PRVI UTISCI
Potion Craft: Alchemist Simulator
Darko MIHOKOVIĆ
1. novembar 2021.

U prošlom broju imali ste priliku da pročitate kako izgleda jedan dan radnika na benzinskoj pumpi, a danas vas vodimo nekih sedam-osam vekova u prošlost, u doba pogurenih starčića sa šiljatim kapama, skrivenih iza pušećih, klokotavih epruveta i retorti, u pokušaju da proniknu u tajne hrizopeje. Ako do sada niste pogodili, Potion Craft je simulator alhemičarskog zanata.

Igra odiše srednjevekovnom atmosferom propraćenom zvucima laute i crtežima ezoteričnih biljaka

Nakon što ste se uselili u kuću koju je nekada nastanjivao lokalni alhemičar, odlučujete da preuzmete posao snabdevanja meštana čudotvornim napicima, istovremeno nastavljajući magnum opus starog majstora - potragu za mitskim lapis philosophorum, supstancom koja ima moć da olovo pretvori u zlato.

Čitava igra se odvija u svega pet prostorija: radionica u kojoj se nalazi kazan za pripravu napitaka, podrum sa alhemičarskom aparaturom, tavan, bašta za uzgoj bilja i, naravno, prodavnica. Minimalizam je lajtmotiv i u audio-vizuelnom segmentu, ali igra, ipak, odiše srednjevekovnom atmosferom propraćenom zvucima laute i crtežima ezoteričnih biljaka koji kao da su preslikani sa stranica Vojničevog manuskripta.

Radionica je prostorija u kojoj ćete provesti najviše vremena. Ekranom dominira svojevrsna mapa na kojoj su skriveni napici, a putanja do njihove lokacije, zapravo, predstavlja recept. Svaki sastojak (biljke, gljive i minerali) predstavlja delić putanje na mapi i njihovim pravilnim kombinovanjem dolazite do recepta. Tucanjem sastojaka u avanu produžavate domet svakog segmenta, da biste ih, zatim, sve ubacili u kazan i mešanjem pokrenuli bočicu duž putanje koju ste sastavili, otkrivajući tako deo po deo mape. Kada bočicu dovedete do željene lokacije, dovoljno je da mehom raspalite vatru ispod kazana i napitak je gotov. Prilikom sastavljanja putanje neophodno je izbegavati zone sa mrtvačkim glavama, inače će eksperiment završiti uz jedan veliki bada-bum.

Igra poseduje i jako uprošćeni skill sistem. Naime, po mapi su razbacani simboli u obliku knjige, čijim sakupljanjem stičete iskustvo, a zatim ga ulažete u neku od veština (trgovina, cenkanje, alhemija...).

Sledeći korak je prodaja spravljenih napitaka. Mušterije vam često neće izravno reći šta žele, ali iz njihove priče nije teško zaključiti šta im je potrebno: otrov, da bi se rešili štetočina na njivi, malo munja i vatre, da pobede neprijatelje, levitacija, da uzberu jabuku iz najviše krošnje ili možda tinktura koja će rešiti određene... muške probleme. Ukoliko nemate ono što traže, rezignirano će izaći iz radnje, uz mali negativan udar na vašu popularnost u selu. Poželjno je cenkati se oko svakog artikla, jer ćete tako izvući najbolju cenu, naravno, ako se izveštite u mini-igri, gde je potrebno što brže kliktati na različite simbole kada se pokretni kursor nađe iznad njih.

S vremena na vreme, u prodavnicu će svraćati trgovci retkim sastojcima, od kojih možete kupiti i magični papirus za zapisivanje recepata, te delove podrumske aparature, kako biste zavirili u najmračnije kutke zanata.

Prema rečima autora, Potion Craft trenutno nudi samo delić toga što nas očekuje u finalnoj verziji igre. Obećavaju još vrsta napitaka i alhemijskih bućkuriša, nove baze za napitke (za sada možete praviti samo napitke na bazi vode, a očekuju nas još uljane i alkoholne osnove), sistem reputacije (ako prodajete kriminalcima i ubicama ubrzo ćete izaći na loš glas), veću interakciju sa klijentelom i još mnogo, mnogo toga. Kako iza njih stoji tinyBuild, renomirano ime indie izdavaštva, ne sumnjamo da će uspeti u svojim namerama.

Nakon nekoliko sati provedenih u mućkanju napitaka i cenkanju sa mušterijama, teško je odupreti se utisku da bi alhemičarskom simulatoru mnogo bolje pristajala mobilna platforma. Sedenje za računarom uz Potion Craft vrlo brzo postaje repetitivno i pretvara se u dosadni grajnd, dok bi igranje s nogu, kad god zatreba da ubijete par minuta, bilo pun pogodak. Ukratko, u stanju u kome se trenutno nalazi, igra ne zaslužuje ni vaše vreme, niti novac.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama