TEST RUN<>
022019<><>

EmEditor Professional 18.4

Brzina i karakter

Nije nikakva tajna da postoji „mali milion” raznoraznih programa za uređivanje teksta, počevši od trivijalnih kakav je Notepad, pa zaključno sa glomaznim i kompleksnim programerskim alatkama i tekst procesorima. Ovom prilikom ćemo se upoznati sa jednim pomalo neobičnim i po mnogim pitanjima izvrsnim predstavnikom svoje kategorije softvera.

Nakon pokretanja dočekuje nas prozor sa neobično bogatom ponudom opcija u linijama alatki ispod osnovnog menija. Usled ograničenog prostora, zadržaćemo se samo na onim najvažnijim. Program poseduje fleksibilan način za „umotavanje” teksta koji se reguliše preko četiri preseta smeštena u okvir osnovnog toolbara. Oni nam omogućavaju da prikaz ograničimo na tradicionalnih 80 karaktera po redu, do kraja tekstualnog prozora ili do kraja stranice. Tu je i retko dobar podsistem za rad sa blokovima teksta u okviru programskog koda (fold/unfold), koji obezbeđuje maksimalnu funkcionalnost. Sledi solidno rešen meni za brzu promenu definicija fontova i izuzetno bogat deo opcija povezan sa definisanjem profila vezanih za pojedinačne programske jezike. Kao i svaki ozbiljan predstavnik ove vrste softvera, EmEditor ima mogućnost zapisivanja makroa, kao i njihovo programiranje uz pomoć jezika JavaScript i VBScript. Piktogrami za pozivanje postojećih makroa nalaze se u okviru linije alatki pod nazivom Macros, a moguće ih je pozvati i putem istoimene opcije iz glavnog menija.

EmEditor ima mogućnost proširenja putem dodavanja eksternih modula, pa tako uz njega inicijalno dolazi integrisano njih desetak. Zahvaljujući ovim proširenjima, program ima mogućnost rada sa panelom preko kog možemo da pristupimo željenim lokacijama na hard-disku, mogućnost organizovanja dokumenata u projekte (ako se povežu sa kompajlerom, dobija se klasični IDE), prikazivanje linije alatki sa najčešće korišćenim HTML elementima, korišćenje snipeta sa programskim kodom, brojanje reči i još neke korisne opcije.

Zanimljiva je mogućnost naprednog rada sa CSV (Comma-separated Values) fajlovima. Reč je o starom tipu dokumenata koji podatke međusobno razdvaja pomoću zareza i koji je pogodan za čuvanje i prenos tabelarnih informacija i baza podataka. EmEditor ima integrisan modul koji donekle podseća na Excel, a koji olakšava unos ove vrste podataka. Neke od naprednih mogućnosti predviđaju sortiranje po jednoj ili više kolona, kao i mogućnost sortiranja kolona po dužini sadržaja pojedinačnih ćelija. Da bi se olakšao unos podataka, dodata je opcija AutoFill koja, slično kao kod spreadsheet programa, kopira sadržaj izabrane ćelije u smeru pomeranja miša, uz mogućnost automatske inkrementacije ukoliko selektujemo dva susedna numerička polja. Osim zareza u svojstvu limitera, moguće je koristiti tabulator (TSV) ili bilo koji drugi nestandardni znak koji sami izaberemo.

Najbolji utisak ostavlja opcija namenjena filtriranju podataka u okviru dokumenta sa izvornim kodom. Upisivanjem teksta u polje Filter, prikazuju se samo one linije koje sadrže traženu frazu. Sličnu stvar videli smo i kod nekih drugih programa, ali je ona ovde izvedena najbolje. U kombinaciji sa opcijom za istovremeno uređivanje većeg broja linija, ova alatka omogućava brzu selektivnu promenu sadržaja programskog ili HTML kôda. Kada se radi sa običnim tekstom, vrši se filtracija rečenica koje sadrže željenu informaciju. Tu je i zanimljiva mogućnost negacije izraza, pa kao rezultat dobijamo samo delove teksta koji ne sadrže navedenu frazu, kao i opcija za definisanje naprednih filtera koji se mogu snimati i naknadno učitavati. Opcija Find ima dosta dodirnih tačaka sa filtracijom, samo što ne dolazi do izdvajanja podataka, već se samo vrši njihovo označavanje. Naravno, postoji mogućnost zamene pronađenog teksta. Oba modula poseduju mogućnost moćnog (ali i prilično kompleksnog) pretraživanja uz korišćenje regularnih izraza, mogućnost izbora ranga brojeva, upotrebe Esc sekvenci i još neke stvari. Kombinacija opcija iz paleta Filter, Find i CSV omogućava pretraživanje i izmenu velikih baza podataka na veoma jednostavan način i bez potrebe za specijalizovanim softverom.

Jedna od unikatnih mogućnosti programa odnosi se na rad sa fajlovima veličine do celih 248 gigabajta! Naravno, kompjuteri sa tolikom količinom RAM-a još uvek nisu dostupni masama, pa se datoteke učitavaju sa diska u vidu posebnih fragmenata. Najnovija verzija mahom donosi poboljšanja na polju ubrzanja sortiranja i pretraživanja podataka, pa je brzina po kojoj je program bio poznat od ranije sada još izraženija. Kao minus mogli bismo da pomenemo old-school tip interfejsa, nemogućnost izbora između svetle i tamne varijante, kao i lošu podršku za prilagođenje boja u editoru teksta (samo dve teme).

Cena programa nije mala i iznosi nepunih 150 dolara. Predviđena je i mogućnost godišnje preplate gde korisnik za prvu godinu plaća 40, a sa svaku narednu 20 dolara. Postoji i besplatna verzija, ali sa znatno skromnijim mogućnostima. Reč je o vrlo kvalitetnom programu koji bi se lako mogao svideti širokom krugu korisnika koji imaju potrebu za korišćenjem editora teksta.

Igor S. RUŽIĆ

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
tekst editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
16 MB
Cena:
149 dolara
Adresa:
emeditor .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera