TEST JOY
Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
Vrhunske igračke makaze
Danilo LUKINOVIĆ
1. maj 2022.

Kompaktne igračke tastature, sa „60%” ili „tenkeyless” (ten key less) rasporedom, kao da preuzimaju tržište. Dimenzije olakšavaju postavljanje tastature u idealni položaj, a „višak tastera” nije neophodan, prostor za „veslanje” desnom rukom je bitniji. Na stranu što izgledaju cool, što zvuči trivijalno, ali ubedljivi minimalizam i uklapanje sa ostatkom komponenata i predmeta na stolu predstavlja ozbiljan faktor.

Asus spada među ozbiljnije, da preciziramo ekskluzivnije proizvođače, čiji portfelj nije veliki, sa minimalnim učešćem „običnih” periferija. Na testu nam se našla najneobičnija, sa toliko dugačkim „imenom” koje bi postidelo i konkvistadora. Naziv nije toliko kriptičan, dakle, „pacijent” nam je bežična, tenkeyless tastatura sa RX opto-mehaničkim tasterima koje potpisuje sama kompanija Asus.

Spisak opcija još je duži. Ovaj mališa je do zuba naoružan modernim tehnologijama, ali o tome malo kasnije, počećemo sa prvim utiskom. Pošto novac nije problem, tastatura izgleda onoliko ubedljivo, elegantno i „sportski”, koliko jedan predmet čiji oblik i dimenzije diktira svrha, može da bude. Brušena aluminijumska ploča koja se spušta ka korisniku sa gornje strane, vrhunska plastika sa kvalitetnim i robusnim stopama sa gumiranim „cipelama” sa donje. Gunmetal završnica u kombinaciji sa kapicama tastera izrađenim od PBT (polibutilen tereftalat), predstavlja ubedljiv kontrast i potencira ozbiljnost i eleganciju. Površina kapica je mat, sa laserski urezanim karakterima, koji služe i kao „prozorčići” pozadinskog osvetljenja. Kako se radi o kompaktnoj tastaturi, alternativne funkcije tastera ispisane su belom bojom na licu kapica. Za ovaj model iskorišćeni su opto-mehanički prekidači, koji su ekstremno brzi, sa veoma specifičnim hodom i osećajem. Krivac za to je mehanizam koji ima „makazice”, naoko slične tastaturama (boljih) prenosnih računara, ali veće i robusnije. I pored specifičnosti, neće biti potreban duži period navikavanja. Reakcija jeste munjevita, što je imperativ za kompetitivne FPS igrače, ali je tastatura sasvim upotrebljiva za kucanje. Za pomenutu pucačku ekipu, uvećan je i ’Control’ taster. Tu su i tasteri za brzo šaltanje između funkcija tastera, kao i zaseban ’Stealth’, koji „obara” sve programe i isključuje zvuk. Vizuelni utisak zaokružuje luksuzno, mekano odmorište za šake, koje se magnetno pričvršćuje na tastaturu.

Danas uobičajeno kod vrhunskih bežičnih igračkih periferija, ROG Strix Scope RX TKL... se povezuje minijaturnim risiverom i podržava bežičnu vezu u opsegu od 2,4 gigaherca sa minimalnom latencijom i „sirotinjski” Bluetooth. Za slučaj nužde, ili za one koji su kupili bežičnu tastaturu, ali iz nekog razloga preferiraju kabl, tu je i USB-C veza. Čak i bez instalacije drajvera moguće je on the fly snimanje makroa, snimanje i pozivanje do šest profila, kontrola jačine osvetljenja, stoprocentni anti-ghosting i N-key rollover. Svetleći logotip kompanije služi i kao indikator popunjenosti baterije.

Asusov sveobuhvatni Armoury Crate softver omogućava direktniju kontrolu. Podržana je, naravno, Asus Aura, sa mogućnošću podešavanja osvetljenja pojedinačnih tastera. Podešavanje funkcija i snimanje makroa se podrazumeva, a moguća je sinhronizacija sa programima i igrama, sa specifičnim funkcijama i osvetljenjem za svaki. Podsetićemo da je za funkcionisanje Armoury Crate softvera neophodan Windows 10/11.

Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe predstavlja jednu od najboljih fabričkih krojačkih makaza (igračkih tastatura) ovog tipa koje možete da nađete na tržištu. Cena jeste velika, ali to je očekivano. Uz to, pomenuli smo da je „fabrička”. Tastature koje možete sami da prilagođavate i „sastavljate” predstavljaju zasebnu dimenziju, u kojoj cena uopšte nije faktor.

Osnovno: 84 tastera

Ostalo: multimedijalne funkcije, kontrola osvetljenja putem ’Fn’ tastera, snimanje makroa i profila bez drajvera, mogućnost promene funkcije tastera, makro editor, sinhronizacija sa softverom, Asus Aura,
radio veza 2,4 GHz, Bluetooth i USB veza

Proizvođač:
Asus ROG (rog.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama