TEST RUN<>
022019<><>

WordPress 5.0 (Bebo)

Bebo, jesi li ti Blok?

Sa Novom godinom stigla je i nova verzija WordPressa. Kao i ranije verzije, i ova je dobila ime po sjajnom muzičaru. Ovoga puta kumovi verzije 5.0 su se umesto džeza odlučili za kubansku muziku: Bebo Valdez je čuveni kubaski kompozitor i pijanista.

Kao i prošle godine, sa novom verzijom stigla je i nova tema koja, tradicionalno, nosi ime godine za koju je namenjena. Ovoga puta to je TwentyNineteen ili 2019. Njena svrha nije da pomogne korisnicima da lakše i bolje naprave svoj blog ili web prezentaciju kompanije, već kao da je kreirana samo da bi se prikazala prava zvezda ove WordPress verzije – Block Editor! Ovaj segment nekada je imao drugačije ime, zvao se Gutenberg i bio je dostupan samo kao plug-in, ali posle dve godine rada i dorađivanja, Gutenberg je preimenovan u Block Editor i prešao je u prvi plan. Postao je podrazumevani editor, ali ukoliko vam se ne dopada, uvek možete da se vratite na stari i dobro poznati, klasični editor. Svejedno, ova novina je glavna zvezda nove verzije.

Čim je ugledao svetlost dana, Block Editor je pokupio gomilu kritika. Najpre od starih korisnika, programera koji imaju otpor prema vizuelnom načinu rada, a zatim i od onih sa manje predrasuda koji su isprobali Block Editor i ustanovili da je još uvek pun problema. Tokom dve godine mane su ispravljane i sada je Editor mnogo bolji nego što je Gutenberg bio, pa tako očekujemo da će sa sledećim manjim nadogradnjama i Editor biti brži i bolje reagovati. Trenutno je pomalo nezgrapan i spor, ali svakako zanimljiv i vredan pažnje jer, kako autori kažu, upravo u tom pravcu se kreće budućnost WordPressa.

Block Editor je, kao što smo rekli, podrazumevana opcija, tako da ćete se sresti sa njim čim krenete da uređujete glavnu stranicu ili dodajete nove stranice. U početku imate samo jedan blok u koji upisujete naslov i drugi u koji upisujete tekst. Tu nastaje prva nevolja: vizuelni editori su nastali sa idejom da olakšaju početnicima građenje web stranica, ali ovaj je osmišljen tako da se osnovne opcije, kakve su editovanje postojećeg bloka i dodavanje novih, ne vide na prvi pogled. Opcije morate tražiti, a pritom nisu sve na jednom mestu i pojavljuju se samo kada mišem pređete preko postojećeg bloka (dok nervozno tražite šta ćete dalje). Uz to su tako sitne da ćete ih, ukoliko niste fokusirani, promašiti. S druge strane, ako ste iskusni, pa pronađete lako opcije za dodavanje, videćete da, sem blokova sa tekstom i onih sa slikama, Block Editor nudi i neke zanimljivije opcije. Tu su galerija, lista, separator, mapa, dugme, kod i slično. Ništa grandiozno, ali zadovoljava potrebe osnovnog uređivanja bloga ili malog biznisa.

Mapa nam se naročito dopala jer je povezana sa Mapboxom koji je besplatan za 50.000 pregleda mesečno. Mapa se lako kreira i postavlja, jedino je potrebno da imate svoj nalog na Mapbox sajtu. Galerija je isto tako jednostavna za postavljanje: nakon što ste odabrali ovu opciju bićete upućeni da odaberete sve slike koje treba da čine galeriju, a one će, bez obzira na njihov broj, biti atraktivno složene i poređane. Opis fotografija dodaje se direktno na fotografiju, a u preview se odmah postavlja i uvećavanje slika i mesto za komentar na svaku od njih. Ono što ne možete je da birate kako će sama galerija da izgleda. Možete da birate u koliko kolona će se slike pojavljivati, ali tu je kraj svim podešavanjima.

Media and text opcija je blok koji po pravilu sadrži bar dva elementa, tekst i sliku ili video-klip. Odlično je što odnos između veličine teksta i slike možete podešavati povlačenjem miša, kao i njihov međusoban raspored. Opet, sem toga malo opcija je dostupno. Uz osnovnu galeriju, postoji još jedna galerija – Tiled Gallery, koja dolazi u sklopu plug-ina JetPack. Ovaj dodatak se ne instalira i po defaultu se dobija u paketu. U svakom slučaju, ova galerija je mnogo atraktivnija i ima dodatne opcije u vidu postavljanja slika u okrugao ram ili postavljanje centralne slike oko koje su ostale postavljene oko nje.

Opcija za pisanje teksta u kolonama je, nažalost, bagovita. Dok pišete, širina kolona se menja, tekst skakuće i odvlači vam pažnju, a vi nemate nikakvu kontrolu nad tim.

Generalno, mana Editora su skromne opcije za podešavanje izgleda bilo kog bloka. Sem nekoliko osnovnih u vidu fonta, veličine, boje pozadine ili, kao u primeru galerije, broja kolona, nema mnogo mesta za promenu izgleda. Sem, naravno, ukoliko ste znalac, pa ćete obaviti kozmetičke izmene u CSS-u. Za to je predviđeno Advanced polje, pa ko voli nek’ izvoli.

Vezano za rad u samom Editoru, postoje neke zanimljive opcije poput reusable bloka, koji pamti podešavanja nekog bloka tako da ga možete ponovo izvući iz biblioteke i poštedeti se ponovnog podešavanja. Zatim, tu je i „šetanje” blokova gore-dole, odnosno repozicioniranje, koje se rešava jednim klikom (jednom kada uspete da pronađete tu opciju). Još jedna zanimljiva opcija je zadavanje širine svakog bloka posebno. Svaki blok može da se postavi u full-width, wide width ili align center.

Opšte zamerke odnose se pre svega na to da je Editor još uvek prilično latentan. Ponekad i samo skrolovanje po stranici ume da bude sa zadrškom, a još kada se opcije za editovanje ne pojavljuju na vreme, pomislite da su potpuno nestale. Tu ima dosta prostora za poboljšanja, a isto tako mislimo da se opcije ne smeju skrivati, već autori treba da ih stave u prvi plan. Do tada, ako vam se Block Editor ne dopada, uvek možete da se prebacite na klasični i da nastavite da radite onako kako ste navikli do sada.

Na kraju, bilo je ipak (nekako) zabavno kreirati stranice pomoću Block Editora. Neke opcije su jako dobro rešene kao, na primer, proveravanje kako stranica izgleda na različitim veličinama ekrana, a druge su nove pa smo jedva čekali da ih isprobamo. Mišljenja su podeljena, pa Block ili Classic – odlučite sami.

Gordana RADOVIĆ

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Šta mislite o ovom tekstu?
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
web dizajn
Potrebno:
Windows, Linux, macOS
Veličina:
36,8 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
wordpress .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera