TEST DRIVE
Asus RoG Strix Scar G733QSA
Igračka zver bez ožiljaka
Tihomir STANČEVIĆ
1. februar 2021.

Iako je ovaj laptop po mnogo čemu zanimljiv, naravno da nam je, pre svega, „podigla obrve” činjenica da dolazi sa najnovijom Nvidia GeForce RTX 3080 Laptop GPU grafikom! To bi trebalo da znači da je ovo najbolji/najbrži gejmerski laptop koji smo ikada probali. Proverićemo, naravno, da li je tako, ali idemo redom.

Prvi laptop sa Nvidia GeForce RTX 3080 Laptop GPU čipom i prvi sa mobilnim procesorom AMD-ove Zen 3 arhitekture...

Model koji smo probali je sa ekranom dijagonale od 17,3 inča, a postoji i G533 model sa ekranom od 15,6 inča. Dijagonala ekrana, naravno, diktira dimenzije, ali su ivice oko ekrana dosta tanke, tako da možemo da kažemo da je G733 kompaktan, ali ne i tanak (27,5 milimetara), niti lagan (2,7 kilograma). Kućište je od kvalitetne mat crne plastike. Zbog „malo jače” grafike, a bogme i procesora, moralo je da bude obezbeđeno efikasno hlađenje. Postoji i rešetka sa donje strane i usisi ispred ekrana, kao i izduvi na zadnjoj strani, a rupičaste su i još neke površine, ali neke od njih, ipak, samo zbog zvučnika. Takođe, donja strana ima nešto masivnije gumene stope, visine dobrih dva-tri milimetra, tako da ne služe samo protiv klizanja laptopa po stolu, već ga odižu zbog zahvatanja vazduha (i) odozdo.

Na prvi pogled, ovaj laptop nema nekih specifičnih dizajnerskih rešenja, osim poklopca koji zahvata oko trećine zadnje ivice laptopa, a taj sivi poklopac sa natpisom „RoG” (Republic of Gamers) može da se zameni sa jednim srebrnim ili jednim poluprovidnim koji dolaze sa laptopom. Ideja Asusa je da, pored ova tri poklopca, možete da na 3D štampaču napravite i svoj, u omiljenoj boji, sa željenim natpisom ili teksturom. Blago personalizovanje, za korisnike kojima se to sviđa.

Maksimalno personalizovanje predstavlja „ključ” koji stiže u obliku priveska sa karabinjerom. Ključ je malo veći od USB prijemnika za bežične periferije i postavlja se i magnetno učvršćuje u ležištu koje se nalazi na desnoj ivici laptopa. Ideja je da ključ omogućava ulazak u Windows i, pretpostavljamo, da to bude zaštita umesto skenera otiska prsta. Da li je to bolje ili lošije rešenje - procenite sami, ali ne može se reći da nije originalno.

RoG Strix Scar G733 većinu priključaka ima na zadnjoj strani, a detaljan popis možete da vidite u specifikaciji. Ništa ne nedostaje, čak i ne zameramo na tome što postoji samo jedan USB-C, jer se on ne koristi za punjenje baterije. Iz razloga koji ćemo kasnije videti, strujni adapter („cigla”) je snage čak 240 vati i za njega je na laptopu predviđen klasičan okrugli „džek”.

Po uključivanju ovog laptopa, kreće lajt-šou koji je po defaultu na berserk podešavanjima. RGB osvetljenje ima „RoG” logotip na poklopcu, svaki taster na tastaturi, a tu su i svetleće „štangle”: jedna ispod ekrana i jedna ispod prednje ivice, a koja pomalo zalazi i na bočne ivice. Osvetljenje je moguće detaljno podešavati iz Aura softvera, ali je i preko tastature moguće postaviti par osnovnih režima i efekata (Static, Color Cycle, Breathing, Strobing, Rainbow...).

Asus sa ovim modelom prvi put predstavlja optičko-mehaničku tastaturu. Tasteri su i dalje prilično plitki, ali je sasvim jasno da pod prstima imamo neku vrstu mehaničkih „makazica” i aktuaciju koja je sasvim jasna, u vidu propadanja tastera posle inicijalnog otpora. Senzori su optički, što se direktno odražava na brzinu reakcije, a igrači znaju o čemu ovde pričamo. Tačped je izuzetno velik (126×74 milimetra), sa standardna dva tastera ispod ugibajuće donje ivice. Kod laptopa obično pohvalimo kada je pozicija tačpeda tačno naspram sredine osnovnog alfanumeričkog skupa tastera, jer tako manje smeta kod kucanja sa obe ruke. Međutim, ovde je tačped i još malo „levlje” od sredine, za šta, valjda, postoji neki gejmersko-ergonomski razlog.

Ekran je FHD rezolucije, sa jako dobrim rasponom boja i poslovično dobrim uglovima vidljivosti koji krase IPS tip panela. Osvetljenje je 300 kandela po kvadratnom metru, a kontrast 1000:1. Najvažnije za gejmere, osvežavanje ekrana je čitavih 300 herca, uz prilagodljivo usklađivanje (adaptive sync) GPU-a i ekrana. Postoje i modeli sa 2,5K (1440p) ekranom, kod kojih je osvežavanje 165 herca, ali i modeli sa FHD ekranom i osvežavanjem od čitavih 360 herca.

Napokon, dolazimo do srca ovog sistema. Osmojezgarni Ryzen 9 5900HX je štedljiva verzija „punokrvnog” modela 5900X (SK 12/2020; i.sk.rs/28935), sa nešto sniženom osnovnom radnom i turbo frekvencijom, ali potrošnjom od samo 45 vati, u odnosu na 105 vati kod desktop modela. Kada su u pitanju prenosni računari, ništa brže do sada nismo videli.

Da ne okolišamo, isto se odnosi i na grafički podsistem. RTX 3080 u „laptopskoj” verziji je za oko 15-20 odsto brži od najjačih modela prethodne generacije mobilnih grafičkih procesora. Rezultati koje smo dobili probajući tek nekoliko igara, sa maksimalnim podešavanjima, jasno govore da ovaj čip može da dostigne 300 frejmova u sekundi, koliko može da prikaže ekran ovog laptopa. Verujemo da se to isto odnosi na 165 FPS kod modela sa 1440p ekranima (ili ako ovaj model priključite na spoljni monitor). A ako vam cilj nisu brzine koje zahtevaju e-sportisti, već što bolji vizuelni utisak, ni UHD rezolucija nije prevelik izazov za ovaj čip.

Izazov je, svakako, hlađenje. Asus tvrdi da je kod ovog laptopa upotrebljen, pored ostalog, tečni metal umesto termalne paste. Da ne idemo u detalje, to je još jedan način da se poboljša efikasnost hlađenja, ali mali gabariti laptopa (u odnosu na desktop grafičke kartice koje nose tri velika ventilatora i „baškare” se širinom tri PCI slota) svakako su veliki izazov. Termička snaga RTX 3080 GPU-a u mobilnoj verziji kreće se od 80 do 150 vati. Brzina zavisi od snage rashladnog sistema, a koji se, naravno, razlikuje od proizvođača do proizvođača. Asus je ovde svakako morao da napravi neke kompromise, a jedan od njih prepustio je samom korisniku: na nivou sistema (čak i preko tastature) možete da izaberete jedan od tri profila: Silent, Performance i Turbo. I, vrlo jednostavno, više snage znači više buke.

U praksi, to, takođe, znači da ne možete da znate kakve će TAČNO performanse imati RTX 3080 (ili neki drugi novi) čip, jer će proizvođač laptopa manje ili više ograničiti brzinu, u zavisnosti od toga kako je izveo hlađenje. Takođe, zbunjuje i sama oznaka. U opštoj pomami za svime što ima oznaku tipa „30x0” (ili „6x00XT”), neko će se ponadati performansama desktop modela, ali to i do sada nije bio slučaj. Kao što se 3080 u ovom laptopu Windowsu javlja sa sufiksom „Laptop GPU”, tako je i prethodna generacija imala sufiks „Max-Q Design”, koji se odnosio na rashladni sistem, ali je govorio i o performansama. Ipak, sve to ne menja činjenicu - da što se tiče laptopa, ovo je trenutno nešto najbrže što postoji.

Što se performansi G733 modela tiče, ne smemo da zaboravimo da na ukupni utisak veoma utiču i dvokanalna memorija na 3200 megaherca i njen dovoljan kapacitet, kao i SSD u RAID 0 varijanti. Da podsetimo, RAID znači da se dva skladišna memorijska uređaja ponašaju kao jedan (bezmalo) zbirne brzine. Tako kod ovog laptopa čak i brzina upisa prelazi 3000 megabajta u sekundi, što, takođe, obara rekord među uređajima koje smo do sada probali.

Mogućnosti povezivanja ovog laptopa su kompletne i moderne i tu nemamo šta da naglasimo. Zbog svih zahtevnih komponenata, baterija koja je kapaciteta čitavih 90 amper-časova izdržava do deset sati umerenog rada. Igranje na bateriji, ako vam baš to padne na pamet, ograničeno je, naravno, i brzinski i vremenski na svega oko sat vremena.

Asus RoG Strix Scar G733 je demonstracija sile, ali i izlog novih tehnologija. Nećemo ni pominjati koliko košta. U pitanju je „zver” u svakom smislu, ali očuvana, bez ožiljaka, jer tek započinje borbu u zahtevnoj areni igračkog hardvera.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2021
Kriptovalute
Trese se kripto-gora
Za nama je neverovatnih godinu i po dana u svetu kriptovaluta. Ne samo da je u pomenutom periodu zabeležen fantastičan rast na...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6700 XT Gaming OC
Iskopavanje safira
Novi Radeoni, sa oznakom RX 6700 XT deklarativno su pronašli svoje mesto među suparničkim modelima GeForce RTX 3060 Ti i RTX ...
Gigabyte Aero 15 XC
Ne postoji pitanje isplativosti
U prošlom broju predstavili smo vam prvi Gigabyteov laptop na našem tržištu, svrstan pod gejmerski brend Aorus. Sa dosta sli...
Xiaomi Mi 11 Ultra
Kalif umesto kalifa
Mi 11 Ultra je odličan izbor za napredne korisnike koji se u video-produkciji često oslanjaju na telefon
Asus Zenfone 8
Kompaktno ubitačan
Bez obzira na male dimenzije, Asus Zenfone 8 ne pravi kompromise sa sistemskom konfiguracijom
Google Charts • FusionCharts • Highcharts • Chart.js • Datawrapper
Alatke za vizuelizaciju podataka
Većina developera navikla je da gleda u crnu pozadinu sa šarenim slovima. Hiljade linija kôda u jednom dokumentu, često pode...
Projekat Earth 300
Nuklearna brod-laboratorija
Platforma za podršku istraživanjima i saradnji između naučnika u vidu ploveće laboratorije čije naučne mogućnosti su dan...
Resident Evil Village
Pre tri godine, Resident Evil 7: Biohazard dao je olujni vetar u leđa ovoj legendarnoj horor franšizi, koja je posrtala nakon ...
Subnautica: Below Zero
Nakon više od dve godine razvojnog mutiranja u early access programima na Epicu i Steamu, Subnautica: Below Zero konačno je sp...
Biomutant
Najveće visokoprofilno razočaranje u 2021. godini je pred nama. Biomutant, igra koja je godinama odašiljala poruku da će bit...
ver.1.22474487139...
NieR Replicant  
Lud čovek taj Joko Taro, ekscentričan štaviše. U javnosti je uvek sa maskom na glavi, napisao je nekoliko mangi, predstava, ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama