TEST PLAY
Disjunction
Aleksandar DINIĆ
1. februar 2021.

Retro-pikselasta grafika, sajberpankoliko-blejdraneroliko okruženje, sintisajzerska muzika i jednostavno skuckan gejmplej, dovoljno je da se na brzinu zaradi neka kintica na online prodavnicama, sa generalno pozitivnim utiscima onih koji su igru probali. Tročlana ekipa iz Ape Tribe Gamesa imala je veće ambicije od ovoga, pre svega, u narativnom i segmentu izgradnje kompleksnog sveta svoje igre, na posletku sputane dizajnom onoga što ćete raditi većinu vremena u dotičnoj.

Šunjalačko- akciona arkada starog kova, smeštena u distopijski tmurno, tehno-okruženje Njujorka 2048. godine

Disjunction je šunjalačko-akciona arkada starog kova, smeštena u distopijski tmurno, tehno-okruženje Njujorka 2048. godine. Grad je postao mesto u kom se ukrštaju pohlepni interesi megakorporacija, trgovaca novom sintetičkom drogom, kriminalnih sindikata, (podmitljivih) organizacija koje se protive sajber-augmentacijama stanovništva i svakakvog niskoprofilnog šljama sa dna lanca ishrane. U igri vodite tri različita lika, čije će se agende međusobno preplitati i sudarati, nakon inicijalne istrage ubistva lokalnog policijskog funkcionera koja će brzo prerasti u zamršeno klupko intriga, interesa i obračuna između pomenutih frakcija grada u kom nikada ne sviće. Sa ove strane, autorima se mora odati respekt za obimnu količinu narativnog sadržaja i pratećeg teksta sa kojim ćete se susretati u igri, koji neumorno grade i nadograđuju svet, događaje i likove, kao i njihove višedimenzionalne odnose. Dijaloške opcije između sagovornika nisu svedene na nivo brzometnog teksta koji predstavlja blic-pauzu do sledećeg igrivog segmenta iz drugih ostvarenja sličnog formata, već su realizovane na pristojnom avanturističkom nivou, sa čestim grananjima priče i različitim ishodima vaših odluka.

Nažalost, sve ovo, po obimu, nije ispraćeno ni približno sličnim po pitanju gejmpleja i na samom terenu, sa izvođenjem i mehanizmima igre koji mnogo više pašu naslovima za mobilne platforme. Uniformni niz generičkih nivoa koji slede uvek počiva na identičnom, repetitivnom principu: pronalaženje ključeva za otvaranje malobrojnih vrata, šunjalačko-napucavačko probijanje kroz buljuke strateški postavljenih stražara, patrolnih robota, nadzornih kamera i drugih bezbednosnih sistema, skupljanje usputnih dokumenata sa tekstualnim zidinama, koje očajnički žele da vas uvuku u pomenuti, obimni narativ, opciono lociranje apgrejd-poena na drugom spratu tekuće misione celine i stizanje do zacrtanog primarnog cilja aktuelnog angažmana.

Taktičko-borbene opcije koje su vam na raspolaganju ograničene su na jednostavno šunjanje (tokom kog se iscrtavaju neprijateljska vidna polja), tihu, ne-letalnu eliminaciju priručnom sajber-batinom, odnosno, brzometno roštiljanje dodeljenim oružjem na nivou Hotline Miamia, uz munjevite reakcije obližnjih protivnika kojima je često teško parirati. Šatro-raznovrsnost koju je trebalo da donese vođenje tri (po karakteru) distinktivna lika, ogleda se samo u njihovim različitim specijalnim veštinama kojima su opremljeni, dok u svakom drugom smislu između njih nema nikakvih opipljivih razlika (što dodatno pojačava utisak da je to urađeno zbog strukture zapleta i priče, bez mnogo opravdanja za to tokom samog igranja). Strelice za privremeno omamljivanje, granate za stvaranje dimnih zavesa i stunovanje protivnika, specijalka kojom rašujete protivnike sa većih udaljenosti, odnosno, suptilnije metode, kao što su generator privremene nevidljivosti ili hologramski mamac za odvraćanje pažnje, izrazito su korisne, ali troše dragocene energetske module koji ponekad ostaju iza eliminisanih protivnika. Ovome dodati i nezgodno postavljene neprijatelje različitih klasa i stepena pretnje, kao i malobrojne, jednokratne checkpointe unutar nivoa, što sve zajedno igri dodaje solidnu dozu potrebe za taktičkim planiranjem (ili brzim refleksima kada se stvari otrgnu kontroli).

Kao brzi, monotoni, jednostavni i umereno izazovni fiks za vaše delimične sajberpank potrebe niskog intenziteta, Disjunction sasvim korektno funkcioniše, mada bez mnogo izgleda za nekom slavom na duže staze.

Potrebno: Core 2 Quad Q6700 / Phenom II X4 900e, 4 GB RAM, Radeon HD 5770 / GeForce GTX 260, Windows 7

Poželjno: Core i5-2300 / AMD FX-6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870, Windows 10

Ova igra je: retro-pikselasta šunjalačka arkadica

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Veličina: 390 MB

Studio: Ape Tribe Games

Izdavač: Sold Out

Adresa:
disjunction-game.com

Pegi: nema

58


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama