PHONE ZONE
Honor Magic V2
Što tanje , to bolje
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. mart 2024.

Razvoj preklopnih telefona sa savitljivim ekranima tokom poslednjih godina sve više hvata priključak sa mejnstrim segmentom, naročito na planu hardverskih kapaciteta. S druge strane, ergonomska ograničenja koja nameće preklopni dizajn mnogim proizvođačima i dalje zadaju ozbiljne muke. Najbliže svetom gralu - preklopnom telefonu koji se po gabaritima ne razlikuje od običnog - stigao je Honor, kompanija sa ozbiljnom ergelom talentovanih inženjera, uvek spremnih da iznenade. Njihov novi trijumf predstavljen je pre nekoliko meseci u Kini, a sada se pojavio i u međunarodnom izdanju. U pitanju je Honor Magic V2, u ovom trenutku najtanji i najlakši sklopivi telefon na tržištu.

Honor Magic V2 ostaće upamćen kao malo inženjersko čudo, prekretnica u dizajnu preklopnih telefona...

Osim inovativnog dizajna, nova Honorova uzdanica u prvi plan ističe i komplet naprednih kamera visoke rezolucije sa unapređenom Falcon Capture AI tehnologijom, kao i bateriju koja svojim kapacitetom nadmašuje kompletnu savitljivu konkurenciju - sa 5000 miliamper-časova u rezervi i podrškom za brzo punjenje, Magic V2 obećava odličnu autonomiju. Dakle, po svemu sudeći, pred nama je uređaj koji će ozbiljno konkurisati popularnim preklopnicima sa velikim ekranima, kao što su Samsung Galaxy Z Fold 5, Google Pixel Fold i OnePlus Open.

Honor Magic V2 je dizajnerska bravura koja najavljuje eru tankih preklopnih telefona. Niti bucmast, niti pretežak, ovaj uređaj je svojevrsno remek-delo industrijskog dizajna, čije impresivno tanke polutke ostavljaju u neverici - debljina kućišta zaustavlja se na impresivnih 4,7 milimetara, odnosno 9,9 kada su stranice sklopljene (u opticaju su trenutno i neki klasični telefoni sa ozbiljnijim gabaritima). Slično važi i za masu: sa nešto više od 230 grama, Magic V2 teži manje od Samsungovog Galaxy S23 Ultra, da ne pominjemo Galaxy Fold i druge preklopnike sa velikim ekranima. Veći deo zasluga za ovo dostignuće ide na račun filigrantski pedantne izrade, ali i novog mehanizma šarki, za čiju je izradu korišćena legura titanijuma koja uz redukovanu masu obezbeđuje i veću krutost i čvrstinu. Takođe, u presavijenom položaju nema nikakvog zazora između naspramnih strana kućišta, što znatno redukuje količinu prašine i nečistoća koje se nakupljaju na unutrašnjoj ploči.

Upečatljiv vizuelni identitet upotpunjen je i idealno zaobljenim ivicama, lepo raspoređenim tasterima, impresivno tankim okvirima oko ekrana, matiranom poleđinom koja ne klizi u ruci i modulom kamere koji neznatno štrči iznad nivoa kućišta. Kako na prvi pogled, tako i kada se uzme u ruku, telefon se, praktično, ne razlikuje od standardnog candybar uređaja, što će reći da preklopni mehanizam po prvi put ne nameće nikakve kompromise na dizajnerskom planu, osim možda jednog: uređaj nije otporan na prašinu i vodu kao takmaci iz Samsungove ergele - ovde ne nalazimo zvaničnu IP ocenu, mada iskustvo pokazuje da je zaštita od prskanja više nego korektna. Isto važi i za odličnu otpornost na padove i čvrstoću čitave komplikovane konstrukcije kućišta. Još jednom, dizajnerima kapa dole.

Kao i drugi uređaji koji se sklapaju poput knjige, odnosno po dužoj stranici, Honor Magic V2 ima dva ekrana, izduženi displej na poklopcu i prostrani kvadratni panel s unutrašnje strane. Oba ekrana krase odlične specifikacije. Spoljni ekran od 6,43 inča je praktičan za korišćenje jednom rukom i generalno je udobniji u radu sa različitim aplikacijama od Samsungovog Galaxyja Z Fold 5. Kvalitet slike usklađen je sa najstrožim merilima kvaliteta, od adaptivnog osvežavanja sa maksimalnih 120 herca, preko podrške za HDR10+ i Dolby Vision standarde, do vršne osvetljenosti od 2500 nita. Honor nije zaboravio ni na tehnologiju dodatnog zatamnjenja ekrana u mraku, koju smo videli na aktuelnim modelima kao što su Magic 5 Pro i Honor 90, a ta je funkcija dostupna na oba ekrana. Unutrašnji ekran sa dimenzijama omanjeg dečijeg igrališta broji impresivnih 7,92 inča po dijagonali i koristi OLED panel, sličan onome na spoljašnjem ekranu. Osim navedenih karakteristika, savitljivi ekran nudi i podršku za IMAX Enhanced režim za strimovanje odabranih sadržaja sa Disney+ i drugih kanala. Sve u svemu, radi se o vrlo dobrom ekranu koji nudi sve što je potrebno za udoban multitasking, gledanje filmova i igranje, naročito naslova koji znaju kako da iskoriste višak ekranskog prostora. Valja istaći i to da nova šarka pravi osetno pliće nabore na sredini savitljivog ekrana - nabor je i dalje tu, ali taktilni osećaj pri prelasku prsta preko nabora gotovo da i ne postoji.

Osim na dizajn, Honor pažnju usmerava i na fotografske kapacitete svojih vrhunskih modela. Tri zanimljive kamere visoke rezolucije uključuju dva senzora od po 50 megapiksela, jedan na glavnom, drugi na ultraširokom sočivu, kao i telefoto kameru 20 od megapiksela. U igri megapiksela Honor nedvosmisleno pobeđuje suparnike, a kao dodatni adut koristi Falcon Shot za „hvatanje” više detalja na objektima u pokretu, tehnologiju s čijim smo se mogućnostima upoznali testirajući Honor Magic 5 Pro. Kvalitet snimaka je u skladu s očekivanjima: glavna kamera pruža dosledno oštre, dobro osvetljene snimke, bez ikakvih zamućenja, čak i pri uslovima lošijeg dnevnog ili veštačkog osvetljenja. Kamera je naročito vešta u balansiranju ekspozicije, posebno kada su u kadru subjekti koje prati snažno pozadinsko osvetljenje - kamera dosledno hvata mnoštvo detalja u senkama, uz adekvatno prigušenje naglašeno svetlijih delove slike. Noćni režim i te kako može da pruži dobre rezultate, pod uslovom da se radi sa statičnim objektima; snimanje pokretnih subjekata obično uzrokuje vidno umekšavanje slike.

Prilično smo zadovoljni i kvalitetom kadrova zabeleženih teleobjektivom, mada je na takvim snimcima detaljnost daleko ispod nivoa primarne kamere. U ovom režimu vredi snimati portrete, zahvaljujući pristojnoj detekciji ivica i prirodnom bokehu, ali ne treba preterivati sa zumiranjem. Ultraširoki objektiv je prikladan za snimanje grupnih selfija i uglavnom ne iziskuje nikakvu korekciju boja, a i izobličenje po ivicama je minimalno. Ponudu zaokružuju i dve selfi kamere od 16 megapiksela, jedna na spoljašnjoj, a druga na unutrašnjoj strani. Obe kamere su dovoljno dobre za video-pozive, ali verovatno ih nećete previše koristiti, zahvaljujući sklopivom mehanizmu koji omogućava korišćenje zadnjih sočiva za selfije.

Zbog činjenice da je od kineske do svetske premijere Magica V2 prošlo dosta vremena, pojavila su se očekivanja da će model za globalno tržište avanzovati sa novim procesorom, ali to se na kraju nije dogodilo. Umesto uveliko lansiranog Snapdragona 8 Gen 3, iskorišćen je čip prethodne generacije, što nije toliki problem kada su brzinske performanse u pitanju, koliko je važna činjenica da je Gen 3 čip energetski efikasniji i opremljen GenAI mogućnostima. Sudeći po medijskim nastupima nove Samsungeve Galaxy S24 galanterije, vidimo da će generativna veštačka inteligencije one ove godine biti u fokusu, što znači da bi Magic V2 mogao da ima problema da se istakne na ovom planu. O mogućnostima Snapdragon 8 Gen 2 čipa već znamo sve šta valja znati, tako da ne treba sumnjati u vrhunske performanse u svakoj prilici, od rada sa glomaznim aplikacijama i video-zapisima, do najzahtevnijih igara. Treba naglasiti i to da Magic V2 ima odlično hlađenje, zahvaljujući kome ostaje hladan i pod dugotrajnim velikim opterećenjem.

Što se softvera tiče, Honor Magic V2 stiže sa godinu dana starim Androidom 13, što u praksi nije preterano važno kada se imaju u vidu minimalna unapređenja koja donosi nova iteracija Androida. Korisnički interfejs je standardno udoban i praktičan i uključuje više funkcija koje koriste mogućnost preklapanja kućišta, kao što je namenski režim za igranje na podeljenom ekranu, gde je omogućeno igranje dve igre istovremeno (smisao ove opcije nije nam do kraja jasan, ali svakako služi kao efektna demonstracija silovitih performansi sistema). Takođe, postoji više načina za istovremeno pokretanje do tri aplikacije, sa gestovima za brzo smanjivanje i sakrivanje plutajućih prozora, što u znatnoj meri olakšava rad u multitaskingu. Implementirani su i drugi elementi koji doprinose boljem ugođaju, kao što su veliki folderi koji omogućavaju pristup najviše osam aplikacija bez otvaranja fascikle, prečice zasnovane na veštačkoj inteligenciji u kontrolnom centru i mogućnost slaganja vidžeta. Podrška za aplikacije koje izvorno ne podržavaju rad preko celog ekrana takođe je veoma dobra, tako da nismo zabeležili nikakve nestabilnosti u radu s programima koji su oklagijom razvučeni preko celog ekrana.

Možda i više od tankog kućišta oduševljava činjenica da se u tom prostoru našlo mesta za bateriju ukupnog kapaciteta 5000 miliamper-časova (dva akumulatora veličine kreditne kartice), što je više od bilo kog drugog preklopnika. Autonomija je, očekivano, odlična: u slučajevima kada smo koristili isključivo veći unutrašnji ekran, baterija je trajala duže od jednog dana, često i čitavih dan i po, bez ikakvih ustezanja u načinu korišćenja. Šlag na torti je podrška za brzo punjenje adapterima snage do 66 vati. Za potrebe testa koristili smo jedan takav punjač i dobili odlične rezultate - za potpuno punjenje prazne baterije treba manje od jednog sata (preporučuje se da telefon bude rasklopljen tokom brzog punjenja, kako bi se obezbedilo što bolje hlađenje).

Honor Magic V2 će ostati upamćen kao malo inženjersko čudo, prekretnica u dizajnu preklopnih telefona, odnosno najtanji i najlakši preklopni telefon sa dimenzijama koje pariraju klasičnim modelima. Uspeh je još impresivniji kada se uzme u obzir činjenica da ovakav dizajn ne nameće nikakve ustupke na planu hardvera: postoji veliki spoljni ekran vrhunskog kvaliteta i upotrebljivosti, ogroman unutrašnji savitljivi displej sa jedva uočljivim naborom i baterija čiji kapacitet nadmašuje sve ostale modele u klasi. Jedini nedostatak uočava se na planu hardverske podrške za najnovije GenAI mogućnosti, ali treba očekivati da će buduće iteracije softvera to dobrim delom kompenzovati.

Operativni sistem: Android 13, MagicOS 7.2

Dimenzije i masa: 156,7 × 145,4 × 4,7 mm (rasklopljen),
156,7 × 74,1 × 9,9 mm (preklopljen) / 231 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm, octa-core, 1×3,19 GHz Cortex-X3 & 2×2,8 GHz Cortex-A715 & 2×2,8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510), Adreno 740 GPU, 16 GB RAM-a, 256/512/1024 GB interne memorije

Displeji: 7,92” savitljivi LTPO OLED (2156 × 2344, 402 ppi, 120 Hz, HDR 10+,
IMAX Enhanced, 1600 nita)
;
spolja 6,43” LTPO OLED (1060 × 2376, 402 ppi, 120 Hz, HDR 10+, 2500 nita)

Primarni sistem kamera: 50 MP (f/1,9, 26 mm wide, Laser AF, OIS)
+ 50 MP (f/2,0, 13 mm ultrawide, AF) + 20 MP (f/2,4, 62 mm telephoto, PDAF, 2,5x optički zum, OIS), 4K@30/60 fps gyro-EIS, HDR10+, OIS

Selfi kamera: 16 MP (f/2,2, wide), 4K@30 fps, gyro-EIS

Ostalo: Bluetooth 5.3 A2DP/LE/aptX HD , Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e/7/dual band/direct, GSM/CDMA/HSPA/CDMA2000/LTE/5G, GPS (GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS), NFC, IC, USB -C 3.1 OTG, DisplayPort 1.2, dual nano-SIM, Si-Ca baterija 5000 mAh, brzo punjenje (66 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v10): 1312348;
Geekbench 6: 1922 (Single-Core), 4998 (Multi-Core)

Proizvođač: Honor (hihonor.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama