TEST DRIVE
Antec NX800 White
Dobro provetrena tvrđava
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2021.

Čini se da je poslednjih nekoliko godina upornih komentara recenzenata, ali i ciljane publike, urodilo plodom, pa su proizvođači kućišta shvatili da veliki broj potencijalnih korisnika želi tu čudnu pojavu zvanu protok vazduha, kako bi svoj skupi hardver (ko je uspeo da ga se domogne) mogli da propisno ohlade ili, ako su toliko arogantni, čak i overklokuju. Šalu na stranu, svedoci smo da i „veliki” i anonimni proizvođači kućišta uvećavaju broj modela sa rešetkom na prednjoj masci, umesto monolitnog komada stakla, lima ili plastike. Antec NX800 White je tipičan predstavnik „novog talasa” i to u izvedbi velikog i prostranog kućišta sa mnoštvom mesta za ventilatore i opcija za „uređenje” unutrašnjeg prostora.

Izuzev boje, koja se može naslutiti iz oznake i mnoštva boja koje će pružati ventilatori sa RGB LED osvetljenjem i pripadajući kontroler, kućište je jednostavnog i robusnog izgleda. Blago je izlomljenih linija, sa rešetkom iza koje se nalaze dva ventilatora prečnika 200 milimetara, prednja maska dominira vizuelnim utiskom uz velike i zanimljive stope koje razbijaju monotoniju još jednog kvadra. Kvalitet, kako plastike, tako i lima, je na visokom nivou, ne kao „teški metal” starih Antecovih kućišta, ali daleko iznad proseka za današnje standarde. Masivan komad kaljenog stakla, osim kao stranica, služi i za vizuelnu prezentaciju zveri koja će naći dom u ovoj tvrđavi.

Proizvođač je malo škrtario sa konektorima, pa, tako, na gornjoj stranici imamo kombinaciju samo jednog USB 3.0 i dva USB 2.0 konektora, što je nešto što obično viđamo na jeftinijim modelima. Tu su i podrazumevani audio-ulaz i izlaz, ’Power’ i ’Reset’ tasteri, ali i taster za kontrolu RGB osvetljenja. Iza I/O panela nalazi se odvojiv filter/mrežica koji pokriva mesta za ventilatore.

Unutrašnji prostor je organizovan po nešto starijem trendu podele enterijera „podrumom” za napajanje i hard-diskove, kome se pristupa sa desne strane kućišta. Lim je dovoljno odvojen od prednje maske (ne pokriva celu dužinu kućišta), što ostavlja dovoljno mesta za ugradnju radijatora. Izuzetno veliki otvor iza matične ploče omogućava ugradnju bilo kog hladnjaka, bez obzira na poziciju socketa na ploči i veličinu backplatea. Osam pravougaonih otvora sa zaobljenim ivicama strateški je raspoređeno oko matične ploče, što olakšava uredno sprovođenje kablova, bez bojazni od oštećenja. Otvorena unutrašnjost i dimenzije ovog modela ostavljaju 350 milimetara prostora za grafičke kartice (sa ugrađenim ventilatorima), kao i 180 milimetara za procesorske hladnjake. Postoji mogućnost vertikalnog postavljanja grafičke kartice, za šta služe tri dodatna slota, što pokriva većinu specifičnih rešenja hlađenja.

U jednostavan metalni kavez mogu da se smeste tri uređaja za skladištenje podataka formata 3,5 ili 2,5 inča. Kavez može da se ukloni, što će biti neophodno ukoliko korisnik želi da ugradi radijator iza prednje maske. Dva odvojiva nosača za uređaje formata 2,5 inča nalaze se iza matične ploče, a još dva mogu da se pričvrste na „noseći” lim. Kontroler RGB osvetljenja podržava do šest ventilatora sa nestandardnim, šestopinskim konektorima.

Antec NX800 White dolazi sa čak pet ugrađenih ventilatora, svi sa ARGB osvetljenjem. Dva, prečnika 200 milimetara, nalaze se iza prednje maske, dva prečnika 140 milimetara ispod gornje stranice, i još jedan istog prečnika na zadnjoj strani. Postoji mogućnost ugradnje maksimalno šest ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetara. Pravljenje loopa vodenog hlađenja u ovom kućištu je „pesma”. NX800 podržava ugradnju 360/420/400 radijatora iza prednje maske, 240/280 ispod gornje stranice i 120/140 na zadnjoj strani. Potrebe i mašta korisnika diktiraće kombinaciju i raspored.

Antec NX800 White je kvalitetno i prostrano kućište sa impresivnim brojem ugrađenih ventilatora i mogućnostima za vodeno hlađenje i predstavlja primamljiv „paket” za uložen novac. U odnosu na neka slična kućišta, kao što je Thermaltake Level 20 RS koji smo opisali u decembarskom broju (SK 12/2020; i.sk.rs/28937), manjka nekih jačih estetskih zahvata, ali je jednako kvalitetno, ima više fabričkih ventilatora i košta koju hiljadarku manje.

Dimenzije i masa: 470 × 230 × 500 mm, 7,9 kg

Osnovno: 1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 3 × 3,5"/2,5”, 4 × 2,5” podržava E-ATX, ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: ARGB ventilatori 2 × 200 mm + 3 × 140 mm, mogućnost ugradnje 6 × 140 ili 6 × 120 mm

Ostalo: bočna stranica od kaljenog stakla, filter (metalna mrežica) za prašinu na gornjoj stranici, iza prednje maske i ispod napajanja; kontroler RGB osvetljenja

Proizvođač:
Antec (www.antec.com)

Kontakt:
Mid9 (www.mid9.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama