TEST RUN<>
022019<><>

VoxCommando 2.2.4.5

Upravljanje glasom

Izdavanje komandi putem glasa već odavno nije nešto što bi izazivalo osećaj divljenja kod ljubitelja elektronike. Još su pojedini modeli mobilnih telefona sa monohromnim displejima imali mogućnost glasovnog pozivanja brojeva koji su prethodno definisani od strane korisnika. Posle su slični mehanizmi preneseni na „pametne” mobilne telefone, ali iz nekog razloga njihova prihvaćenost na personalnim kompjuterima nikada nije bila velika, uprkos mnoštvu potencijalnih praktičnih primena. Program VoxCommando predstavlja pokušaj da se takva situacija popravi.

Dva u jednom

Korisnicima je ponuđeno da biraju između dva sistema prepoznavanja govora, od kojih je jedan standardni Windowsov Speech API 5 podsistem, a drugi je Windows Speech Platform 11 (potrebno ga je preuzeti sa Microsoftovog sajta). Obe varijante imaju prednosti i nedostatke, pa tako WSP 11 omogućava komunikaciju na više od 20 jezika, ne zahteva proces adaptacije, uspešno funkcioniše i sa lošijim mikrofonima, ali ima i niži stepen prepoznavanja. Naravno, nije ni potrebno napominjati da ne postoji podrška za srpski jezik, tako da će korisnici morati da se oslone na korišćenje nekog od „velikih” svetskih jezika.

Nezgrapno okruženje

VoxCommando je program uz čiju pomoć možemo da upravljamo kompjuterom (ali i brojnim periferijama i eksternim sistemima) bez korišćenja miša, tastature ili nekog sličnog hardverskog interfejsa. Za to je svakako potrebno imati mikrofon i dovoljno tiho radno okruženje. Moguće je koristiti i mikrofon ugrađen u laptop, ali se mnogo bolji rezultati prepoznavanja postižu sa eksternim mikrofonom, a najbolji su prilikom korišćenja kvalitetnih garnitura koje kombinuju slušalice i mikrofon. Postoji i varijanta izdavanja naredbi preko mobilnih telefona baziranih na Androidu. U program je ugrađen modul koji se oslanja na pretvaranje teksta u govor (TTS), pa jedan deo povratnih informacija u vezi rada programa dobijamo preko njega. Što je još lepše, programeri imaju mogućnost da iskoriste ovaj podsistem za omogućavanje interaktivne komunikacije sa korisnikom. Recimo, da nas nakon izdavanja neke potencijalno destruktivne naredbe program glasom pita da li se slažemo sa izborom.

Za korisnički interfejs mogli bismo da kažemo da je vizuelno mogao biti dosta bolje urađen. Ispod linije glavnog menija smešteno je tekstualno polje u kojem se pojavljuje prepoznata naredba, kao i procenat kvaliteta njenog raspoznavanja. Ispod su tri kontrole koje određuju da li će program biti aktivan, isključen ili u standby režimu. U donjem desnom uglu smeštena su tri checkboxa, preko kojih je moguće prikazati prozor sa sadržajem prethodno prepoznatih reči (History), spisak aktivnih grupa koje je moguće isključiti ili uključiti (Groups), kao i prečicu do menija sa aktivnim plug-inovima. U ranijim verzijama ovi podaci su prikazivani u okviru glavnog prozora, što je imalo negativan efekat na kompaktnost i jednostavnost interfejsa.

Proširenje dodacima

Pomenuli smo plug-inove koji su, po rečima proizvođača, uvedeni kako bi se koristile samo one komponente koje su nam potrebne i na taj način štedeli resursi. Sa programom ih dolazi nešto više od 30, ali nije isključeno da bi uskoro taj broj mogao znatno da poraste. Grubo bismo mogli da kažemo da je jedan deo njih namenjen radu sa kompjuterskim programima, kao što je Skype, ali i radu sa web aplikacijama, u koje spadaju Google Calendar, Weather Underground i MediaPortal WiFi. Drugi deo omogućava kontrolu eksternih uređaja i u njih spadaju Wemo (prekidači koje proizvodi Belkin), X10 (protokol komunikacije kućnih uređaja), MQQT (Message Queuing Telemetry Transport), Halx (HALi Home Automation controller), Vera (upravljanje Vera3 i VeraLite uređajima), HitServer i Serial. Reč je o potencijalno izuzetno korisnim dodacima koji omogućavaju upravljanje sistemima takozvanih pametnih kuća, dok poslednji sa spiska možemo koristiti za izdavanje glasovnih komandi sklopovima sagrađenim na bazi Arduina ili nekog SBC uređaja. U treću grupu bismo mogli da smestimo dodatke koji su namenjeni kontroli lokalnog računara: Win (kontrola Windowsa), WMC (upravljanje sa sistemima Windows Media Centera), Watcher (signalizacija da je došlo do promena u nekom folderu), USBUirt (komunikacija putem IC), PY (pokreće Python skripte), DXInput (povezivanje sa tastaturom) ili RoboB (glasovno upravljanje internet browserima). U četvrtu grupu spadaju dodaci za upravljanje multimedijalnim plejerima (iTunes, MediaMonkey, Kodi, iRiver). Ovde moramo da istaknemo da podešavanje pojedinih dodataka zna da bude prilično komplikovano i zahteva dosta stručnosti i znanja, ali je najčešće reč o jednostavnim operacijama. Ma koliko to kontradiktorno zvučalo.

Malo programiranja

Klikom na polje Edit u glavnom meniju, pred nama se pojavljuje prozor koji sadrži spisak definisanih komandi, kao i mogućnost da korisnik definiše vlastite komande. Nakon klika na svaku od ponuđenih stavki pojavljuju se dve ikonice, od kojih jedna služi za izvršenje (bez upotrebe glasa), dok druga predstavlja ulaz u LCB (Logical Command Builder), odnosno dijalog u kojem možemo da vršimo izmene postojeće definicije komandi. Pod komandama ovde se podrazumeva semantička konstrukcija koja se sastoji od jednog do tri dela: fraze, funkcije za prenos parametara (Payload) i događaja. Najjednostavnije komande imaju samo frazu koja izvršava neki zadatak. Na primer, izgovorena fraza vox off će prekinuti rad programa. Payload predstavlja parametar koji komanda prosleđuje dalje. Recimo, u slučaju fraze Google search computer, deo Google search predstavlja komandu, a computer je payload. Rezultat je pozivanje poznatog servisa za pretraživanje i traženje reči computer. Događaj (event) smo naveli kao jedan od semantičkih gradivnih elemenata i njegova karakteristika je da se može izvršavati nezavisno od komande i njenog payloada.

Jedna komanda može da sadrži neograničeni broj potkomandi, a u njihov rad mogu biti uključene petlje If-Then i Do-Loop, što otvara brojne zanimljive scenarije korišćenja. Ovaj podsistem kreiranja komandi vrlo je sličan definisanju makronaredbi u drugim programima, znači, nije preterano teško, ali nije ni trivijalno. Pošto je u pitanju jedan od ključnih delova programa, potrebno je uložiti malo napora da se on savlada, ali se to kasnije isplati. Na web sajtu programa moguće je upoznati se sa načinom kako se kreiraju komande, ali mislimo da je taj proces mogao i morao da bude bolje objašnjen i propraćen sa više praktičnih primera.

Klikom na opciju Enabled groups u okviru internet browsera dobijamo spisak svih aktivnih komandi. Već smo rekli da kvalitet prepoznavanja zavisi od mikrofona i nivoa pozadinske buke. U našem slučaju sa jeftinim eksternim mikrofonom i komandama na engleskom jeziku (kvalitet naglaska igra značajnu ulogu) procenat pravilno prepoznatih komandi bio je negde na nivou od 80 procenata, dok proizvođač tvrdi da on ide preko 90 procenata. Program je moguće podesiti tako da se prepoznavanje glasa aktivira nakon određene izgovorene reči, čime se uveliko smanjuje mogućnost neželjene aktivacije.

Perspektiva korišćenja

Potencijalno vrlo zanimljiva primena programa vezana je za video-igre, gde korisnici imaju mogućnost povezivanja glasa sa kontrolama na tastaturi. Od ovoga bi naročito mogli da imaju koristi ljubitelji strategija i RPG žanra. Međutim, definitivno najperspektivniju ulogu vidimo na polju kućne automatizacije koja nesumnjivo predstavlja budućnost. Naravno, moguće je ograničiti se i na skromnije zadatke, kao što je upravljanje kućnim medija centrom. Kada smo već kod te teme, autor je tek nakon više dana neuspešnih pokušaja uspeo da osposobi upravljanje glasom programa Kodi i može da potvrdi kako je ovakav način upravljanja mnogo efikasniji od korišćenja minijaturne tastature sa integrisanim touchpadom. Uskoro bi trebalo da se pojavi verzija programa koja radi sa „pametnim” časovnicima baziranim na Androidu, što će mnogo značiti za komforan rad.

• • •

Da rezimirano, VoxCommando unosi novu dimenziju u rad sa kućnim uređajima i medija plejerima. Mesta za dodatno unapređivanje ima dovoljno, ali je i ono što je ponuđeno sasvim zadovoljavajuće za veliki broj primena. Definitivno je potrebno ostaviti nešto vremena na savlađivanje procedure generisanja korisničkih komandi, ali to nije nepremostiv zadatak. Probna verzija ima ograničenje na četrdeset izgovorenih komandi, nakon čega je potrebno program isključiti i ponovo startovati. Ukoliko ste futuristički raspoloženi, ovo je prava stvar za vas.

Igor S. RUŽIĆ

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
Šta mislite o ovom tekstu?
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
prepoznavanje govora
Potrebno:
Windows
Veličina:
10,3 MB
Cena:
30 dolara
Adresa:
voxcommando .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera