TEST DRIVE
Imou Cue 2 i Ranger 2
Glad za lokacijom
Dejan PETROVIĆ
1. februar 2021.

Pre tri godine, kompanija Dahua pokrenula je svoj IoT (internet of things) brend potrošačke elektronike, pa i do nas, napokon, stiže nešto iz Imou asortimana. U pitanju su dve IP kamere, nešto po čemu je Dahua inače prepoznatljiva i na ovim stranicama nije strani gost. Međutim, ove kamere su u malo drugačijem obliku.

Imou Cue 2 je IP kamera koja objedinjuje sve ono što srećemo kod sličnih proizvoda drugih proizvođača. I dizajn kamere je već viđen. Ipak, ovde je telo kamere veće u odnosu na neke slične modele, pa deluje nezgrapno na tankom stalku. Veza između stalka i nosača je čvrsta i kamera će sigurno ostati u položaju u kom smo je ostavili. Kameru u nosaču možemo zakretati u punom krugu, dok se može obarati do punih 90 stepeni samo u jednom položaju. Osim što je možemo postaviti na kakvu policu, uz kameru dolazi i metalni nosač kojim je možemo pričvrstiti bilo gde. Nosač na kameri ima u sebi magnet koji odlično drži kameru, čak i dok visi.

Kamera je od bele plastike, dok je cela prednja površina crna. Ta površina je, zapravo, panel koji iza sebe krije LED indikator i mikrofon. Sočivo kamere od 2,8 milimetara je, naravno, na sredini, a iza njega se krije senzor rezolucije dva megapiksela. Kamera snima u 1080p rezoluciji, u wide vidnom polju. Pritom, noćni snimci su upotrebljivi do 10 metara razdaljine.

Sa zadnje strane su zvučnik, ’reset’ taster, dok je slot mikroSD kartice sa strane. Kamera podržava kartice do čak 256 gigabajta. Vremena se definitivno menjaju. Doduše, maksimalni mogući kapacitet i treba da isprati realno veće snimke i ne treba na ovo gledati kroz 720p kamere i njihove skromnije zahteve za prostorom za snimke. Pored mikroSD kartice, snimci se mogu pohraniti na NVR (network video recorder) ili oblake.

Uz kameru se dobija strujni adapter uz mikro-USB kabl. Ovde dolazimo do prve zamerke. Ako je kamera postavljena na nosač, recimo, na zidu, trebalo bi da može da se uspravi pod uglom od 90 stepeni, ali to sa priključenim kablom nije moguće. Ako je takva postavka neophodna, biće potreban neki kabl sa muškim mikro-USB priključkom pod uglom.

Kamera se na lokalnu mrežu povezuje putem Wi-Fi veze na 2,4 gigaherca. Proizvođač navodi da je kamera sposobna da uspostavi komunikaciju sa ruterom na razdaljini do 50 metara, što je, naravno, čist marketing. Razdaljina direktno zavisi od konfiguracije prostora i samog rutera, gde će par zidova maksimalni domet prilično degradirati.

Što se tiče ostalih mogućnosti kamere, Cue 2 ima dvosmernu zvučnu komunikaciju, 16× digitalni zum, a za video se koriste H.265/H.264 kodeci. Broj sličica po sekundi zavisi od izabrane rezolucije i ide od 25 do 30. Od funkcija, tu su i svojevrstan alarm, detekcija pokreta, ali i detekcija „nenormalnog” zvuka. Drugim rečima, kamera će proceniti kada je došlo do nagle promene zvuka: ako je tišina, pa beba zaplače, dobićemo poruku; isto važi i ako je konstantna buka, pa naglo prestane.

Imou Ranger 2 je takozvana PTZ (pan-tilt-zoom) kamera za koju slobodno možemo reći da je mnogo manjih dimenzija u odnosu na neka slična rešenja, dosta kompaktnija. Na prvi pogled, deluje kao jedan komad plastike, ali, ipak, primetno je da se na sredini gornji deo zakreće (pan), bezmalo čitav krug (355 stepeni). Crna glava ima vertikalni prorez u belom kućištu po kom klizi i menja vertikalni položaj (tilt) u opsegu od 80 stepeni). I ovu kameru možemo postaviti kao na našoj slici (na neku policu, na primer), a uz pomoć manjeg plastičnog nosača, moguće ju je postaviti i na zid ili plafon. Nosač ne uliva nikakvo poverenje na prvi pogled, međutim, kamera je na njemu zaista čvrsto spojena.

Ova kamera ima isti senzor kao Cue 2 model, ali i za nijansu manje vidno polje kroz sočivo od 3,6 milimetara. Noćni snimci takođe su mogući do 10 metara, tu je dvosmerni zvuk, te slot mikroSD kartice, uz isti kapacitet. Ono što je zanimljivo je da su taster ’reset’ i slot kartice skriveni u glavi i da su dostupni tek kada po tilt osi glavu maksimalno podignemo; vrlo zanimljivo rešenje koje do sada nismo sretali. Takođe, ovde vidimo i Ethernet port bez podataka o protoku, verovatno stomegabitni, jer bržI nije potreban. Naravno, zadržana je i bežična komunikacija u okviru naše lokalne mreže. Ostale funkcije su iste kao na Cue 2.

Imou je za kamere namenio aplikaciju Imou Life. I ova aplikacija je insistirala na našoj lokaciji i bez toga je odbijala da detektuje našu lokalnu mrežu(?!). Jako čudno, zar ne? Ako znamo koliko podataka „svojevoljno” ostavljamo raznim servisima, nije ni čudo što su nam mejlovi zatrpani i što na društvenim mrežama ne možemo da živimo od reklama. Kako drugačije objasniti da treća strana zna šta smo tražili na, recimo, Aliexpressu? Ovo će u budućnosti postati ozbiljniji problem nego što mislimo.

Vraćamo se aplikaciji. Dodavanje kamera u sistem je brzo i intuitivno. Potrebno je skenirati QR kôd na kameri i pustiti joj zvuk koji će joj aplikacija „odsvirati”. Srećom, zvuk nije preglasan, ne traje dugo, pa samim tim nije ni nesnosan, ako se setimo nekih sličnih rešenja. Aplikacija će, naravno, prepoznati model kamere, pa samim tim joj i dodeliti određene funkcije. Komande za PTZ pokrete, naravno, neće biti dostupne za Cue 2.

Interfejs više kamera može se izdeliti po prozorima ili po gridovima. Drugim rečima, možemo pratiti svaku kameru ponaosob i upravljati njome, a možemo ih izabrati sve i imati live prenos svih kamera odjednom. Dok su u gridu, dodirom na bilo koju dobijamo i opcije vezane za nju. Pa, tako, ako bismo imali više PTZ kamera, upravljaćemo samo onom koju smo izabrali.

Osnovni prozor je izdeljen na Home, Message i User. U porukama su nam obaveštenja o eventualnoj detekciji pokreta ili zvuka, ali i sistemske informacije koje mogu imati veze sa oblacima ili koje stižu od proizvođača.

Korisnički deo sadrži opcije vezane za AI detekciju, razna podešavanja samih kamera. Alarm settings sadrži opcije osetljivosti, što, svakako, preporučujemo da podesite: po predefinisanim podešavanjima, aplikacija je zaista „dosadna” po pitnaju slanja obaveštenja.

Neke opcije usko su vezane za svaku od kamera. Recimo, Ranger 2 ima opciju Camera Shielding, gde će se telo zarotirati unutar kućišta u toj meri, da će zakloniti sočivo. Na ovaj način dobijamo pristup kartici, ali isto tako, ako želimo da, iz nekog razloga, onemogućimo kameri da snima okruženje. Kamera se neće isključiti, ali će ispred sebe „videti” samo plastični oklop. Jedna od opcija je i Geofencing, za šta kamera, takođe, traži odobrenje za lokaciju. Tada će nas obaveštavati samo ako postoji detekcija u određenom delu nadziranog područja.

Vredna pomena je i sekcija Tool, gde možemo da zaključamo kamere, u tom smislu da, i da ih neko ukrade, ni kroz fabrički ’reset’ neće moći da ih koristi. Prisutna je podrška za servise Alexa i Google Home.

Kamerama smo zadovoljni. Sve radi savršeno, video prenos nema osetnog laga. On je blago izraženiji van lokalne mreže, što je i razumljivo. Na završnu obradu nemamo zamerki. Svedoci smo da nam je u rukama više puta bio hardver koji svojim izgledom i lošim „spoljašnjim” kvalitetom gura pod tepih „unutrašnji” kvalitet. Kao što rekosmo, na Cue 2 je pozicija mikro-USB porta malo nezgrapno rešena. Modelu Ranger 2 možemo zameriti malo veću buku kada se kamera zakreće udesno, pogotovo ako je to malo brže. Uz navedene sitne propuste, obe kamere imaju našu preporuku. Insistiranje na otkrivanju lokacije nije propust, već bezobrazluk.

Imou Cue 2

Osnovno: 2 Mpx, Wi-Fi, microSD 256 GB

Ostalo: dvosmerni zvuk, detekcija pokreta, detekcija zvuka, digitalni zoom

Imou Ranger 2

Osnovno: 2 Mpx, Wi-Fi, Ethernet, microSD 256 GB, PTZ

Ostalo: dvosmerni zvuk, detekcija pokreta, detekcija zvuka, digitalni zoom

Proizvođač:
Imou (www.imoulife.com)

Kontakt: List Computers (www.list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama