TEST PLAY
In Sound Mind
Miloš CVETKOVIĆ
1. novembar 2021.

Kada smo u avgustu opisali demo verziju igre In Sound Mind, napomenuli smo da je u pitanju potencijalno vrhunska igra. Kao što je to uglavnom slučaj u poslednjih 37 godina, bili smo u pravu. Maleni studio We Create Stuff uspeo je da svoju prvu punokrvnu igru učini neodoljivom i pored toga što je, u osnovi, zasnovana na dvadeset godina staroj mehanici.

In Sound Mind je, najblaže rečeno, indie dragulj

Upravo to insistiranje na gejmpleju kao da je u pitanju mod za Half-Life 2 i jeste jedan veliki deo šmeka ovog nezavisnog bisera. Drugi deo šarma je neodoljivi koktel pulp horrora, cheesinessa i ozbiljne obrade mentalnih bolesti. U toj slasnoj kombinaciji čeka vas i solidna doza psihološkog horora, dovoljno jaka da vas drži napetim, ali ne preterano napadna kao pojedine „perjanice” žanra (u tebe gledamo, Outlaste 2). Budući da sam anksiozan čovek, činjenica da igra ne želi da mi se dere u facu svaki čas došla je kao pravo osveženje među brojnim hororima iz prvog lica. Da se podsetimo materije iz avgusta - u ulozi ste psihoterapeuta s kraja devedesetih, čiji um zaposeda misteriozna figura, nalik na Fredija Krugera. Gospodin Kruger sa AliExpressa vas navodi i zavlači kroz pokušaje da otkrijete šta se tačno desilo vašim nekadašnjim klijentima. Svi oni (njih četvoro), imali su poteškoća sa ozbiljnim poremećajima i bolestima. Preko anksioznosti i depresije, pa sve do neuravnoteženog besa i posttraumatskog sindroma/paranoje. Igru čine nivoi u kojima se posvećujete svojim palim klijentima, pokušavajući da odgonetnete kako je došlo do njihovih ekstremno tragičnih smrti. Kroz sve to, korak po korak, otkrivaćete i ko (šta?) je fejk Kruger, kako se ovo sve desilo i zašto su vaši klijenti uopšte postali vaši klijenti.

Igra je krcata elementima koji kao da su izašli iz epizoda „The X-Filesa”, kada Molder i Skali ne traže male sive čovečuljke s one strane neba. Napuštena javna mesta, oronule fabrike, misteriozne kolibe u šumi, svi ti relikti i klišei dobrog, starog horora su tu. Nema preterano krvavih scena, nema jumpscareova, osim u par slučajeva, koje možete komotno i da promašite (fejk Fredi voli da vas troluje kroz igru). In Sound Mind plaši vaš um, ne plaši vaš kardiovaskularni mišić. Prateći priču i slučajeve, igra negde na sredini krene da gubi klasičan faktor straha i neizvesnosti, ali žestoko dobija na polju neprestane frke. U jednom momentu ćete gledati da broj neprijatelja bude jednak nuli, dok ćete u drugom morati da se bakćete sa opasnim supstancama oko vas koje morate da uklonite. Na sve ovo, nema dovoljno reči hvale o načinu na koji vam igra simulira tegobe vaših klijenata/neprijatelja. Kod anksiozne devojke koju užasava pomisao da je neko gleda konstantno ćete imati utisak da ste pod prismotrom, kod depresivnog dečka koji je okrivljen za tešku nesreću stalno ćete bežati od monstruma koji vas vuče u mrak i slično. Pridodajte činjenicu da igra nema ni trunku moderne upravljačke mehanike, tako da je sva kontrola na vama. Imerzija zagarantovana.

Na raspolaganju imate nekoliko tipova oružja, nekoliko pomagala i supstanci, što znači da vam sleduje nezanemarljiva količina ekonomisanja i jurnjave za zalihama. Uz to, čeka vas napucavanje neprijatelja, rešavanje zagonetki i platformisanje. Sve ovo je uvijeno u odličnu audio-vizuelnu oblandu nešto starijeg, ali nimalo neuglednog stila. Teksture pokazuju da ne igrate igru u koju su uloženi milioni, ali upotreba osvetljenja, senčenje, dizajn i estetika pokazuju da je u igru vatrogasnim crevom sipana strast. Budući da je posredi psihološki horor, fenomenalna estetika i (retro) grafika će se uglavnom igrati sa vašim očima, u cilju da vam pomešaju realnost i halucinacije. Podjednako je fantastičan i dizajn zvuka, krunisan atmosferičnom muzikom, zbog koje će vam dlake na podlakticama stajati uspravno kao jarbol.

In Sound Mind je, najblaže rečeno, indie dragulj. Na sve što ovoj igri fali u odnosu na moderna ostvarenja, dođe tona stvari koja modernim ostvarenjima upravo fali. Maestralna igra.

Potrebno: Core i5-4460 / FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 960 / Radeon R9 280, DirectX 11, Windows 7 SP1+ 64-bit

Poželjno: Core i7-3770 / FX-9590, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 480, DirectX 11, Windows 10 64-bit

Ova igra je: psihološka horor puzzle pucačina iz prvog lica sa intrigantnom postavkom i retro šmekom

Platforma: Windows, Xbox Series X/S, PlayStation 5, Switch

Veličina: 20 GB

Studio: We Create Stuff

Izdavač: Modus Games

Adresa: i.sk.rs/358199

PEGI: 12

89


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama