Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Disciples: Liberation
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2021.

Ove godine, dobili smo zvanični nastavak ne jedne, nego dve franšize iz panteona fantasy poteznih strategija. Ni prva (King’s Bounty 2), ni druga igra (Disciples: Liberation,) nisu ono što su fanovi respektivnih serijala želeli, jer su njihovi autori rešili da plešu po oštrici podnošljivog udaljavanja od srca mehanike koja je proslavila oba serijala. Tokom protekla dva meseca, igrači KB2 su ili navikli na njegove specifičnosti ili potpuno digli ruke. Četvrti deo serijala Disciples tek je stigao, a već je očigledno da je verniji serijalu King’s Bounty, nego igra koja nosi taj naslov. Ironično, Disciples: Liberation naljutiće hard-core poklonike Disciplesa, jer okreće leđa tekovinama svoje franšize mnogo dramatičnije nego što je to KB2 učinio svom serijalu. Srećom, to ne znači da igra nije dobra, naprotiv.

Odličan naslov koji će više „leći” fanovima modernih King’s Bounty igara, nego ljubiteljima klasičnih Disciplesa

Liberation nije kopija najbolje igre u serijalu, Disciples II: Dark Prophecy, već je u pitanju nešto novo (nešto divlje!) i drugačije. Stav autora ovih redova je da pravi fan poteznih fantasy strategija može istovremeno da ima svoje favorite (i želi da novi naslovi liče na njih), ali i da bude u stanju da se zabavi uz sve iteracije i varijacije gameplaya koje nude razni izdanci Heroja, Disciplesa, Age of Wondersa i ostalih klasika koji su definisali ovaj žanr u decenijama za nama. Uostalom, ako se fokusiramo samo na serijal Disciples, onda je Liberation svakako korak ka boljem, jer od patnje zvane Disciples III skoro da ne može gore.

Liberation nas vraća u Nevendaar, mračni, fantazijski svet napaćen eonima ratova između raznih rasa i moćnih božanstava, kojima se pojedine frakcije klanjaju. U takvom svetu, mladi plaćenici Avyanna i Ari upadaju u probleme kada jedan „poslić” krene naopako i jedva izvlače živu glavu i to samo zahvaljujući otkriću da Avyanna ima magijske sposobnosti. Čarobni portal ih šalje u skriveni grad Yllan, a Avyanna ima osećaj da je sudbina vodi u veoma opasnom, ali neizbežnom pravcu.

Srce igre i temelj na kom počiva užitak u Liberationu je sistem poteznih borbi koji ne lični ni na šta viđeno ranije u ovom serijalu. Bojna polja su podeljena u heksove i mogu da deluju relativno skučeno, ali, zapravo, pružaju sasvim dovoljno prostora za širok spektar taktičke dubine i strateške kreativnosti. Jedinice mogu da imaju tri vrste akcionih poena, plave za kretanje, crvene za napade i zlatne koji mogu da služe za obe vrste radnji. Po borbenim mapama razbacana su i specijalna polja koja daju bonuse ili penale, a značaj dobrog pozicioniranja naglašava mogućnost flankovanja (jedinica uhvaćena u sendvič između dve protivničke trpi duplo veća oštećenja). Tako se svaka bitka, baš kako treba, pretvara u pažljivo kalkulisanje sa kretanjem, inicijativom i mogućnostima vaših i protivničkih jedinica. Dodatni stepen dubine okršajima daju tri slota za takozvane „backline” jedinice, koje tokom borbi nisu pod vašom direktnom komandom, već celoj vašoj armiji pružaju specijalne bonuse.

Kad smo već kod bonusa koji utiču na celu armiju, tu je, naravno, naš glavni heroj. Razvoj Avyanne teče kroz tri stabla veština i veštine omogućavaju širok spektar buildova koji imaju sinergije sa jedinicama specifične frakcije. Tu je i obavezni tab na kom Avyannu opremate magičnim predmetima koji joj unapređuju borbene karakteristike. Sporedne heroje, Avyanine pratioce koje srećete i regrutuje tokom avantura diljem Nevendaara, karakteriše manji stepen kastomizacije, ali su i dalje impresivni borci čije ćete veštine u bitkama znati da cenite. Takođe, dok putujete, stičete recepte za razvoj Yllana, kako biste u njemu mogli da regrutujete sve naprednije jedinice i izučite moćnije magije.

Disciples: Liberation izgleda i zvuči veoma lepo, a kompjuterski protivnik je prilično agresivan i kompetentan. Za fana poteznih strategija, pogotovo u modernom King’s Bounty fazonu, sa kretanjem po mapi sveta u realnom vremenu i kvalitetnom RPG komponentom, ovo je pun pogodak.

Potrebno: Core i5-6402P / Ryzen 1300X, 8 GB RAM, GeForce GTX 960 / Radeon R9 380, 4 GB VRAM, DirectX 11, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i5-7600K / Ryzen 1700, 16 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti / Radeon RX 590, 6 GB VRAM, DirectX 11, Windows 10 64-bit

Ova igra je: četvrti deo slavnog serijala poteznih strategija u mračnom fantasy okruženju

Platforma: Windows, Playstation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 8 GB

Studio: Frima Studio

Izdavač: Kalypso Media

Adresa: disciples-game.com

PEGI: 12

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama