TEST DRIVE
Aruba JL681A
Za dogrevanje ormara
Dejan PETROVIĆ
1. februar 2021.

Posao recenzenta umnogome je zanimljiv: dobijamo priliku da probamo razne uređaje, da se prvi susrećemo sa novitetima, novim tehnologijama. Međutim, jedna činjenica nikako da se proguta: većinu uređaja ne smemo da otvaramo. Na ozbiljna iskušenja nas je stavio svič iz Arube sa oznakom JL681A iz InstantOn 1930 serije. Svič ima ozbiljnu masu, pa smo isto tako ozbiljno poželeli da „zabodemo nos” unutar kućišta. Jedan naš prijatelj koji je ceo vek proveo sklapajući računare uporno tvrdi da su najbolja napajanja za računare „ona od kile”. Prevedeno, nebitno koja je firma, već koliko su teška. Ovo, naravno, nije daleko od istine, jer svi znamo koje i kakve komponente tu masu i čine. Isto važi i u ovom slučaju. Za svič sa gomilom PoE portova i težinom od preko „kile”, jasno je da Aruba nije štedela na komponentama. Šta to onda ovaj svič nudi?

Pod metalnom „haubom” veličine 254 × 254 milimetra, prošaranom velikim brojem otvora, Aruba je spakovala ozbiljan hardver. Kompletnim sistemom upravlja ARM Cortex-A9 procesor na 800 megaherca. Na raspolaganju su mu 512 megabajta SDRAM-a, 266 megabajta fleš memorije, kao i 1,5 megabajta paket bafera. Prednji panel je pretrpan portovima. Aruba nudi osam gigabitnih Ethernet portova u dva grida, a u ponudi su i modeli sa 24 i 48 portova. Svi portovi su klase 4 PoE, a, naravno, mogu se koristiti i za non-PoE uređaje. Kada kažemo da su klase 4 (PoE+), to se, između ostalog, odnosi na 124 vata snage koju je svič u stanju da isporuči. Pritom, sveukupna potrošnja sviča je maksimalno 150,2 vata, a u idle režimu do 11,7 vati. Svič je u stanju da na osam portova isporuči po 15,4 vata struje, a 30 vati na maksimalno četiri porta. Do Ethernet portova imamo na raspolaganju i dva gigabitna SFP porta, prekrivena plastičnim čepovima. Ovu odluku pozdravljamo, jer ovaj svič ima mogućnost povezivanja sa udaljenim mrežnim uređajima preko optičkih ili Ethernet kablova različitih tipova i brzina. Dok smo na prednjem panelu, napomenućemo još ’reset’ i taster za promenu režima LED. LED su poređane desno i obaveštavaju nas o stanju u oblacima, globalnom radu uređaja, a tu su i UID, Spd i PoE.

Svič je predviđen za ugradnju u mrežne ormare, za šta dobija metalne nosače, mada se može zašrafiti i na kakvu ravnu površinu. Na metalnom kućištu stoji nalepnica „Warm Product”. Svič prilikom rada, u zavisnosti od opterećenja, može da postane prilično vruć, mada ne i previše. Razlog tome je dizajn bez ventilatora, te ga proizvođač preporučuje za korišćenje u kancelarijama.

Sviču pristupamo iz browsera. Korisnički interfejs je izdeljen u levu bočnu traku sa menijem i podmenijem i središnji prozor gde se prikazuju podaci i opcije za odabir. Nadgledanje celog sistema vršimo preko Dashboarda. Tu je grafički prikazano stanje svih portova, imamo traku sa prikazom opterećenja sistema, kao i osnovne informacije o sviču. U Setup Network su opcije vezane za HTTP, IPv4/IPv6 i drugo. Switching omogućava podešavanje portova, njihovu statistiku, Port Mirroring, Loop Protection, IGMP Snooping, SNMP i drugo. Dalje idu opcije vezane za Spanning Tree, VLAN, Routing, Security i održavanje. Power Over Ethernet daje statistiku o potrošnji po portovima, protokol (802.3af/at), a možemo praviti i plan rada. Diagnostic nam daje pristup logu, možemo pingovati IP adresu, zatim, tu su Traceroute, MAC tabela, RMON.

Nažalost, nismo imali nikakav žedan PoE uređaj da testiramo koliko se svič greje pri opterećenju. Očekivano, sa klasičnim non-PoE uređajima, borio se jednim prstom. Kao negativne stvari možemo navesti problematično dodavanje u InstantOn aplikaciju, a ako se ne varamo, serija InstantOn uređaja je tako i zamišljena. Trebalo bi u dva klika, bez nekog velikog predznanja, da dobijemo mrežu kakvu smo hteli. Ipak, mišljenja smo da je u pitanju bag koji će se rešiti, a veb-interfejs radi savršeno i svakako je nakrcaniji opcijama od InstantOn aplikacije. Naša zamerka odnosi se na činjenicu da je isuviše jednoličan, sve stranice deluju isto i ponekad treba pogledati zaglavlje da bismo znali šta smo uopšte otvorili.

Ako zagrebemo po funkcijama ovog sviča, vidimo da je sistem obezbeđuje TPM security. Podržani su 802.1Q VLAN, 802.1X autentifikacija. Zatim, tu su Packet storm protection, VLAN ID menadžment, Radius accounting, prevencija Link Flapa. Neaktivni portovi će se automatski isključiti, a inače ih možemo planski uključivati. Dokumentacija kaže da je svičing kapacitet do 20 gigabita po sekundi, uz propusnost do 14,88 megabita u sekundi.

Arubi je ovo prvi svič iz InstantOn serije i predviđen je za manja preduzeća. Ne možemo reći da je tanak sa napajanjem žednih potrošača. Ono što možda može predstavljati problem jeste pasivno hlađenje, što, opet, ne mora da dođe do izražaja ako je instaliran u mrežni ormar.

Osnovno: 8 × 1 Gbit/s Ethernet (PoE+),
2 × 1 Gbit/s SFP, 150 W supply

Menadžment: Aruba InstantOn Portal, Web Browser, SNMP portal

Proizvođač: Aruba (www.arubanetworks.com)

Kontakt:
KimTec (www.kimktec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama