TEST RUN<>
022019<><>

Apeaksoft Video Editor

Sastavljen od vrlina

U Apeaksoftu razmišljaju na sledeći način: smatraju, da prosečan korisnik neće da se bakće sa nelinearnom video-montažom i da mu pre teškaša iz klase treba set alatki za obavljanje osnovnih obradnih radnji. Video „uslikan” mobilnim aparatom najpre treba rotirati, iseckati i nakrcati specijalnim grafičkim filterima, a ne uklapati po vremenskoj liniji sa ostalim materijalom, uz napor i evidentan gubitak vremena. Tako je nastao Video Editor...

Program „razlaže” osnovne radnje na proste činioce čineći ih lako dostupnim sa glavne radne forme. Na raspolaganju je čak osam zahvata, među kojima je rotiranje, kropovanje, apliciranje grafičkih efekata, automatsko „peglanje” prikaza, dodavanje „vodenih žigova”, spajanje fajlova, ali i (napredno) trimovanje. Zanimljivo je da su prve četiri radnje objedinjene pod istom kapom i mada ih je moguće pokretati, odvojeno čine celinu. Između koraka krećete se aktiviranjem radnih kartica smeštenih na zajedničkoj radnoj formi, čime se menja i set dostupnih opcija.

Tako, iz kartice Rotate video možete da okrenete u levu ili desnu stranu u koracima od po 90 stepeni, a nezaobilazno je i njihovo flipovanje po horizontalnoj ili vertikalnoj osi. Kropovanje se odvija tako što na preview prikazu „razvučete” okvir izlaznog videa ili njegove dimenzije upišete ručno, u pikselima. U realnom vremenu dobijate prikaz kako će izgledati rezultanta, pa lako možete da promenite i odnose stranica, prilagodite zum... Kada je apliciranje grafičkih efekata u pitanju, stvari imaju bazičan karakter. Naime, osim deinterlace filtera, obrada se svodi na prilagođavanje, preko naročitih klizača, osvetljenosti, kontrasta i zasićenosti bojama, a dozvoljeno je i poigrati se sa intenzitetom zvučne komponente. Pomalo razočarava što su izostali uobičajeni video-filteri preko kojih biste slici dali autentičan i potpuno novi izgled. Baš kao i u slučaju kropovanja, sve izmene vidljive su momentalno u preview prikazu, čak i u slučaju da je reprodukcija videa privremeno zaustavljena. Iz kartice Enhance pristupa se naprednim opcijama za automatsko „peglanje” prikaza. Na primer, odavde je moguće umanjiti efekat „drmusanja” kamere, upscaleovati sliku, optimizovati nivo osvetljenosti i kontrasta, te ukloniti „sneg” sa slike. Nema puno pametovanja i podešavanja, pomenute opcije su ili uključene ili isključene. Konačno, iz sekcije Watermark na sliku možemo da nalepimo „vodeni žig” u obliku teksta ili slike. Na raspolaganju su osnovne funkcije, od kojih odskače to što prikaz pečata stiže sa promenljivim stepenom providnosti.

Ono što nas je u ovom delu programa prijatno iznenadilo je način na koji se obavlja snimanje gotovog materijala. Video Editor tek što nije punokrvni konverter, jer nudi pravu svitu izlaznih formata koji su pritom uredno sortirani po grupama. Za tili čas pronalazite odgovarajuće radne šablone za razne prenosne i stacionarne uređaje, a možete i da izaberete neki od generičkih formata, ručno podesite opcije i potom profil snimite za kasnije. Zanimljivo je da Video Editor forsira mobilne telefone, da podržava rad sa 3D videom, bez problema procesira i 4K video, ali da je opremljen i funkcijom koja će odvojiti audio od video komponente i snimiti je posebno. Kada je u pitanju ručno podešavanje parametara, na raspolaganju su (još jednom) bazične funkcije od bitratea, preko frameratea, pa sve do sampleratea i formata zvuka.

Autori su posebnu pažnju obratili na postupak odsecanja neželjenih delova iz video-klipova, tako da su akciju podelili na dve oblasti. Basic Clip služi za, kao što naziv sugeriše, za jednostavnije zahvate, odnosno prilike kada je iz klipa potrebno izvući/odstraniti samo jedan deo. Nakon postavljanja početnog i krajnjeg markera, birate da li označenu sekciju želite da sačuvate ili obrišete i završili ste posao. Nije nas oduševio podatak što program u ovom delu nije preterano precizan, to jest što se postavljanje markera odvija uz preciznost od čitave sekunde. S druge strane, Advanced Clip radi sa segmentima i dozvoljava izradu neograničenog broja mini-klipova poteklih od originala. Možete da ih snimite posebno ili da ih spojite u novi fajl. Kao i u prethodnom slučaju, sve se radi uz minimalno pomeranje markera za po jednu sekundu.

Konačno, poslednja sekcija u programu nosi naziv Video/Audio Joiner. Ovde nema puno pametovanja: na radnu listu dodajete audio i/ili video datoteke koje želite da spojite u jedinstvenu celinu, naknadno ih raspoređujete i po odabiru radnog profila snimate na hard-disk. Može da bude od koristi to što je dozvoljeno mešanje audio i video datoteka, pa ako tako nešto zatreba...

Apeaksoft je obavio više nego dobar posao. Video Editor je retko stabilan i brz program iz klase koji se pri tome koristi po principu „ključ u ruke”. Iz sekcije sa podešavanjima možete samo da definišete podrazumevani direktorijum za smeštanje gotovog materijala i odaberete da li želite da program automatski proverava dostupnost nadogradnji. Sve ostalo implementirano je na glavnoj radnoj formi i koristi se „u hodu”. Podržan je ogroman broj različitih formata zapisa, a ako bismo morali da ukažemo na mane, to bi bio podatak da se program ne oslanja dovoljno na hardversku akceleraciju. S obzirom na to da mu namena nije konvertovanje, na to može da se zažmuri. S druge strane, iako je reč o dobro zaokruženom proizvodu, cena od 36 dolara nam se čini previsokom i kada bi autori produžili trajanje akcije koja program smešta u cenovni rang od oko 25 „zelembaća”, načinili bi pravi korak.

Vladimir PISODOROV

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
Šta mislite o ovom tekstu?
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
video-obrada
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
109,2 MB (trial)
Cena:
36 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .apeaksoft .com /video -editor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera