TEST RUN<>
022019<><>

CSS Grid Builder 2.5

Nešto između

Ako se ne razumete u kodiranje, a želeli ste da napravite web sajt, obično smo vam preporučivali neki drag and drop program koji vam dopušta da napravite sajt bez znanja programiranja. Međutim, ukoliko poznajete frontend programiranje, onda vam je dovoljan neki od editora kakvi su Atom, Sublime ili Visual Code Studio. Međutim, u kompaniji CoffeCup pomislili su da vam možda treba nešto između.

Ovo nije klasičan drag and drop program, ali sadrži gotove teme ili bar gotove postavke. U gotovim temama postojeće elemente možete da prilagodite svojim potrebama (zameniti postojeće slike i tekst, na primer), dok je u postavkama radna površina podeljena na sekcije, a vi ubacujete elemente. U oba slučaja sve, ali apsolutno sve, podložno je promenama i to alatkama koje menjaju CSS. Da biste se snašli, potrebno je dobro da poznajete CSS, jer je interfejs sve samo ne intuitivan. U osnovnoj, besplatnoj verziji, dobićete samo dve teme, a za sve ostalo važi parola snađi se.

U gornjem delu ekrana smešten je deo interfejsa koji sadrži opcije vezane za uređivanje radne površine, kao što je, recimo, širina projekta ili kako će se on videti na manjim ekranima (tablet, mobilni telefon), zatim pomagača u vidu linija i margina koje će vam pomoći da se lakše snađete. Tu su i opcije za čuvanje i eksportovanje projekta, preview tokom rada, kao i biblioteka sa komponentama koje možete dodati. Dopalo nam se što izbor nije mali. Iako su to jednostavnije vrste elemenata kakve su tasteri, kartice, galerija i slično, definitivno izbor nije loš i korišćenje ovih elemenata može da skrati put do gotove stranice. Ovako dodat element prebacuje se u meni na desnoj strani ekrana, a za to vam već treba znanje ili bar snalažljivost.

U desnom delu ekrana je dokovan meni, u vidu četiri kartice koje se granaju u veliki broj opcija za uređivanje. Uređuju se elementi, dodaju novi ili brišu postojeći, menja se njihovo ponašanje ili ponašanje kontejnera u kome se oni nalaze kao njihov međusoban odnos. Zadaju se layout, dizajn i efekti i to sve do najsitnijih detalja, a vi morate da se naoružate strpljenjem i morate tačno da znate šta želite.

U prvoj kartici – Content, nalaze se tri potkartice Elements, Components i Styles. Elements sadrži elemente kakvi su tekst, slike i tome slično. Tu birate šta će sve da bude na vašoj stranici i drag and drop principom te elemente možete bar ugrubo da pozicionirate. Iz kartice Components uređujete one komponente koje ste pronašli u biblioteci koju smo već pomenuli. Kada su stilovi u pitanju, tu se u sitna crevca uređuje izgled svakog elementa. Ako je, recimo, tekst u pitanju, onda ćete naići na alatke kojima birate font, veličinu, transformaciju, dekoraciju, wraping i ostale stvari vezane za tekst. Dok, recimo, kada je slika u pitanju, uređujete dimenzije, položaj, margine i slično. U kartici Elements, možete pronaći sve elemente koje ste postavili i njihov CSS, odnosno sve što je vezano za taj konkretan element. Međutim, taj CSS je read only i možete samo da vidite koja su sve podešavanja vezana za taj element, ali ćete morati da se vratite u Styles da biste ih izmenili.

CSS Grid Builder ipak ne možemo da preporučimo početnicima. Istina je da se uz gotovu temu i sa spremnim materijalima možete snaći, ali ima mnogo jednostavnijih programa napravljenih upravo za početnike, tako da ovaj program ostavljamo naprednijim korisnicima. Ukoliko vam klase, kontejneri grid i fleks nisu nepoznati pojmovi onda možda i nije loše da se oprobate u ovom programu i vidite da li vam olakšava put od prazne strane do gotovog web sajta.

Gordana RADOVIĆ

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
web dizajn
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
281 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
cssgrid .ccc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera