PRVI UTISCI
Potion Craft: Alchemist Simulator
Darko MIHOKOVIĆ
1. novembar 2021.

U prošlom broju imali ste priliku da pročitate kako izgleda jedan dan radnika na benzinskoj pumpi, a danas vas vodimo nekih sedam-osam vekova u prošlost, u doba pogurenih starčića sa šiljatim kapama, skrivenih iza pušećih, klokotavih epruveta i retorti, u pokušaju da proniknu u tajne hrizopeje. Ako do sada niste pogodili, Potion Craft je simulator alhemičarskog zanata.

Igra odiše srednjevekovnom atmosferom propraćenom zvucima laute i crtežima ezoteričnih biljaka

Nakon što ste se uselili u kuću koju je nekada nastanjivao lokalni alhemičar, odlučujete da preuzmete posao snabdevanja meštana čudotvornim napicima, istovremeno nastavljajući magnum opus starog majstora - potragu za mitskim lapis philosophorum, supstancom koja ima moć da olovo pretvori u zlato.

Čitava igra se odvija u svega pet prostorija: radionica u kojoj se nalazi kazan za pripravu napitaka, podrum sa alhemičarskom aparaturom, tavan, bašta za uzgoj bilja i, naravno, prodavnica. Minimalizam je lajtmotiv i u audio-vizuelnom segmentu, ali igra, ipak, odiše srednjevekovnom atmosferom propraćenom zvucima laute i crtežima ezoteričnih biljaka koji kao da su preslikani sa stranica Vojničevog manuskripta.

Radionica je prostorija u kojoj ćete provesti najviše vremena. Ekranom dominira svojevrsna mapa na kojoj su skriveni napici, a putanja do njihove lokacije, zapravo, predstavlja recept. Svaki sastojak (biljke, gljive i minerali) predstavlja delić putanje na mapi i njihovim pravilnim kombinovanjem dolazite do recepta. Tucanjem sastojaka u avanu produžavate domet svakog segmenta, da biste ih, zatim, sve ubacili u kazan i mešanjem pokrenuli bočicu duž putanje koju ste sastavili, otkrivajući tako deo po deo mape. Kada bočicu dovedete do željene lokacije, dovoljno je da mehom raspalite vatru ispod kazana i napitak je gotov. Prilikom sastavljanja putanje neophodno je izbegavati zone sa mrtvačkim glavama, inače će eksperiment završiti uz jedan veliki bada-bum.

Igra poseduje i jako uprošćeni skill sistem. Naime, po mapi su razbacani simboli u obliku knjige, čijim sakupljanjem stičete iskustvo, a zatim ga ulažete u neku od veština (trgovina, cenkanje, alhemija...).

Sledeći korak je prodaja spravljenih napitaka. Mušterije vam često neće izravno reći šta žele, ali iz njihove priče nije teško zaključiti šta im je potrebno: otrov, da bi se rešili štetočina na njivi, malo munja i vatre, da pobede neprijatelje, levitacija, da uzberu jabuku iz najviše krošnje ili možda tinktura koja će rešiti određene... muške probleme. Ukoliko nemate ono što traže, rezignirano će izaći iz radnje, uz mali negativan udar na vašu popularnost u selu. Poželjno je cenkati se oko svakog artikla, jer ćete tako izvući najbolju cenu, naravno, ako se izveštite u mini-igri, gde je potrebno što brže kliktati na različite simbole kada se pokretni kursor nađe iznad njih.

S vremena na vreme, u prodavnicu će svraćati trgovci retkim sastojcima, od kojih možete kupiti i magični papirus za zapisivanje recepata, te delove podrumske aparature, kako biste zavirili u najmračnije kutke zanata.

Prema rečima autora, Potion Craft trenutno nudi samo delić toga što nas očekuje u finalnoj verziji igre. Obećavaju još vrsta napitaka i alhemijskih bućkuriša, nove baze za napitke (za sada možete praviti samo napitke na bazi vode, a očekuju nas još uljane i alkoholne osnove), sistem reputacije (ako prodajete kriminalcima i ubicama ubrzo ćete izaći na loš glas), veću interakciju sa klijentelom i još mnogo, mnogo toga. Kako iza njih stoji tinyBuild, renomirano ime indie izdavaštva, ne sumnjamo da će uspeti u svojim namerama.

Nakon nekoliko sati provedenih u mućkanju napitaka i cenkanju sa mušterijama, teško je odupreti se utisku da bi alhemičarskom simulatoru mnogo bolje pristajala mobilna platforma. Sedenje za računarom uz Potion Craft vrlo brzo postaje repetitivno i pretvara se u dosadni grajnd, dok bi igranje s nogu, kad god zatreba da ubijete par minuta, bilo pun pogodak. Ukratko, u stanju u kome se trenutno nalazi, igra ne zaslužuje ni vaše vreme, niti novac.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama