TEST RUN<>
022019<><>

Screenpresso Pro 1.7.5

Ekspresno do screenshotova

Nemamo način da proverimo, ali autori ovog programa hvale se da njihovo čedo, na dnevnoj bazi, koriste kompanije Disney, 3M, Motorola, Fujitsu, Sony, Bosch, Siemens... Lista je zaista impresivna, pa iako se radi o jednoj tako trivijalnoj i hiljadu puta obrađenoj temi kao što je „čupanje” screenshotova, jednostavno nismo mogli da odolimo i ne vidimo o čemu se ovde zapravo radi.

Screenpresso Pro je alatka koja bi u potpunosti trebalo da zameni sistemsko rešenje za snimanje korisnikovih akcija sa ekrana, ali uz zadržavanje jednostavnosti upotrebe. To u startu znači overrideovanje ’Print Screen’ dirke na tastaturi i preuzimanje kontrole nad procesom stizanja do snimaka ekrana. Zaista, nakon što instalirate program i pritisnete pomenuti taster, ekran će se zasiveti i dobijate mogućnost da snimite kompletan vidljivi sadržaj, samo deo ekrana ili pak određene komponente prozora/upravljačkog interfejsa koje se automatski prepoznaju kako im približite pokazivač miša. Ako ga „parkirate” negde na ekranu, dole desno će se pojaviti uvećan prikaz njegovog okruženja, tako da je omogućeno ucrtavanje okvira sa preciznošću od jednog piksela. Akciju u bilo kom trenutku možete da otkažete pritiskajući taster ’Esc’. Inače, komandama za „čupanje” sadržaja ekrana može da se pristupi i preko ikonice u systrayu, odnosno naročitog toolbara koji se „skriva” iznad gornje ivice ekrana. Pored pomenutih načina, Screenpresso podržava i snimanje sadržaja koji prevazilazi granice ekrana i praktično njegovim skrolovanjem „dodajete” materijal na sliku. Tu je i Color Picker, mogućnost „dekodovanja” QR kodova, te ugrađeni clipboard koji sve „uhvaćene” snimke drži u ograđenoj oblasti predstavljajući ih thumbnailovima.

Ovo je naročito zgodno ukoliko želite da vršite obradu snimaka, jer Screenpresso i to omogućava, pa je tako pristup materijalu brz i jednostavan. Slike mogu da se kropuju, rotiraju, po njima može da se piše i crta, dozvoljena je promena veličine, apliciranje ramova, zamućivanje delova slike i još mnogo toga. Rezultanta može da se snimi kao JPG, GIF, PNG, BMP ili TIF slika, pa čak i da se prosledi do nekog od podržanih cloud servisa. Na raspolaganju su Dropbox, Google Drive i OneDrive, ali to nije sve – slike mogu odmah da završe na Twitteru, Imguru, da se otvore u Evernoteu i OneNoteu, pošalju putem elektronske pošte...

Postupak snimanja screenshotova u velikoj meri može da se automatizuje, a tu ne mislimo samo na izbor jednog od podržanih formata zapisa (već smo ih pomenuli) i podešavanje kvaliteta slike. Tako slike automatski mogu da se resizeuju, može da im se „prišije” okvir, postavi „vodeni žig” u vidu teksta ili slike i tako dalje. Programu možete da naredite da li će „hvatati” i pokazivač miša ili ne, koliko će slika čuvati u improvizovanom clipboardu, kako će se obaviti njihovo imenovanje, a ako vam ne odgovara raspored prečica na tastaturi, možete da ih promenite.

Zanimljivo je da Screenpresso donosi podršku za pretakanje korisnikovih akcija sa desktopa u klasične video-klipove. U tom slučaju može da dodaje i zvuk sa mikrofona, uz čuvanje sistemskih zvukova, možete da koriste i web kamericu, posebno da naglasite položaj kursora na ekranu, „podvučete” momente kada se dese klikovi mišem i tako dalje. Autori naglašavaju da Screenpresso nije optimizovan za beleženje akcija iz igara ili snimanje drugih video-klipova, već isključivo akcija koje korisnik obavlja na desktopu. Klipići mogu da se zabeleže do Full HD rezolucije, uz jasno naznačavanje za šta su pojedini profili namenjeni i najpogodniji (YouTube, na primer). Funkcija snimanja video-klipova kao da nije razrađena do kraja, pogotovo kada se u obzir uzmu mršave opcije za manipulaciju izlaznim formatom snimka.

Screenpresso je na nas ostavio snažan utisak, naročito u segmentu integracije u shell operativnog sistema. Zaista postaje njegov gradivni deo i pred korisnikom se ukazuje onda kad mu zatreba, bilo da je pomoć zatražio putem prečica na tastaturi ili rulanjem miša do toolbara pri vrhu ekrana. Sve se jednostavno koristi, postoji i mogućnost editovanja „uhvaćenog” sadržaja, pa čak i snimanja video-klipova. Opcija ima „mali milion”, a koliko smo u pravu shvatićete tek kada posetite karticu Advanced smeštenu u sekciji Settings. Autori više nisu znali gde će sa njima, pa su ih uobličili u formatu koji neodoljivo podseća na Properties komandu formu iz familije Visual alatki. Odjednom se i razrezani registracioni harač od 30 evrića više ne čini tako strašnim.

Vladimir PISODOROV

 
WordPress 5.0 (Bebo)
Oracle VM VirtualBox 6.0
EmEditor Professional 18.4
Apeaksoft Video Editor
VoxCommando 2.2.4.5
naBoota 0.1.2
Ashampoo Photo Commander 16
EDS Audio Converter 1.0.8
AutoPatcher Updater 6.2.26
CSS Grid Builder 2.5
MyDraw 3.0
Soft Organizer Pro 7.42
Shining External Hard Drive Data Recovery 6.6
Screenpresso Pro 1.7.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Gihosoft TubeGet 5.3.8
Custom Cursor for Chrome 1.9
BWMeter 8.0
Brickaizer 7.0
Noir Black & White
Orange and Teal
PhotoToMesh 7.0
Perfect Hotkey 2.5
Tree Style Tab 2.7.8

Tip:
snimanje screenshotova
Potrebno:
Windows
Veličina:
233 MB
Cena:
30 evra
Adresa:
www .screenpresso .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera