TEST DRIVE
Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC Pro 8G
Do poslednjeg herca
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2021.

Uprošlom broju smo se detaljno pozabavili prvim modelom GeForce RTX 3060 Ti koji je stigao do nas, te se upustili u detaljisanje i „sitna crevca” vezana za čip sa oznakom GA104, a koji je osnova svakogmodela kartice iz ove serije. Model koji smo opisali pripada donjem domu Gigabyteove ponude i trebalo bi da bude nešto jeftiniji od konkurencije, uz poneki kompromis, dok je ovaj koji sada predstavljamo tik ispod najboljeg što Gigabyte nudi među karticama sa oznakom GeForce RTX 3060 Ti.

Model koji sada predstavljamo nalazi se tik ispod najboljeg što Gigabyte nudi među karticama sa oznakom GeForce RTX 3060 Ti...

Kako smo o arhitekturi i performansama već naširoko pisali i došli do zaključka da je GeForce RTX 3060 Ti trenutno najbolja kartica više srednje klase, sada ćemo akcenat staviti na konkretan model koji, pored već često viđanog sufiksa „Gaming OC”, u nazivu nosi još i oznaku „Pro”.

Naponska sekcija ove kartice sastoji se od ukupno 10 faza, od kojih osam napaja grafički čip, a dve su zadužene za napajanje memorije. Za čip čija je potrošnja deklarisana na 200 vati, to je sasvim adekvatno rešenje, ali ovaj model može i iznad toga, o čemu će biti više reči u nastavku. Kartica je opremljena klasičnim osmopinskim naponskim konektorom, za razliku od referentnog modela kod koga Nvidia potencira novi, dvanaestopinski konektor, ali je uz njega dobila još jedan šestopinski konektor, po čemu se najviše i razlikuje od gotovo identičnog modela bez sufiksa „Pro”. Kako je već referentna vrednost od 200 vati vrlo blizu maksimalnoj snazi koju jedan osmopinski konektor u saradnji sa PCI-E slotom može da isporuči (225 vati), dodatni šestopinski konektor tu marginu podiže na čitavih 300 vati, što može da ima povoljan uticaj na overklok domete.

Kvalitet izrade je na vrlo visokom nivou, a kartica sa svojih skoro 300 milimetara dužine deluje vrlo impresivno. Dobar deo ukupne dužine otpada na Windforce kuler sa tri ventilatora prečnika 80 milimetara, od kojih je srednji sa suprotnim smerom rotacije elisa, kako bi protok vazduha bio što efikasniji. Oblik krakova elise vrlo je specifičan i potpomaže boljem protoku vazduha, uz niži nivo buke koja nastaje u tom procesu. Sam hladnjak sastoji se od pet toplotnih cevi koje ostvaruju direktan kontakt sa grafičkim procesorom, kao i aluminijumskog dela koji prekriva komponente naponske sekcije i memorijske čipove, dok je sve to povezano sa aluminijumskim rebrima koja odvode toplotu. Kuler je prilično efikasan i temperaturu grafičkog ++čipa uglavnom održava na vrednostima koje su oko ili tik iznad 60 stepeni u situacijama kada se koristi default BIOS kartice. Kada se prekidač za izbor profila BIOS-a pomeri u drugu stranu, obeleženu sa Silent, situacija se donekle menja i temperature su više za nekoliko stepeni, uz nešto niži nivo buke. U oba slučaja kartica nije baš među najtišima, jer u standardnom režimu ventilatori uglavnom održavaju brzinu na oko 1800 obrtaja u minutu, dok ih tihi režim usporava za oko 300 obrtaja u minutu. Ko se ne libi nešto viših temperatura, slobodan je da se poigra ručnim podešavanjima i dozvoli da temperatura obitava oko vrednosti od 70 stepeni, uz znatno tiše ventilatore sa brzinom od oko 1200-1300 obrtaja, što je odnos koji se nama najviše dopao.

Ipak, ovaj model je projektovan sa nekom drugom idejom u prvom planu, a to su performanse. Već pomenuti dodatni naponski konektor podigao je i power limit, a kome fabričke OC vrednosti nisu dovoljne, slobodan je da granicu postavi još dalje. U tom slučaju može se očekivati potrošnja koja će dostizati i 270 vati, ali i radni takt koji nikada neće pasti ispod dva gigaherca. Dobra strana je u tome što bez ručnog podešavanja ventilatori neće „dodati gas”, a temperatura će i dalje biti nešto niža od 70 stepeni.

Dobitak u performansama usled overkloka svakako je merljiv, ali je u granicama jednocifrenog broja procenata. Kako je RTX 3060 Ti i na fabričkim vrednostima vrlo brza kartica, on će teško biti primetan tokom igranja i ostaće kao parametar za poređenje sa drugim modelima. Nama se više dopalo ručno utišavanje ventilatora uz očuvanje fabričkih vrednosti radnog takta i performansi, ali budući vlasnici će pred sobom imati izbor, pa ko šta više voli.

Cena ovog modela na našem tržištu trenutno nije poznata, ali ako ne bude znatno viša od jeftinijih modela, nema razloga da ovaj model izuzmete iz razmatranja ukoliko merkate neku RTX 3060 Ti karticu.

GPU: Ampere GA104,
4864 CUDA, 152 Tensor i 38
RT jezgara, 152 teksturne
i 80 ROP jedinica,
radni takt 1770 MHz

Memorija: 8 GB GDDR6,
radni takt 14 GHz,
magistrala 256 bita

Video konektori: 2 × DisplayPort 1.4a, 2 × HDMI 2.1

Dimenzije: 281 × 117 × 41 mm

Ostalo: 8 nm, TGP 200 W (TDP 240 W), 1 × 8-pin + 1 × 6-pin konektori za napajanje, naponska sekcija 8+2 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, RGB Fusion 2.0 LED osvetljenje, Dual BIOS prekidač (OC i Silent mode)

Proizvođač: Gigabyte
(www.gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama