TEST PLAY
SpellForce 3: Fallen God
Dragan KOSOVAC
1. januar 2021.

Tri godine od premijere igre SpellForce 3 i oko godinu i po dana nakon njene prve samostalne ekspanzije, Soul Harvest, minhenski studio Grimlore Games pred fanove je izašao sa novim dodatkom, Fallen God koji, takođe, može da se igra kao zasebna celina, bez potrebe da igrač poseduje originalnu igru.

Umesto nastavka Purity Wars sage, Fallen God se bavi izgradnjom sveta i prati pleme napaćenih trolova

Dok se Soul Harvest, hronološki nadovezivao na originalni SF 3, Fallen God je izmešten i prostorno i vremenski na daleki, divlji kontinent Urgath i u centar stavlja grupu trolova. Pripadnike ove rase mogli smo da vidimo u okviru originalne igre u redovima orkovske armije, ali njihova vlastita armija funkcioniše dosta drugačije, malobrojniji su i jači, a zahtevaju i manji mikromenadžment bazom i koriste novi specijalni resurs, metalne otpatke (scrap). Razvoj trolovskih jedinica takođe teče na specifičan način, jer osnovnog smashera šaljete u specifične građevine na dodatni trening i višestruka unapređenja. Zbog svega toga se stiče rani utisak da su trolovi u znatnoj prednosti tokom PvP mečeva, mada dobri ljudi iz Grimlorea ne prestaju da majstore na svojim naslovima nakon što ih puste u prodaju, tako da nema sumnje da će balans biti postignut.

Priča prati napaćeno pleme Moonkin, a naš direktni alter ego je mladi Akrog, koji nakon očeve pogibije postaje novi poglavica. Dok ih, sa jedne strane, progone vilenjački lovci na kljove, a sa druge muči bolest zvana „trulež”, Moonkini napuštaju svoja ognjišta i kreću u gotovo samoubilačku misiju da vaskrsnu palog boga, u nadi da će on njihovom klanu pružiti preko potrebnu zaštitu.

Iako je priča odvojena od „Purity Wars sage” koja je tema SF 3 i prve ekspanzije, autori Fallen Goda su se punim žarom posvetili pripovedanju i izgradnji sveta. Kampanja, u stilu tradicionalnom za ovaj serijal, smenjuje RTS i RPG deonice, neprestano u službi pripovedanja. RPG segment je odgovoran za većinu promena i unapređenja. Vaši pratioci sada imaju jedinstvene sposobnosti koje mogu da se koriste za rešavanje logičkih izazova na koje nailazite tokom prelaska nivoa. Tako, na primer, Noag može da razbija barijere i omogući družini pristup prethodno nedostupnim delovima mape, a Zazka može da se provuče kroz kanale koje su životinje ostavile za sobom i pravi haos na drugom delu mape. Razvoj likova, a pogotovo Akroga, povezan je sa narativnim odlukama koje donosite tokom kampanje. Interesantna inovacija je krafting, koji, takođe, uzima u obzir veličinu naših protagonista. Naime, pošto sva oprema i oružje koje nalazite odgovara sićušnim rasama Eoa, na vama je da svaki komad prvo rastavite na komponente, pa da od njih iskujete nešto za svoju družinu.

Grafička strana igre i dalje izgleda veoma lepo. Možda neće oduševiti publiku kao što je to bio slučaj pre tri godine, ali, isto tako, hardverska zahtevnost koja je apsolutno nepromenjena od izlaska SF III, sada ne deluje preterano za jedan RTS/RPG naslov. Takođe, verovatno zato što su autori ispekli zanat tokom godina, nivoi jesu veliki, ali ne i ogromni kao u originalu, pa sve klizi mnogo lepše nego što je to bio slučaj u „klot” SF III. Audio-komponenta ponovo je solidna što se tiče muzike i efekata, a glasovna gluma će staviti na test vašu toleranciju ka „umilnim” orkovsko-trolovskim glasovima koji su dominantni tokom brojnih dijaloga.

Paralelno sa igrom SpellForce 3: Fallen God, Grimlore i THQ pustili su na Steam i GOG potpuno besplatan SpellForce 3: Versus Edition. Radi se o samostalnom PvP modulu koji igračima dopušta da se upuste u 1 na 1 mečeve sa tri osnovne rase ove igre: orcima, vilenjacima i ljudima. Tek kada igrač kupi SpellForce 3 ili bilo koju od njegovih ekspanzija, dobija mogućnosti aktivnog izbora rase, pune multiplayer mogućnosti ove igre kao i dodatne rase (mračni vilenjaci i patuljci u Soul Harvestu i trolovi u Fallen Godu).

Autorima SpellForcea 3 pošlo je za rukom da naprave samostalnu ekspanziju koja će istovremeno obradovati veterane ovog serijala, ali je istovremeno dostupna igračima koji nikada pre nisu imali kontakta sa ovom franšizom.

Potrebno: Intel Core i5-3570 / AMD FX-6350, 6 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon 7850 HD, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Intel Core i7-4790 / AMD FX-8350, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon R9 290, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: druga samostalna ekspanzija za treće poglavlje RTS/RPG franšize SpellForce

Platforma: Windows

Veličina: 30 GB

Studio: Grimlore Games

Izdavač: THQ Nordic

Adresa: i.sk.rs/357838

PEGI: 16

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama