TEST DRIVE
Intellinet Mesh Wireless 3600 kit
Intellinetna mrežasta mreža
D. PETROVIĆ
1. februar 2021.

Morali smo dobro da prekopamo arhivu da bismo pronašli na šta nas je podsetio ovaj komplet uređaja. I našli smo ga: Tenda Nova Mesh MW3 (SK 10/2018, i.sk.rs/15382). Iz Intellineta smo dobili slično rešenje sa tri jedinice u kompletu, koje su sposobne da oforme sopstvenu mrežu (mesh), dovoljno prilagodljivu da primi klijente, a, opet, dovoljno zaštićenu od uređaja raznih drugih proizvođača. Nije mali broj slučajeva da je ruter jednog proizvođača, proširivači dometa nekog drugog, a pristupne tačke nekog trećeg. Uniformni sistem jednog proizvođača svakako je dobitna kombinacija, što ne znači da je takvo rešenje uvek i idealno.

Svaki uniformni sistem koji smo do sada predstavili na ovim stranicama je osim zatvorenosti, donosio i veliku osnovnu pokrivenost. Ni ovde to nije izostalo. Komplet se sastoji iz tri jedinice: jednog rutera i dva „ponavljača”. Komplet, teoretski, može da pokrije čak 420 kvadrata prostora.

Sve ove jedinice su fizički identične, s tom razlikom da je na ruteru poklopac plav, dok je sve ostalo od bele mat plastike. Ovi poklopci su ujedno i osetljivi na dodir i koristimo ih prilikom uparivanja. Ispod samih poklopaca je LED osvetljenje koje svetli različitim bojama i različitim tempom u zavisnosti od režima rada. Recimo, ako su uređaji previše udaljeni jedan od drugog - sijaće crveno, ako smo dodirnuli gornji poklopac radi uparivanja - treptaće plavo.

Iako fizički skoro identične, razlike na jedinicama postoje i nalaze se na zadnjem panelu. Svi uređaji imaju strujni priključak, ’reset’ taster i prekidač za uključivanje. Isto tako, svi imaju po tri LAN porta od kojih je jedan stomegabitni, dok su dva gigabitna. S obzirom na svoju ulogu, na ruteru je jedan od ova dva gigabitna porta WAN. Odluka o ostavljanju po jednog stomegabitnog porta nije nešto što ekstremno narušava funkcionalnost mesha; uvek na njega možemo povezati neki manje zajažljivi potrošač, kameru za video-nadzor, recimo.

Unutrašnjost ovih uređaja jako je zanimljiva. Čipset se sastoji iz MT7602A, MT7612E i RTL8211F. Prva dva RoC-a (router on chip) iz Mediateka zaduženi su za dva frekventna opsega i nisu tako retki. Nalazimo ih na razim uređajima, pa čak i u formi mini PCIe kartica. Čip iz Realteka je gigabitni Ethernet kontroler. Čipset na raspolaganju ima 512 megabajta DDR2 memorije i 64 megabajta fleša za podatke. Intellinet je iz Realtekovih čipova izvukao maksimum, pa, tako, na pet gigaherca komplet dostiže 867 i 300 megabita u sekundina 2,4 gigaherca. Svaka od jedinica ima po četiri omnidirekcione antene sa pojačanjem od po tri decibela.

Nažalost, nema mnogo podataka o dostupnim tehnologijama. Ono što znamo jeste da je prisutna MU MIMO u 4x4, kao i Smart Connect. Za zaštitu su prisutni osnovni mehanizmi, poput WPA / WPA2 i WPA-PSK / WPA2-PSK.

Korisnički interfejs je minimalistički, a zanimljivo je i to da nema login/logout time-out. Drugim rečima, ako smo otvorili jedan prozor, on će biti aktivan i nakon dva sata; sistem nas neće odjaviti i nema potrebe za ponovnim prijavljivanjem. Sam interfejs nije ništa što već nismo videli. U donjoj traci je meni sa četiri taba. Status nam donosi osnovne podatke o sveukupnom sistemu. Tu vidimo broj Mesh uređaja i njihov status. Broj povezanih klijenata, status internet veze i trenutni protok. Wizard nas vodi do podešavanja WAN-a (DHCP ili Static IP). Ovde menjamo lozinku i dodeljujemo naziv SSID-a. Wi-Fi već nudi malo više opcija. Pored razdvajanja SSID-ova po opsezima, WiFi Configuration daje i opciju Smart Connect, koja i jeste usko vezana za razdvojene SSID-ove. U Mesh Network imamo mogućnost dodavanja novih mesh uređaja u sistem, kao i njihovo odbacivanje. TouchLink je povezan sa senzorom na dodir koji se nalazi na poklopcima i njihovom funkcionalnošću. Tu su još i podešavanja vezana za frekventne opsege, kao što su varijanta IEEE 802.11 standarda, odabir Wi-Fi kanala, širina kanala i slično.

Ako ste pomislili da napredna podešavanja izostaju, prevarili ste se. U Setup imamo podešavanja vezana za DNS, MAC Clone, DHCP, DDNS, NAT, DMZ, kao i sistemski Firewall. Dalje su, između ostalog, još i podešavanja vezana za vreme, nadogradnju i bekap. Ono što nismo našli jeste statistika protoka, ukupna i po klijentima. Mišljenja smo da jedan ovakav sistem to treba da ima.

Za upravljanje sistemom na raspolaganju nam je i IntellinetMesh aplikacija. Interfejs je izdeljen u šest tabova i drugačije je koncipiran u odnosu na veb-varijantu. Ovde imamo Home, što je ekvivalent gorepomenutom Statusu. Wizard i Wi-Fi bukvalno su prepisani. Jedan od tabova je i LED control, gde možemo pogasiti lampice na bilo kom od uređaja. Device Status je spisak svih osnovnih parametara vezanih za status same internet veze, LAN, kao i frekventnih opsega. Tu na jednom mestu možemo videti sve postavke koje smo eventualno doneli u nekom od prethodnih ekrana u formi niza. Setup je, takođe, prepisan sa veb-interfejsa. Ono što nam se nije svidelo jeste to što se ne možemo sa back na telefonu vratiti unazad, već svaki put za to moramo koristiti Home polje unutar aplikacije.

Za vreme provedeno kod nas, ovaj mesh se ponašao onako kako treba. Osnovno konfigurisanje je noob-proof i završava se u par koraka. Korisnički interfejs je intuitivan i prilagođen i manje iskusnima. Ovakav kopmlet predviđen je za pokrivanje stambenih prostora u potpunosti, pa čak i ako govorimo o kućama sa više spratova. Mišljenja smo da i manja radna okruženja sa ovim sistemom neće imati problema, tim pre što su brzine i više nego pristojne za ovaj cenovni rang. Dizajn je svakako zanimljiv i može da se uklopi u stambeni prostor i kao zanimljivi detalj enterijera.

Osnovno: mesh kit (1 × router, 2 × extender)

Ostalo: 867 Mbit/s @ 5 GHz, 300 Mbit/s @ 2,4 GHz,
1 × 100 Mbit/s LAN, 2 × Gbit/s LAN (na ruteru 1 × Gbit/s LAN + 1 × Gbit/s WAN)

Dimenzije:
100 × 100 × 105 mm

Proizvođač: Intellinet (www.intellinetnetwork.eu)

Kontakt:
KimTec (www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama