TEST DRIVE
Dell Alienware AW2720HFA
San ljubitelja pucačine
Đorđe CUPAĆ
1. februar 2021.

Nakon blagog redizajna svih Dellovih monitora, na red je došao i mali redizajn kod Alienware gejmerskog pod-brenda. Noviji dizajn nam izgleda kao da je izašao iz Mass Effect serijala, najviše zbog „urezanog” broja dijagonale na pozadini monitora, kao i svetlećeg izduženog slova O na samom stalku. Kad smo kod stalka, malo smo zabrinuti načinom kojim je pristupljeno njegovoj ergonomiji. Iako je pri predstavljanju novog Legend Industrial Designa navedeno da će novi stalak uštedeti dosta prostora, mi baš i ne delimo to mišljenje, jer monitor, zapravo, zahteva da sto bude veći, pogotovo ukoliko koristite tastaturu pod uglom i veću podlogu za miša.

Naravno, bitno je ono „ispod haube”, a to je IPS panel dijagonale 27 inča sa osvežavanjem slike do 240 herca, podržano sa Freesync Premium kao i nVidia G-sync Compatible, što je vrlo obećavajuće, jer je ovo jedan među prvim panelima sa ovim specifikacijama. Alienware AW2720HFA dolazi sa FHD rezolucijom, rasponom boja od 99 odsto sRGB spektra, osvetljajem od 350 kandela po metru kvadratnom, kao i kontrastom od 1000:1, odzivom od četiri milisekunde (GTG Fast), dve milisekunde (GTG SuperFast) i jednom milisekundom (GTG Extreme). Ekranski panel ima sloj koji umanjuje odsjaj (anti-glare).

Od priključaka, tu su DisplayPort 1.2, dva HDMI 2.0, jedan USB upstream port i četiri USB 3.1 downstream, od kojih jedan služi za punjenje baterija. Tu su i dva 3,5-milimetarska audio-porta za mikrofon i slušalice. Postolje omogućava podešavanje visine do 130 milimetara, rotaciju udesno i ulevo za po 20 stepeni, podešavanje nagiba (tilt) od -5 do +21 stepen, kao i zakretanje (pivot) ekrana u obe strane za po 90 stepeni, te standardno VESA kačenje. Iza donjeg desnog ugla monitora nalazi se džojstik i četiri dodatna tastera sa kojima se pristupa OSD meniju koji omogućava raznorazne promene podešavanja od standardnog, preko FPS, RPG i ostalih režima.

Kod ovog primerka nije bilo nikakvih zamerki po pitanju „probijanja” pozadinskog osvetljenja, ali smo primetili veću oštrinu koju daje IPS model, kao i bolje uglove gledanja, ali i preciznije boje u odnosu na TN panele. Out of the box kalibracija nije savršena, ali neće biti problem za većinu korisnika. S obzirom na to da je u pitanju IPS panel, preporuka je da se nakon kupovine obrati malo pažnje na kalibraciju kako bi ugođaj bio još bolji, a ukoliko niste sigurni u sebe po pitanju kalibracije, jednostavno u OSD meniju prebacite na RPG režim slike.

Naravno, igrati CS:GO na ovom monitoru je pravo uživanje; pri aktivnom FPS režimu koji utiče na kontrast samih mapa, kao i modela, toliko da smo pomislili da se igramo na nekom od Zowie modela, što je stvarno kompliment za Alienware, kao i za ovaj model. Preporuka je ne dirati podešavanje za odziv i ostaviti ga u GTG Fast režimu, jer pri aktiviranju GtG Extreme režima dolazi i do pojave malog motion blura, što svi želimo da izbegnemo igrajući FPS naslove. Doom Eternal jedan je od naslova na koji smo navikli da na Dellovim monitorima izgleda odlično, a to je i ovde slučaj, s obzirom na to da je jedna od igara u kojoj je moguće i sa slabijim hardverom doći do velikog broja frejmova.

Ako imate jači hardver, poželećete više od FHD rezolucije, pogotovo na dijagonali od 27 inča. Za taj jači segment postoji model AW2721D koji je, takođe, dostupan na našem tržištu. Ima rezoluciju 1440p, spada u G-Sync Ultimate modele i ima raspon od 1,07 milijardi boja, ali je i dvostruko skuplji.

Smatramo da je AW2720HFA veoma solidan monitor u ovoj klasi, a i krase ga vrlo dobre karakteristike, kao što su brzina u svakom smislu (što odziva, što input laga), futuristički izgled, IPS panel sa osvežavanjem slike od 240 herca, predefinisani režimi koji prate trendove u industriji, igranje u svetloj prostoriji... Dok su neke od mana to što mu je namena samo za gejming, relativno je mala gustina piksela (82 ppi), te su malo lošiji kontrast i ujednačenost crne boje. Ipak, ovo je odličan monitor, a nadamo se da imate i hardver koji će se potruditi da iskoristi sve mogućnosti i u drugim igrama, a ne samo u CS:GO-u.

Osnovno: 27 inča,

1920 × 1080 px , IPS, 16:9, 8 bita, 240 Hz

Priključci: DisplayPort 1.2,

2 × HDMI 2.0, USB 3.0 upstream port, 4 × USB 3.1 Gen 1 downstream (1 za napajanje drugih uređaja),

2 × 3,5 mm audio

Ostalo: osvetljenje 350 cd/m², kontrast 1000:1, Low Blue Light, uglovi vidljivosti 178°/178°, podešavanje visine 130 mm, tilt -5° do +21°, rotacija -20° do +20°, zakretanje u vertikalni položaj (pivot), VESA 100 ×100 mm,

Proivođač: Dell

(www.dell.com)

Kontakt: List Computers (www.list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama