TEST PLAY
Agatha Christie - Hercule Poirot: The First Cases
Ana KRSTIĆ
1. novembar 2021.

Svi oni koji su u toku svoje igračke karijere bili dovoljno srećni da odigraju Syberiu, zasigurno neće i ne mogu ostati ravnodušni na pomen studija Microids. Pariski tim i danas važi za čuvara (bengalske) vatre, privrženog izdavaštvu avantura starijeg kova. I hvala im na tome.

Iako vizuelno poprilično dopadljiv, ovaj naslov ima isuviše minusa

Herkul Poaro je svoj fiktivni život, barem kada je u pitanju sfera interaktivne zabave, proveo u senci svog starijeg i poznatijeg kolege iz Bejkerove ulice. Ipak, među igračima svakako ima velikih poštovalaca lika i dela Belgijanca iz pera Agate Kristi, kao i onih koji se rado sećaju serije „Poirot”, sa legendarnim glumcem Dejvidom Sušejem u naslovnoj ulozi. Igra koja je pred nama je delo slabo poznatog tima Blazing Griffin i, zapravo, ne prati radnju nekog literarnog predloška slavne autorke, nego je originalni prequel. To će, zasigurno, naići na oprečne reakcije hard-core fanova gospodina Poaroa, koji su ujedno i ciljna publika ovog naslova.

Kao tangencijalni poznavalac opusa Kristijeve, iz čijeg sećanja pomenuta TV serija polako bledi, autorka ovih redova može da tvrdi da je poistovećivanje sa mladim Herkulom, koji je glavni protagonista ove igre, veoma lako. Očigledno je da su se developeri vizuelno oslonili na lik Dejvida Sušeja, samo su ga virtuelno podmladili. Mladi Poaro u igri se nalazi u ranim dvadesetim godinama, ali i likom i stasom veoma podseća na poznatog glumca koji danas broji 75 godina. Kao što možete primetiti iz podnaslova igre, radnja The First Cases vraća nas na sam početak Poaroove detektivske karijere, u vreme kada je bio običan patroldžija u nekom remote mestašcu izvan grada.

Prolog igre i slučaj u kom rešavate misteriju nestale narukvice u lokalu predstavlja i solidan tutorijal i, pre svega, služi upoznavanju sa interfejsom i mehanikom same igre. Što se same mehanike tiče, ovo jeste klasična point and click avantura. Ceo krajolik i lepo iscrtan ambijent posmatrate iz izometrijske perspektive, sa mogućnošću zumiranja u istoj ravni. Prvi veliki minus igre ide na račun slabe optimizacije i bagovite izvedbe komandi sa tastature. Naime, Poaroom bi trebalo da je moguće komandovati i klasičnom kombinacijom ’WASD’ tastera, ali je to, praktično, nemoguće izvesti, uzevši u obzir traljavost kursora miša koji se zacementira za sredinu ekrana svaki put kada dotaknete tastaturu. Takođe, nemogućnost bilo kakvog ubrzanja kretanja Poaroa (na primer, dvoklikom miša gde bi Belgijanac trebalo da potrči do mesta radnje) poprilično je apsurdna. Kao rezultat toga, osuđeni ste na to da kroz igru posmatrate Poaroa kako se vuče iz scene u scenu.

Inventara nema. Rešavanje misterija oslanja se, zapravo, na istraživanje i kliktanje na hotspotove koji će otvoriti dodatni kontekstualni meni za razrešenje misterije, kao i dijalog sa NPC-ima, odakle će Poaro crpeti najveću količinu informacija neophodnih za kasniju dedukciju i razrešenje problema. Sklapanje svih delića u (manje-više) smislenu slagalicu izvedeno je preko svojevrsne mind mape, koju pozivate pritiskom na poseban taster kada želite da povežete izvesne fragmente i donesete neke zaključke. Sve ovo na papiru zvuči poprilično zabavno, ali je izvedba u praksi dosta labava. Zašto? Iz prostog razloga što vam igra konstantno sugeriše šta vam je činiti, što u kombinaciji sa apsurdnim taskovima (primer je kada tražite svoju sobu u vili, drenirajući mozak pola sata, umesto da jednostavno možete da pitate batlera gde je vaša soba) poprilično ubija i gameplay i igrački ugođaj. The First Cases je avantura u kojoj bilo kakvog ozbiljnijeg izazova za igrača nema. Valja dodati i komentar da je sama mind mapa, koja predstavlja i samu srž igre, poprilično haotično izvedena, tako da vam prečesto nije ni jasno kako ste zaključili nešto i došli do rešenja do kog ste došli.

Iako vizuelno poprilično dopadljiv, ovaj naslov ima isuviše minusa da bismo se usudili da ga preporučimo bilo kome. Osim, možda, najvećim fanovima lika i dela Herkula Poaroa, koji će kroz ovaj naslov proživeti i najranije detektivske početke svog fiktivnog heroja.

Potrebno: procesor na 2,0 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 580, DirectX 10, Windows 7

Poželjno: procesor na 3,0 GHz, 8 GB RAM, GeForce 970 / Radeon R9 380, Windows 10 64-bit

Ova igra je: detektivska avantura sa slavnim junakom iz romana Agate Kristi

Platforma: Windows, PlayStation 4, Switch

Veličina: 2 GB

Studio: Blazing Griffin

Izdavač: Microids

Adresa: i.sk.rs/358206

PEGI: 7

60


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama