TEST DRIVE
Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC 16G
Retka zverka
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2021.

Nove kartice serije Radeon, zasnovane na Navi II arhitekturi, stigle su na tržište krajem prošle godine i unele veliku pometnju na tom polju. Odavno neki Radeoni nisu imali tako jak start i bili u toj meri konkurentni, kao što je to slučaj sa novom serijom. Prvi primerak sa oznakom RX 6800 XT koji smo testirali i o njemu detaljno pisali u SK 12/2020 (i.sk.rs/28936), bio je referenti model i na nas je ostavio vrlo dobar utisak. Sada je na redu jedna custom varijanta, koja je delo Gigabytea.

Ponegde je softver zabeležio poneki frejm više u odnosu na referentni model...

Da podsetimo ukratko, verzija čipa koja se ugrađuje na Radeon 6800 XT kartice nosi oznaku Navi 21 XT, a sastoji se od 72 Computing Units, odnosno, ukupno 4608 šejderskih jedinica, kao i 288 teksturnih i 128 rasterskih jedinice, a tu je i 72 Ray Acceleratora. Sa GDDR6 memorijom radnog takta 16 gigaherca i kapacitetom od 16 gigabajta komunicira putem 256-bitne magistrale.

Kod referentnog modela, radni takt deklarisan je na inicijalnih 2015 megaherca, odnosno, 2250 megaherca u Boost režimu, dok je Gigabyteov model fabrički overklokovan, pa su obe ove vrednosti više za po 30 megaherca. Istina, tako minorno povećanje radnog takta nema skoro nikakvog merljivog uticaja na performanse, ali su te brojke daleko od maksimuma koji ova kartica može da pruži pri ručnom overkloku. Takva poslastica ostavljena je entuzijastima, koji će bez naročite muke moći da očekuju za, maltene garantovanih, 200 megaherca viši radni takt u odnosu na fabrički. To je već sasvim dobar rezultat i razlike u broju prikazanih frejmova u sekundi počinju da bivaju primetne. Pritom, temperatura grafičkog procesora ne skače u nedogled, niti ventilatori zahtevaju još „gasa”, kao što je to bio slučaj kod referentnog modela.

Za dobre performanse stara se dobro poznati Windforce kuler, sa tri ventilatora prečnika 80 milimetara, od kojih se centralni okreće u suprotnom smeru, kako bi doprineo boljem strujanju vazduha. Metalni Backplate bio je neizostavan na kartici ovih dimenzija, ali pored strukturnog ojačanja, on, zapravo, učestvuje u rashlađivanju komponenata ugrađenih na zadnjoj strani kartice. Iako je čitav rashladni sistem prilično masivan, sa šest toplotnih cevi i gomilom aluminijumskih rebara zbog kojih kartica zauzima tri slota u kućištu, činjenica je da nije šampion po pitanju buke koju ventilatori generišu tokom rada. Pri maksimalnom opterećenju, njihova brzina obično se kreće oko 2200 obrtaja u minutu, što je već jasno čujno i u zatvorenom kućištu. Doduše, šum vazduha dobrim delom utišavaju posebno projektovani kraci svake od elisa ventilatora, ali za ovaj model se ne može reći da je tih i hladan, jer se i temperatura grafičkog čipa gotovo nikada ne spušta ispod 70 stepeni. Od kartice sa deklarisanom potrošnjom od 300 vati i ne može se očekivati da bude naročito tiha i hladna, a da to ne podrazumeva da je hlađena vodom, tako da se Gigabyteu nema šta zameriti po tom pitanju. Ko više ceni tišinu, na raspolaganju ima prekidač za izbor BIOS-a, pa može da odabere Silent profil i uživa u tišim ventilatorima i nešto nižem radnom taktu.

Od ostalih karakteristika, vredno pomena je i to što kartica raspolaže sa po dva HDMI i DisplayPorta najnovije generacije, dok je USB-C, za razliku od referentnog modela, izostavljen. Na LED „šareniš” nije potrošeno mnogo resursa, pa je diskretni Gigabyteov logotip sve što se od svetlosnih efekata može videti, mada je on kompatibilan sa RGB Fusion 2.0 sistemom i podržava razne radne režime i silne milione nijansi.

U radu, kartica se odlično pokazala. Posle mnogo dana maltretiranja, nijednom nije „štucnula”, što dovoljno govori o kvalitetu hardvera, ali i o „ispeglanosti” drajvera, što je za svaku pohvalu. Na fabričkim vrednostima, ponegde je softver zabeležio poneki frejm više u odnosu na referentni model, dok je pri ručnom overkloku ta razlika bila konkretnija, ali i dalje relativno mala da bismo za njime posezali odmah, jer kartici svakako ne nedostaje snage.

Ono što će nedostajati budućim vlasnicima svakako je raspoloživost na tržištu. Dok smo se radovali velikom povratku Radeona u najvišu klasu i cenovnom ratu sa konkurencijom koji bi grafičke kartice više klase ponovo trebalo da učini dostupnim običnim smrtnicima, tržište je (opet) doživelo šok zbog naglog skoka vrednosti Bitcoina, koja je na istorijskom maksimumu. U takvoj situaciji, sasvim je jasno da igrači nemaju mnogo šanse da se dokopaju svog primerka kartice pored hordi srebroljubivih „rudara”, koji razgrabe čitave kontingente, verovatno pre nego što kartice i budu proizvedene. Koliko će takva situacija potrajati i koliko će proizvodnim kapacitetima proizvođača biti potrebno da namire nezajažljive „kopače”, da bi nakon toga situacija na tržištu konačno mogla da se stabilizuje, to ne znamo, ali je činjenica da je igrački hardver i dalje preskup, jer za ovaj model valja spremiti tričavih 850 evra, kolika mu je preporučena cena, dok je stvarna, na domaćem tržištu, naveliko preko hiljadarke. Nije on po tome ništa gori od drugih modela sa oznakom RX 6800 XT - jednostavno, trenutna situacija na tržištu je iznedrila takvu cenu. A i po toj ceni ga je jako teško naći na lageru nekog od prodavaca. Nadamo se samo da ovakva situacija neće potrajati dugo.

GPU: Navi II (Navi 21 XT - RDNA 2.0), 4608 computing units, 288 teksturnih i 128 ROP jedinica, 72 Ray accelerators, radni takt 2045/2285 MHz

Memorija: 16 GB GDDR6, radni takt 16 GHz, magistrala 256 bita, 128 MB Infinity cache

Video konektori: 2 × HDMI 2.1, 2 × DisplayPort 1.4

Dimenzije (D׊×V): 286 × 118 × 58 milimetra, 3 slota

Ostalo: 7 nm, TDP 300 W, 2 × 8-pin konektori za napajanje, naponska sekcija 12+3 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, RGB Fusion 2.0 LED osvetljenje,
Dual BIOS prekidač (OC i Silent mode)

Proizvođač: Gigabyte (www.gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama