Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Circuit Superstars
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2021.

Žanr trkačkih igara u kojima se radnja prati iz izometrijske perspektive redefinisan je prošle godine, kada se na rafovima prodavnica pojavio sjajni art of rally. Epitet revolucionara vrlo lako je mogao da ponese i Circuit Superstars da su u Original Fire Gamesu bili nešto vredniji. Iako je reč o utrkivanju, gde je i te kako važno ko je prvi, Circuit Superstars i pored kasnijeg prolaska kroz cilj, ipak, odlazi korak dalje od konkurencije i predstavlja najbolju igru iz klase u ovom momentu.

Online multiplayer je bitna komponenta igre, ali i u offline trkama mogu da učestvuju do četiri igrača

Za razliku od art of rally, ovde je reč o kružnim trkama čije „odmotavanje” pratimo iz poluptičje perspektive. Osim na klasičnim autodromima, trke se odvijaju i po neravnom terenu, odnosno, na kombinaciji ove dve podloge, jer Circuit Superstars nije „vezana” samo za jednu disciplinu. Ima ih čak 12, a to dalje znači da ćete biti u prilici da upravljate sa 12 različitih vrsta automobila (nažalost, nelicenciranih, baš kao što je i ostatak sadržaja). Na raspolaganju su trke u GT kategoriji, F1 bolidi iz različitih era, muscle automobili, roadsteri, reli mašine, pa čak i kamioni. Nedostatak je u tome što u svakoj klasi postoji samo po jedan automobil čije performanse ne mogu da se tweakuju. Promene su rezervisane isključivo za vizuelnu komponentu i to putem apliciranja neke od šema boja koje „otključavate” zavređivanjem iskustvenih poena. Slično, avataru možete da promenite oblik i dizajn kacige, ali i poze koje koristi pri izlasku na pobedničko postolje, odnosno, kada se nalazi u stanju mirovanja.

Klasična kampanja ne postoji, već su u pitanju Grand Prix takmičenja koja se, u svakoj klasi, sastoje od po četiri vikenda. Morate da ih odvozate „u cugu”, a to nije nimalo jednostavno, pošto pojedine klase podrazumevaju trke od po deset i više krugova. Istina je da se krugovi brzo kompletiraju, uglavnom za tridesetak sekundi, ali kada bez mogućnosti snimanja i restartovanja morate da završite četiri svojevrsna testa izdržljivost, stvar gubi na zanimljivosti. Mini-šampionati mogu da se voze iznova uz podizanje težine i to u čak pet koraka. Osim njih, na raspolaganju su i „slobodne” trke gde sami birate uslove takmičenja, pa čak i to kojim će klasama automobila biti dozvoljeno da učestvuju. U trkama može da učestvuje do 12 vozača, online multiplayer komponenta igra snažnu ulogu, ali i podatak da u offline utrkivanju može da učestvuje do četiri ljudska igrača.

Čak i nešto iskusnijim trkačima, AI rutina predstavljaće prilično krupan zalogaj. Vozači pod njenom kontrolom izuzetno su precizni i kroz krivine prolaze uz minimalan drift kog vi gotovo da ne možete da se rešite. Sve izgleda spektakularno, ali gubitak vremena govori suprotno. Isto tako, AI nema nameru da odustane od vožnje po idealnoj liniji i na taj način vam ne ostavlja dovoljno manevarskog prostora. Gubitke nadomešćujete na pravcima i to trke čini predvidivim i pomalo nezanimljivim. Zbog toga su multiplayer okršaji ono što će vas više grejati od generičkih obračuna protiv kompjutera.

Igru krase fantastična, hibridna low poly grafička rešenja i ne baš bogata zvučna komponenta, zbog koje svi automobili podsećaju jedni na druge. Međutim, zvezda večeri nije grafika, već podatak da igra dolazi sa nekoliko simulacijskih elemenata. U pomenutim endurance trkama moguće je uključiti faktore kao što su potrošnja pneumatika i goriva, ali i sistem oštećenja, koji zajedno utiču na performanse vozila. To, dalje, znači da su na raspolaganju i odlasci u boks, što, naizgled, opuštenom pogledu na utrkivanje odjednom daje potpuno drugačiju perspektivu. Sledeća stvar na pozitivnoj strani spektra je jednostavan upravljački sistem koji se „vrti” oko svega četiri tastera: levo-desno i gore-dole. Nedostaje barem ručna kočnica, ali drifta i bez nje ima dovoljno. Tokom trka, baš kao i u art of rally, ne vidite kojom brzinom se krećete, u kom stepenu prenosa je menjačka kutija, ali ni do koliko obrtaja „dobacuje” agregat.

Circuit Superstar je igra koja i te kako ima nedostataka i grubih ivica koje je potrebno „izbrusiti”. Njihovim nabrajanjem samo bismo svetlost reflektora uklonili sa činjenice da ako ste svojevremeno uživali u Indy Heatu, Super Off Roadu, Micro Machinesu i ostalim sličnim ostvarenjima, ovaj naslov, jednostavno, ne smete da propustite.

Potrebno: Core i3 na 2,3 GHz / Athlon na 2,4 GHz, 4 GB RAM, GeForce GT 730 / Radeon HD 7850, Windows 8.1 64-bit

 

Ova igra je: trkačka simulacija sa pogledom iz izometrijske perspektive

Platforma: Windows, Xbox One

Veličina: 1 GB

Studio: Original Fire Games

Izdavač: Square Enix

Adresa: www.circuit-superstars.com

PEGI: 3

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama