TRŽIŠTE
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Momir ĐEKIĆ
1. jun 2024.

Tržište personalnih računara se smanjuje, MacOS i Chrome OS uređaji povećavaju udeo na tržištu, a prethodne inicijative, kao što su Windows RT i Windows S, nisu postigle očekivani uspeh. Uprkos ovim izazovima, Microsoft, kao kompanija, ostaje jak, podstaknut diversifikacijom svojih ulaganja u oblasti kao što su računarstvo u oblaku, rešenja za preduzeća, hardver i veštačka inteligencija.

Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...

Slobodan pad

Jedan od primarnih razloga za pad dominacije operativnog sistema Windows jeste ukupno smanjenje tržišta personalnih računara. Tokom protekle decenije, porast mobilnih uređaja, uključujući pametne telefone i tablične računare, drastično je promenio sliku tržišta. Mobilni uređaji postali su primarni računarski alat za mnoge korisnike, najpre zbog svoje prenosivosti, lakoće upotrebe i sve veće funkcionalnosti.

Kako korisnici, ali i preduzeća (čak i države) prebacuju svoje računarske potrebe na mobilne uređaje, potražnja za tradicionalnim računarima, koji prvenstveno koriste Windows se smanjila. Ovaj trend je imao direktan uticaj na tržišni udeo Windowsa, jer se svake godine prodaje manje računara. Na promenu dinamike (kratko zaustavljanje pada) uticala je isključivo pandemija. Ovaj globalni događaj u početku je doveo do porasta prodaje računara, zbog masovnog prelaska na sistem rada na daljinu i obrazovanja „preko žice”. Međutim, kao što nam je poznato, ovo je bio privremeni podsticaj, a korekcija tržišta nakon pandemije ponovo je istakla dugoročni trend pada prodaje računara. Dinamika tržišta pokazala je da, iako je došlo do kratkoročnog skoka, ukupna putanja se nastavlja naniže, jer efikasniji i jednostavniji uređaji zaokupljaju interesovanje potrošača.

Dodatni izazov za američku kompaniju predstavlja i činjenica da se, u sve manjoj vrednosti ukupnog tržišta kroz vreme, udeo njihovog parčeta - smanjuje. Uređaji pokretani MacOS sistemom već duži niz godina povećavaju udeo na tržištu, posebno među profesionalcima, zaposlenima u kreativnim i obrazovnim industrijama. Iz ove perspektive, besprekorna integracija Appleovog hardverskog i softverskog sistema pruža kohezivno i visokooptimizovano korisničko okruženje, koje, bar trenutno, nema pravog konkurenta. Inovacija kompanije Apple u hardveru (serija čipova M) i reputacija za pouzdanost učinile su MacOS atraktivnom alternativom Windowsu. Uvođenje pomenutih čipova je znatno poboljšalo performanse i trajanje baterije Appleovih računara, dodatno učvrstivši njihovu privlačnost. Ova sinergija hardvera i softvera, u kombinaciji sa snažnim sistemom koji uključuje ostale uređaje i usluge kompanije Apple, nastavlja da odvlači korisnike od Windowsa. Prema poslednjim merenjima, oko 16 odsto korisnika globalno koristi MacOS.

Iako ne snažan kao Apple, konkurent Windows računarima je i skup proizvoda pogonjen operativnim sistemom kompanije Google - Chrome OS. Ovaj proizvod doživeo je znatan rast, posebno u sektoru obrazovanja i među potrošačima sa nižim budžetima. Ova kategorija je, u poslednjih nekoliko godina, usled pandemije i stagflacije koja je usledila, dobila na brojnosti i važnosti. Chrome OS uređaji poznati su po pristupačnosti, jednostavnosti i bezbednosti. Ovi atributi ih čine posebno privlačnim u obrazovnim okruženjima, gde su jednostavnost upotrebe i nisko održavanje od ključne važnosti. Dovoljno je da obiđete bilo koji veliki lanac prodavnica tehnike u Evropi i videćete da računari sa Googleovim operativnim sistemom zauzimaju barem deset odsto izložbenog prostora, uprkos tome što je njihov udeo u globalnoj prodaji tek nešto preko tri odsto. Dodatno, sve veće usvajanje Chromebook računara u školama dovodi do toga da su generacije korisnika koji dolaze bolje upoznate sa operativnim sistemom kompanije Google, nego sa Windowsom.

Neuspešni izleti visokih cena

Neslavna istorija projekata diversifikacije koju je Microsoft sprovodio u poslednje dve decenije izuzetno je konzistentna. Od mobilnih telefona, zasnovanih na Windows Phone operativnom sistemu naovamo, pokazalo se da Microsoft teško kreira zaokružene proizvode, ali i inovira u najvažnijem prostoru, prostoru svog najbitnijeg proizvoda. Na primer, Windows RT, operativni sistem uveden sa ciljem da se takmiči na tržištu tabličnih računara, jedan je od većih neuspeha. Objavljen 2012. godine, Windows RT bio je dizajniran tako da radi na ARM arhitekturi i nudi verziju Windowsa koja je ličila na tada aktuelni Windows 8, ali je imala znatna ograničenja. Mogao je da pokreće isključivo aplikacije preuzete iz Windows prodavnice, što je ozbiljno ograničavalo opseg dostupnog softvera. Pored toga, problemi sa performansama i nedostatak kompatibilnosti sa tradicionalnim Windows aplikacijama doveli su do široko rasprostranjenog nezadovoljstva. Nemogućnost Windowsa RT da pruži (poput rešenja kompanije Apple) zaokruženu celinu, uporedivu sa svojim konkurentima, na kraju je, zajedno sa slabom prodajom, dovela do njegovog potpunog ukidanja. Ovaj neuspeh istakao je izazove sa kojima se Microsoft suočio u prilagođavanju Windowsa različitim veličinama uređaja. Svakako im u tome nije pomogao „omiljeni” partner, oličen u kompaniji Intel, čiji su proizvodi u poslednjih desetak godina bili potpuno neprilagođeni uređajima čija je popularnost rasla gotovo eksponencijalno. Pokušaj sa Qualcommovim procesorom Snapdragon 8cx i njegovim adaptacijama u Surface proizvodima takođe se pokazao kao neuspešan.

Tržište personalnih računara, jedino uporište operativnog sistema Windows, ima očiglednu trajektoriju pada. Kako vreme odmiče, Windows u sve manjem kolaču ima sve manji udeo. Neke zvezde umiru sporo, barem u astronomiji. Izuzetno masivne zvezde umiru trenutno u snažnim eksplozijama, isijavajući gas, prašinu i energiju u svim pravcima. Koliko je Windows velika zvezda, pokazaće njen kraj. (Izvor: Statista.com)

Kada smo kod linije Surface, još jedan operativni sistem, poznatiji pod nazivom Windows 10 S, bio je pokušaj da se stvori bezbednija i modernija verzija Windowsa. Predstavljen 2017. godine, Windows 10 S imao je za cilj da obezbedi brže i bezbednije iskustvo, ograničavanjem izbora kod korisnika na aplikacije iz Microsoftove prodavnice. Zvuči poznato? Upravo je ovo bila ključna vizija Chromebook računara. Iako je namera bila da se ponudi bezbednije okruženje, restriktivna priroda Windowsa 10 S nije bila dobro prihvaćena od strane potrošača, koji su bili navikli na fleksibilnost punog Windows okruženja. Ispostaviće se da je Windows mnogostruko više gubio nove korisnike, nego stare. Inovacije koje su pogodovale „novim korisnicima” su postojećoj bazi, koja je i dalje veoma velika, bile poput noža u srce.

Ograničenja su mnogim korisnicima bila frustrirajuća, a nemogućnost jednostavne instalacije tradicionalnih aplikacija učinila ih je manje ili nimalo privlačnim. Neubedljiv prijem, te nedostatak suštinskih razloga za korisnike da se drže režima S, doveli su do toga da je on u velikoj meri ignorisan u korist punih verzijaWindowsa.

Zanimljivo je i to kako je Microsoft pokušavao da populariše alternativnu verziju svog operativnog sistema među postojećim korisnicima. U reklamnim materijalima isticalo se duže trajanje baterije i drastično brže podizanje sistema. Ipak, trajanje baterije svakako je bilo kratko (u poređenju sa uporedivim rešenjima drugih platformi), te je dodatak od oko 15 odsto bio zaista mizeran, dok je brzina podizanja sistema već bila na prihvatljivom nivou, pa je, čak, i višestruko ubrzanje od 80 odsto bilo manje ubedljivo.

Slično prethodnom, pokušaji da se pomešaju format tabličnog računara i desktopa u verzijama Windowsa8 i 10 naišli su na različit prijem. Uvođenje početnog ekrana i fokus na interakcije zasnovane na dodiru u Windowsu 8, na primer, udaljili su mnoge tradicionalne korisnike desktop računara koji su smatrali da su promene neprijatne i neefikasne za uređaje bez kontrola uz pomoć dodira. Iako je Microsoft kasnije ponovo uveo Start meni i omogućio druga podešavanja u Windows 10, početni pogrešni koraci uticali su na percepciju i usvajanje tih izmena kod korisnika.

Bezbednost u pokretu

Uprkos izazovima pogrešnih odluka, Microsoft je uspešno diversifikovao svoje poslovanje, obezbeđujući njegovu otpornost i kontinuirani rast. Strateško ulaganje u veštačku inteligenciju, posebno kroz partnerstvo sa OpenAI, predstavlja značajan potez u najboljem trenutku. Ova saradnja dovela je do inovacija kao što je funkcija Copilot, koja integriše veštačku inteligenciju u Office 365, poboljšavajući produktivnost automatizacijom rutinskih zadataka i pružanjem inteligentnih preporuka. Integracija AI u Microsoftov sistem pokazuje posvećenost kompanije da ostane na čelu tehnološkog napretka. Nove verzije operativnog sistema, kao i novi hardver iz kompanije Microsoft, biće brendirani proizvodom Copilot. Taster Start polako će otići u penziju i svoje mesto ustupiti AI funkcijama.

Microsoft nije stao na unapređenjima svog softverskog sistema. Značajan trenutak za Windows uređaje predstavlja nedavno lansiranje procesora Snapdragon X Elite od strane kompanije Qualcomm. Već smo pisali o dogovoru dve kompanije. Ovaj procesor obećava da će doneti znatna poboljšanja u kategoriji „tankih i laganih” Windows uređaja. Očekuje se da će nova platforma pružiti bolje performanse i efikasnost, čineći Windows laptope konkurentnijim svojim MacBook kolegama. Ovaj napredak mogao bi da „podmladi” interesovanje za Windows uređaje, posebno u najvišem segmentu, gde su presudni dizajn, trajanje baterije i prenosivost.

• • •

Neuspesi kompanije Microsoft imaju jednu zajedničku nit. U svim ovim pričama, američka kompanija „jurila je za konkurencijom”. Istorijski gledano, najveći uspesi su, kako kod konkurenata, tako i kod kompanije Microsoft, dolazili kroz inovacije koje su bile diktirane tempom same kompanije, a ne konkurencije. Kada je Microsoft jurio da parira kompanijama Google i Apple u oblasti pametnih telefona, činio je greške u proceni i ubrzavao proizvodnju, nauštrb kvaliteta. Isto se desilo sa mnogobrojnim pokušajima prilagođavanja trendovima, bilo da su u pitanju tablični uređaji ili proširena stvarnost (Holo naočare). Krajem prošle godine, čitav tim koji je razvijao rešenja u sferi proširene i virtualne stvarnosti je otpušten.

Kada je u pitanju aktuelna situacija, Microsoft je ispred svojih konkurenata. Rešenja zasnovana na OpenAI platformi (Copilot i srodni proizvodi) vodeća su rešenja u svojoj oblasti. Microsoft je kompanija koja je lider u oblasti aplikacija za produktivnost (Office, Microsoft 365) a sistemskim akvizicijama ustalili su se i u svetu razvoja softvera (VS Code, GitHub) i društvenih mreža (LinkedIn). Dodavanje veštačke inteligencije u ova rešenja, kao i njena dublja integracija sa Surface linijom proizvoda, kompaniji Microsoft daje prednost koju nikada nije imala.

Dodatno, pojava linije procesora Snapdragon X Elite i kvalitetnije rešenje Windowsa na ARM platformi već je otvorilo vrata drugih tehnoloških kompanija koje žele da razviju svoja rešenja za novi Windows.

Prvi put posle mnogo godina, Microsoft ima veoma zdravu poziciju za produbljivanje svog vođstva u svetu IT rešenja. Iako je najveća zvezda ove kompanije u očiglednom padu, to može da oslobodi energiju koja ovu i ovakvu kompaniju može da povede na mesto izuzetnog uspeha.


SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
AVGUST 2024
Nove alatke za praćenje meteoroloških i klimatskih promena
Kvalitetniji posmatrači (i AI)
NASA ide utabanim stazama održavanja postojeće mreže meteo-satelita, uz postepeno proširivanje njihovih mogućnosti...
PNY Nvidia RTX 4500 Ada
Alat majstora svog zanata
Profesionalni softver zahteva malo ozbiljniji hardver od prosečnog procesora u poslednjim generacijama Radeona ili GeForcea...
Asus Zenbook S 16 (UM5606WA)
Zapeta puška za AI zadatke
Prvi laptop sa najnovijim procesorom AMD-ove Strix Point generacije sa unapređenim NPU-om (neural processing unit)...
Gigabyte B650M S2H, B650M D3HP, B650M DS3H, B650 Gaming X AX
Za svakog ponešto
Četiri ploče sa B650 čipsetom, Micro-ATX formata, istog proizvođača, počev od najjeftinije, pa do dvostruko skuplje...
Napad gomile desio se iznutra
Virus decenije
Platiš da ti zaustave biznis, a za izvinjenje dobiješ sendvič i kolu...
Honor 200 i 200 Pro
Knezovi portreta
Portretni snimci sa ovih telefona su vidno kvalitetniji od većine uređaja u ovoj, ali i u višoj klasi...
Samsung Galaxy Z Flip6
Ovlaš osvežen
Unapređenja u odnosu na Flip5 relativno su skromna...
Digitalna transformacija u bankarstvu
Može li to malo brže?
Iz perspektive korisnika, često nismo svesni koliko je dug i skup proces zamene starih sistema bankarske infrastrukture
The First Descendant
Dobra osnova kojoj nedostaju godine kvalitetnog sadržaja. Inače dobar utisak kvare agresivne mikrotransakcije i naporan grind...
Nine Sols
Jedno od najboljih ostvarenja ove godine, koje zbog nekolicine propusta neće ući u metroidvanijski panteon...
Dungeons of Hinterberg
Jedinstven i inovativan igrački ugođaj za ljubitelje akcionih avantura u koje možete da zaronite...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama