCN arhitekturi, korisniku su sada na raspolaganju pravi „mali” Radeoni. Konkretno, to znači da su grafičke performanse gotovo dvostruko bolje u odnosu na prethodnu generaciju i da je igranje u rezoluciji 1080p sasvim moguće, čak i pri srednjem nivou detalja u većini hardverski zahtevnih igara, uz zadovoljavajući framerate. Naravno, igranje u nižim rezolucijama moguće je i uz više nivoe grafičkih podešavanja, a gde je sweet spot između lepote prikaza i performansi, ostavljeno je svakome na izbor.

Iako su performanse koje 8600G pruža u igrama gotovo na nivou najslabijih modela grafičkih kartica koje spadaju u „gejmerske”, što je samo po sebi već veliko dostignuće, AMD se tu nije zaustavio. Naime, integrisana grafika podržava Hyper-RX skup opcija, a koje obuhvataju tehnologije Radeon Super Resolution, Anti-Lag+, Radeon Boost i AMD Fluid Motion Frames. U najkraćem, sve navedeno znatno poboljšava performanse u igrama na račun minimalnog gubitka u kvalitetu slike, čime je korisniku ostavljen zaista širok spektar mogućnosti da u uslovima skromnih hardverskih resursa izvuče maksimum, u skladu sa sopstvenim ukusom. Takođe, ove mogućnosti će produžiti i efektivni vek upotrebe ovih procesora, jer će moći da se izbore i sa budućim, još zahtevnijim igrama.

Uprkos tome što je primarna namena ovih APU-a uživanje u igrama „za male pare”, dva najjača modela raspolažu još jednom potencijalno vrlo korisnom opcijom, a to je podrška za zadatke vezane za mašinsko učenje, odnosno hardverski deo nazvan XDNA AI. Time su oni postali prvi desktop procesori sa hardverskom podrškom za AI zadatke. Trenutne mogućnosti za upošljavanje ovog dela čipa su nevelike, ali će on, vremenom, sigurno biti daleko više iskorišćen.

Naravno, pitanje sa čime „upariti” ovakav procesor samo se nameće. Kako je deklarisana potrošnja vrlo niska za današnje standarde, a i kako mu je primarna namena da svoj radni vek provede bez dodatne grafičke kartice, matična ploča u Micro-ATX ili Mini-ITX formatu deluje kao logična osnova za jednu takvu mašinu. Bili smo malo neskromni i 8600G testirali uz jednu od najboljih minijaturnih ploča (sledeći tekst), ali svakako da postoje i znatno jeftinije alternative.

Sam koncept APU-a donekle je bio kontradiktoran. Pristupačni modeli sa jakom integrisanom grafikom pokušavaju da blistaju na svim poljima, a ne uspevaju ni na jednom. Tako bi neko zlonameran mogao da ih opiše u najkraćem, ali iz generacije u generaciju, rezultat neophodnih kompromisa od kojih su oni sazdani je sve bolji i bolji. Sada su zaista upotrebljivi za igranje svih igara, a mnogo je igrača kojima će i to biti dovoljno za uživanje u omiljenom hobiju, dok će na grafičke detalje da zažmure. Pored igranja, Zen 4 jezgra odavno su dokazala da su vrlo moćna, tako da su i performanse koje pružaju kod ovih modela sasvim odlične. Cena modela 8600G je tek nešto viša od 250 evra, što ga čini vrlo konkurentnim na tržištu. Jedinu manu u celini može da predstavlja cena memorije, jer DDR5 nije jeftin, a performanse će dobrim delom zavisiti od radnog takta, pa su brži (i skuplji) modeli svakako preporučeni. A što se matične ploče tiče, poslužiće i neka jeftinija, sa A620 čipsetom. Pomenućemo i da su ovi modeli otključani za overklok, kako za procesorska jezgra, tako i za grafički deo, i uz sve to ne zahtevaju neko naročito hlađenje. Šta čovek više da poželi?

Performanse

 

3DMark testovi [score - fps - fps]

Time Spy

2821 - 19 - 16

Fire Strike

7792 - 39 - 30

Asus RealBench

Image editing [s]

124653 - 69

H.264 video encoding [s]

224125 - 54

OpenCL [Ksamples/s]

650

Heavy multitasking [s]

191648 - 51

Maxon Cinebench [score]

R11.5 CPU Multi / Single

24.06 - 3.19

R15 CPU Multi / Single

2157 - 267

R20 CPU Multi / Single

5048 - 653

R23 CPU Multi / Single

12798 - 1685

R24 CPU Multi / Single

670 - 84

Unigine testovi [score - fps]

Heaven, 1080p, Ultr, AA off, Tess. Extr.

1323 - 53

Valley, 1080p, Ultra, AA off, Tessel. Extr.

2379 - 57

Superposition, DX Mode, 720p Low

10977 - 82

Superposition, DX Mode, 1080p Low

10969 - 61

Igre

Metro Exodus (DX 12, Low, 720p)

120

Metro Exodus (DX 12, Low, 1080p)

50

Deus Ex: Mankind Divided (DX12, Low, 720p)

96

Deus Ex: Mankind Divided (DX12, Low, 1080p)

86

Deus Ex: Mankind Div. (DX12. Medium, 1080p)

70

Horizon Zero Dawn (High, 720p)

72

Horizon Zero Dawn (Medium, 1080p)

49

Far Cry 6 (High, 720p)

73

Far Cry 6 (Medium, 1080p)

51

Radni takt: 4,3 GHz (5 GHz Boost)

Broj jezgara: 6/12 (fizička/logička)

Podnožje: AM5 (LGA 1718)

Keš memorija (L2 + L3): 6 + 16 MB

Integrisana grafika: Radeon 760M (8 CU, 2800 MHz)

Memorijski kontroler: Dual channel DDR5 5200 MHz, podrška za EXPO profile

Ostalo: 4 nm, TDP 65 W, 20 PCI-E 4.0 linija, od toga 4 rezervisano za komunikaciju sa čipsetom

Proizvođač: AMD (amd.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama