TEST DRIVE
Lexar NM610 i NM700
Lepota izbora
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2021.

Domaće tržište je, nažalost, uglavnom ograničeno po pitanju broja proizvođača i modela koji su na raspolaganju potencijalnom kupcu. Zato uvek raduje kada se ponuda proširi. Lexar je širem krugu korisnika PC-a poznat kao proizvođač memorijskih kartica i USB flešića. Nakon što je bio u vlasništvu Microna oko deset godina, Lexar se obreo pod skutima kineske kompanije Longsys i predstavlja „udarnu” marku na polju memorijskih uređaja. Na testu su nam se našli predstavnici dve različite klase uređaja: NM610 predstavljaju jeftiniju seriju, koja treba da ponudi što više za što manje novca, dok NM700 spadaju u klasu sa visokim performansama.

NM610 je baziran na kombinaciji 64-slojnih TLC NAND čipova kompanije Intel (Micron) i Silicon Motion SM2263XT, četvorokanalnom PCIe 3.0 x4 kontroleru. XT verzija kontrolera ne podržava DRAM, već se služi magijom zvanom Host Memory Buffer. Kao što može da se nasluti iz naziva, u pitanju je pozajmljivanje „domaćeg” RAM-a na računaru, što je efikasno rešenje koje snižava cenu uređaja. Model najmanjeg kapaciteta (250 gigabajta) obećava performanse od 2000 megabajta u sekundi kod sekvencijalnog čitanja, odnosno, 1200 megabajta u sekundi kod sekvencijalnog upisa i 110 hiljada IOPS nasumičnog čitanja i 155 hiljada IOPS nasumičnog upisa. Modeli kapaciteta 500 gigabajta, odnosno, jedan terabajt, obećavaju istovetne performanse: 2100 i 1600 megabajta u sekundi i 188 i 156 hiljada IOPS. Količina upisanih podataka pre otkaza iznosi 125, 250, odnosno, 500 terabajta, dok je očekivani radni vek 1,5 miliona časova. Na sintetičkim testovima, uređaji su ispoštovali specifikaciju i u rangu su sličnih uređaja iste klase. Fabrička garancija važi tri godine.

Sa druge strane NM700 predstavlja flagship ponude kompanije Lexar. Osmokanalni Marvell 88SS1092 povezan je sa TLC 3D NAND čipovima, koje potpisuje matična kompanija Longsys, a DRAM čip je iz kompanije Nanya. Obećane performanse su 3500 megabajta u sekundi sekvencijalnog čitanja, 1200 megabajta u sekundi sekvencijalnog upisa i 200 hiljada IOPS nasumičnog čitanja, 242 hiljade IOPS nasumičnog upisa za model kapaciteta 256 gigabajta, odnosno, 3500 i 2000 megabajta u sekundi sekvencijalnog čitanja i upisa, kao i 332 i 275 hiljada IOPS nasumičnog čitanja i upisa za modele kapaciteta 512 gigabajta i jedan terabajt. Količina upisanih podataka pre otkaza je, redom, 150, 300 i 600 terabajta, dok je planirani radni vek 1,5 miliona časova. Fabrička garancija za NM700 je, poštovanja vrednih, pet godina. I ova serija je pokazala rezultate približne obećanim, pa možemo da konstatujemo da je specifikacija ispoštovana.

Uvek je lepo videti veći izbor bilo koje vrste hardvera na domaćem tržištu. Kako Lexar nije toliko poznato „ime”, a konkurencija solidna i jaka, prihvatanje od strane šireg kruga kupaca zavisiće od dostupnosti i cene.

Proizvođač:
Lexar (www.lexar.com)

Kontakt:
Asbis (www.asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama