TEST DRIVE
Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC Pro 8G
Do poslednjeg herca
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2021.

Uprošlom broju smo se detaljno pozabavili prvim modelom GeForce RTX 3060 Ti koji je stigao do nas, te se upustili u detaljisanje i „sitna crevca” vezana za čip sa oznakom GA104, a koji je osnova svakogmodela kartice iz ove serije. Model koji smo opisali pripada donjem domu Gigabyteove ponude i trebalo bi da bude nešto jeftiniji od konkurencije, uz poneki kompromis, dok je ovaj koji sada predstavljamo tik ispod najboljeg što Gigabyte nudi među karticama sa oznakom GeForce RTX 3060 Ti.

Model koji sada predstavljamo nalazi se tik ispod najboljeg što Gigabyte nudi među karticama sa oznakom GeForce RTX 3060 Ti...

Kako smo o arhitekturi i performansama već naširoko pisali i došli do zaključka da je GeForce RTX 3060 Ti trenutno najbolja kartica više srednje klase, sada ćemo akcenat staviti na konkretan model koji, pored već često viđanog sufiksa „Gaming OC”, u nazivu nosi još i oznaku „Pro”.

Naponska sekcija ove kartice sastoji se od ukupno 10 faza, od kojih osam napaja grafički čip, a dve su zadužene za napajanje memorije. Za čip čija je potrošnja deklarisana na 200 vati, to je sasvim adekvatno rešenje, ali ovaj model može i iznad toga, o čemu će biti više reči u nastavku. Kartica je opremljena klasičnim osmopinskim naponskim konektorom, za razliku od referentnog modela kod koga Nvidia potencira novi, dvanaestopinski konektor, ali je uz njega dobila još jedan šestopinski konektor, po čemu se najviše i razlikuje od gotovo identičnog modela bez sufiksa „Pro”. Kako je već referentna vrednost od 200 vati vrlo blizu maksimalnoj snazi koju jedan osmopinski konektor u saradnji sa PCI-E slotom može da isporuči (225 vati), dodatni šestopinski konektor tu marginu podiže na čitavih 300 vati, što može da ima povoljan uticaj na overklok domete.

Kvalitet izrade je na vrlo visokom nivou, a kartica sa svojih skoro 300 milimetara dužine deluje vrlo impresivno. Dobar deo ukupne dužine otpada na Windforce kuler sa tri ventilatora prečnika 80 milimetara, od kojih je srednji sa suprotnim smerom rotacije elisa, kako bi protok vazduha bio što efikasniji. Oblik krakova elise vrlo je specifičan i potpomaže boljem protoku vazduha, uz niži nivo buke koja nastaje u tom procesu. Sam hladnjak sastoji se od pet toplotnih cevi koje ostvaruju direktan kontakt sa grafičkim procesorom, kao i aluminijumskog dela koji prekriva komponente naponske sekcije i memorijske čipove, dok je sve to povezano sa aluminijumskim rebrima koja odvode toplotu. Kuler je prilično efikasan i temperaturu grafičkog ++čipa uglavnom održava na vrednostima koje su oko ili tik iznad 60 stepeni u situacijama kada se koristi default BIOS kartice. Kada se prekidač za izbor profila BIOS-a pomeri u drugu stranu, obeleženu sa Silent, situacija se donekle menja i temperature su više za nekoliko stepeni, uz nešto niži nivo buke. U oba slučaja kartica nije baš među najtišima, jer u standardnom režimu ventilatori uglavnom održavaju brzinu na oko 1800 obrtaja u minutu, dok ih tihi režim usporava za oko 300 obrtaja u minutu. Ko se ne libi nešto viših temperatura, slobodan je da se poigra ručnim podešavanjima i dozvoli da temperatura obitava oko vrednosti od 70 stepeni, uz znatno tiše ventilatore sa brzinom od oko 1200-1300 obrtaja, što je odnos koji se nama najviše dopao.

Ipak, ovaj model je projektovan sa nekom drugom idejom u prvom planu, a to su performanse. Već pomenuti dodatni naponski konektor podigao je i power limit, a kome fabričke OC vrednosti nisu dovoljne, slobodan je da granicu postavi još dalje. U tom slučaju može se očekivati potrošnja koja će dostizati i 270 vati, ali i radni takt koji nikada neće pasti ispod dva gigaherca. Dobra strana je u tome što bez ručnog podešavanja ventilatori neće „dodati gas”, a temperatura će i dalje biti nešto niža od 70 stepeni.

Dobitak u performansama usled overkloka svakako je merljiv, ali je u granicama jednocifrenog broja procenata. Kako je RTX 3060 Ti i na fabričkim vrednostima vrlo brza kartica, on će teško biti primetan tokom igranja i ostaće kao parametar za poređenje sa drugim modelima. Nama se više dopalo ručno utišavanje ventilatora uz očuvanje fabričkih vrednosti radnog takta i performansi, ali budući vlasnici će pred sobom imati izbor, pa ko šta više voli.

Cena ovog modela na našem tržištu trenutno nije poznata, ali ako ne bude znatno viša od jeftinijih modela, nema razloga da ovaj model izuzmete iz razmatranja ukoliko merkate neku RTX 3060 Ti karticu.

GPU: Ampere GA104,
4864 CUDA, 152 Tensor i 38
RT jezgara, 152 teksturne
i 80 ROP jedinica,
radni takt 1770 MHz

Memorija: 8 GB GDDR6,
radni takt 14 GHz,
magistrala 256 bita

Video konektori: 2 × DisplayPort 1.4a, 2 × HDMI 2.1

Dimenzije: 281 × 117 × 41 mm

Ostalo: 8 nm, TGP 200 W (TDP 240 W), 1 × 8-pin + 1 × 6-pin konektori za napajanje, naponska sekcija 8+2 (GPU+VRAM), podrška za 4 monitora, RGB Fusion 2.0 LED osvetljenje, Dual BIOS prekidač (OC i Silent mode)

Proizvođač: Gigabyte
(www.gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama