TEST PLAY
Alba: A Wildlife Adventure
Vladimir PISODOROV
1. februar 2021.

Još kao mala, Alba je posećivala baku i deku u njihovom domu na udaljenom ostrvu u Mediteranu. Od bake je nasledila svest za brigu o životnoj sredini, dok joj je deka „preneo” ljubav ka posmatranju i fotografisanju divlje faune. Nije ni slutila da će joj po povratku u svojevrsni raj na zemlji biti potrebne obe sklonosti...

Igra liči na open world okruženje, ali se zadaci na mapi pojavljuju skriptovano, dok je smena dana i noći veštačka

Kada budete preuzeli kontrolu nad devojčurkom, ona je već desetogodišnja svojeglavica koja je sa najboljom drugaricom osnovala udruženje za zaštitu životinja i životne okoline. Meta im je lokalni gradonačelnik, koji se spetljao sa sumnjivim likovima i na mestu nekadašnjeg prelepog nacionalnog parka hoće da izgradi najveći hotel na svetu. Alba kreće u misiju spasavanja, naoružana mapom ostrva, notesom, enciklopedijom o životinjama i mobilnim telefonom.

Upravo je mobilni telefon spravica koju će najviše koristiti. U njemu se nalazi aplikacija koja „prepoznaje” životinjske vrste na slikama, a to Albi pomaže da prepakuje dotrajale info-panele u nacionalnom parku, te da ostalim ljubiteljima faune ukaže na mesta na kojima mogu da ih pronađu i sami „fotnu”. Svaka dobra radnja sa sobom povlači potpise za peticiju protiv gradnje hotela - 50 potpisa potrebno je prikupiti za manje od nedelju dana.

Iako nije veliko, ostrvo je „ispresecano” živopisnim lokacijama, kao što su: plantaža narandži, stari dvorac, polje pirinča, farma kokošaka... Alba se na svakoj od ovih lokacija upoznaje sa različitim pripadnicima lokalne faune i sve to beleži mobilnim telefonom. Pojedine životinje su plašljive i potrebno je da im se prišunjate, dok će vam se neke vrteti oko nogu, ne hajući što možete da ih zgazite. Igra donekle funkcioniše u open world okruženju, ali se zadaci na mapi pojavljuju skriptovano, dok je smena dana i noći veštačka - svaki put kada se vratite baki i deki radni dan za vas je završen. S druge strane, zadaci su veoma jednostavni: špartajući ostrvom skupljate đubre, popravljate kućice za ptice, dopunjujete hranilice zrnevljem i, naravno, snimate fotografije. Na pomenutim info-panelima valja zakucati nove daske i postaviti fotografije životinja koje mogu da se vide u toj oblasti. Na raspolaganju će biti i „misije” u kojima je potrebno da izlečite otrovane životinje, spasete ih iz zamki u koje su se upetljale ili ih izvučete iz prolivene nafte. Sve akcije obavljaju se pritiskom na jedan taster, bez bilo kakve dodatne interakcije.

Autorima je očigledno veoma važan bio edukativni karakter, ali i to da se igračima na neki način potakne svest o važnosti očuvanja životne sredine. Zbog toga, ali i jednostavne mehanike izvođenja, Alba: A Wildlife Adventure je igra koja je prvenstveno namenjena najmlađima. Oni će uz malu pomoć roditelja naprosto uživati igrajući je i usput mnogo toga naučiti. Igra vas nijednog momenta ne sili, ne juri i ne gura da preduzimate akcije na brzinu ili pod pritiskom. Nažalost, iskusnijem igraču neće biti potrebno više od dva, dva i po sata da je završi, što je prava šteta. Nakon kampanje možete da nastavite da se igrate u free roaming režimu, ali ako ste prethodno obavili sve zadatke, zapravo nećete imati šta da radite.

Alba: A Wildlife Adventure umotana je u odličnu low polly grafiku, a tu su i autentični zvuci lokalne faune, kao i fantastična ambijentalna muzička pratnja koja krešendo doživljava u poslednjoj misiji. Nije nam se dopalo to što su autori odlučili da svi likovi u igri budu nemi i da sa igračem korespondiraju putem tekstualnih poruka. Sva sreća, konverzacije nema u toj meri da bi vam se popela na glavu, ali opet. Alba će se samo jednom u toku cele igre obratiti i interakciju će svesti na klimanje glavom.

Za sada, igra je dostupna samo za PC i Apple Arcade. U planu su i verzije za PlayStation 4 / 5, Xbox One / Series S / X i Switch, ali ćemo na njih morati da sačekamo sve do proleća (verovatno i duže). Na kraju, iako nam se igra u suštini svidela, za nju je potrebno izdvojiti 17 evra, što je, ipak, previše.

Potrebno: Intel Core i5, 4 GB RAM, Intel HD 630, Windows 7 SP1 (64-bit)

Poželjno: Intel Core i5, 8 GB RAM, GeForce GTX 750 Ti, Windows 10 (64-bit)

Ova igra je: pseudo open world akciona avantura sa naglašenim edukativnim karakterom

Platforma:
Windows, Apple Arcade

Veličina: 656 MB

Studio: ustwogames

Izdavač: ustwogames

Adresa:
www.albawildlife.com

Pegi: nema

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama