TEST RUN<>
022019<><>

naBoota 0.1.2

Rufus za neupućene

Kada se govori o kreiranju butabilnih USB-ova, priča počinje i završava se sa Rufusom (rufus.ie, 1 MB). Više puta smo isticali i pominjali da se uz pomoć ove alatke na, relativno, jednostavan način dolazi do „fleški” sa kojih možete pokrenuti Windows instalaciju, updateovati BIOS, pokrenuti Live Linux distribuciju... Međutim, iako se sve važne funkcije nalaze na jednom mestu, smeštene u sićušnoj radnoj formi, neiskusni korisnici mogu imati problema. Rufus je evoluirao, pod svoje skute je primio pregršt (naprednih) opcija i u velikoj meri prevazišao prvobitnu namenu. I dalje je najbolji, ali šta raditi ako vam je potrebno nešto jednostavnije? Odgovor je – preuzeti program pod imenom naBoota.

Alatka je koncipirana sa potrebama početnika na umu, što se vidi i po upravljačkom okruženju koje se oslanja na Microsoftov Fluent Design i veoma je jednostavno. Baš kao i kod Rufusa, sve funkcije nalaze se na osnovnom radnom ekranu, ali je vidljiv nedostatak manevarskog prostora. Tako, recimo, ne postoji mogućnost „nišanjenja” BIOS-a ili UEFI-ja, odabira „šeme” particije, definisanje veličine klastera prilikom formatiranja odredišnog uređaja, a ne možete ni da odaberete da se na USB stik prebace najosnovnije datoteke kako bi se omogućilo butovanje u „DOS-oliko” radno okruženje.

Umesto toga, na raspolaganju je isključivo rad sa gotovim „slikama”, koje mogu da budu u formatima ISO, ZIP, RAR, 7Z i DMG. To je i više nego dovoljno, pod uslovom da znate kako da dođete do njih. Postupak rada svodi se na upućivanje programa na „sliku” operativnog sistema (opcija Image), odabir odredišnog uređaja (Drive), upisivanje njegovog imena (Title) i, eventualno, definisanje izlaznog tipa fajl-sistema. U potonjem slučaju podržane su FAT32 i NTFS particije. Koraci koje je potrebno preuzeti po ekranu su raspoređeni baš kao što smo i opisali – po redu, tako da vam po njihovom kompletiranju jedino preostaje da pritisnete taster Begin kako bi se akcija sprovela u delo.

Zaslužuje li naBoota preporuku? Ako vam Rufus iz nekog razloga ne radi, ako ste totalni početnik i ako tražite najjednostavnije rešenje za pretakanje „slika” operativnog sistema na USB fleš/disk, onda da! Međutim, ako vas kod Rufusa „svrbi” samo to što postaje nakrcan opcijama, predlažemo da odvojite nešto vremena i savladate osnove – na kraju će vam se sigurno isplatiti. naBoota je suviše jednostavan i sveden za naš ukus, toliko da nas je u nekim segmentima neprijatno iznenadio. Na primer, započeti proces ne može da se prekine, ne postoji ni statusna linija koja bi pokazala koliko je posla urađeno i koliko još dugo treba da se čeka na njegovo okončavanje, i da ne pričamo dalje. S druge strane, program je besplatan, prenosiv i automatski se updateuje (ovo ne može da se isključi), pa ako vam je potrebna svedena alternativa Rufusu – samo navalite.

Vladimir PISODOROV

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
kreiranje butabilnih USB-ova
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,51 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
sodiumworks .com /naboota
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera