TEST DRIVE<>
052018<><>

Hikvision DVR DS-7204HUHI-F1/N i kamera DS-2CE16C0T-IT3F

Rešenje za dan i noć

Na stolu za seciranje ovaj put od Hikvisiona imamo jedan, da tako kažemo, set. Dobili smo bullet kameru sa oznakom DS-2CE16C0T-IT3F i DVR sa oznakom DS-7204HUHI-F1/N. Rekli bismo da je to odlična kombinacija kako za kućnu varijantu video-nadzora, tako i za manje poslovne prostore. U pitanju su pristupačnije varijante ovog proizvođača. Sa teškašima iz prošlog broja smo bili zadovoljni, a videćemo kakva je situacija sa uređajima u nižem cenovnom segmentu.

Uz kameru se dobijaju samo šrafovi za montažu i uputstvo. Strujni adapter od 12 volti neophodan za napajanje kamere nabavlja se posebno. Kamera je takozvana bulet, spoljna, sa kućištem od plastike. Razlika u težini u odnosu na one iz prošlog broja je evidentna. Inače, kamera ima IP66 zaštitu od prašine i vode, ali ne i IK sertifikat, što je razumljivo. Zglob preko koga se montira je od metala i dovoljno je snažan da kameru drži u željenom položaju, a dozvoljava zakretanje po svim osama. Iznad kamere je pokretni zaštitni deo u slučaju da odsjaj sunca predstavlja problem. Prednji deo kamere je crn i krije dve IR LED sa senzorom svetla. I ovde je IR u EXIR tehnologiji, o kojoj smo pisali u prošlom broju. Domet IR dioda je do 40 metara, što je za ovakav tip kamera sasvim OK. Senzor ugrađen u kameru je CMOS od jednog megapiksela, i može da snima u rezoluciji od 720p pri 25/30 fps. Na drugom kraju je kabl sa tri izvoda, od kojih je jedan za DC priključak napajanja, a drugi BNC za analogni video-signal. Treći izvod iza zaštitne kape krije taster pomoću koga biramo jedan od četiri moda video-izlaza: TVI, AHD, CVI i CVBS.

DVR (digital video recorder) uređaj dolazi u malo bogatijem pakovanju. Osim uređaja, zatičemo SATA i power kablove HDD-a, kao i daljinski upravljač. Strujni adapter na 12 volti je tu, ali sa DIN konektorom, što može, a i ne mora da predstavlja problem kod eventualne zamene. Optički USB miš je takođe tu, ne nekog specijalnog kvaliteta, ali i više nego dovoljan za ono za šta je namenjen. I na kraju, tu je disk sa pratećim softverom i uputstvo. Po prednjem panelu DVR-a su poređani tasteri, tri LED i USB. USB port je 2.0 i namenjen je za priključivanje miša ili eksternog HDD-a. Iznad porta su pomenute LED: Power, Status i Tx/Rx. Status nam govori kada se upisuje nešto na HDD, a ovaj poslednji kada mreža funkcioniše normalno. Deset numeričkih tastera služi za unos brojeva i slova, kao i za određene funkcije unutar DVR-a, a funkcije tastera se menjaju poslednjim tasterom u redu, šiftom. Prilikom promene funkcija tastera i Status LED će promeniti boju. Desno su navigacijski tasteri (sa ’Enterom’ u sredini) koji, osim kretanja kroz menije, imaju i druge funkcije. Poslednji u nizu je IR prijemnik daljinca. Sve ove opcije koje smo pomenuli za tastere dostupne su i preko daljinca.

Zadnji panel ima gomilu priključaka i svi su jasno obeleženi. Tu je grupa video-ulaza od četiri BNC priključka za HDTVI tj. analogni video-ulaz, što znači da se na ovaj DVR mogu priključiti do četiri kamere. Tu je i jedan BNC video-izlaz. Ispod je USB 3.0 port za dodatne uređaje (još jedan eksterni HDD, recimo). Za povezivanje sa monitorom ili televizorom tu su HDMI i VGA izlazi. DVR je moguće povezati direktno na alarmni sistem preko 8-pinskog konektora (alarm in/out), gde su pinovi jasno označeni. Osim video-ulaza, tu su i četiri RCA audio-ulaza konektora i jedan RCA audio-izlaz. Za povezivanje na lokalnu mrežu tu je gigabitni LAN port, a do njega i RS-485 interfejs konektor. Na kraju, tu su još prekidač za uključivanje, DIN konektor napajanja i šraf preko koga po potrebi možemo povezati DVR sa uzemljenjem.

U uređaj se može ugraditi jedan troipoinčni SATA HDD, ili dvoipoinčni uz adapter. HDD se pričvršćuje sa donje strane, a šrafove za to nismo zatekli u kutiji. Kablovi za povezivanje su tu, a mi ne možemo da se otmemo utisku da je uređaj mogao biti bar duplo manji. Naime, mesta unutar DVR-a ima za bar tri HDD-a. Kada smo kod HDD-a, napomenućemo da DVR podržava diskove kapaciteta do šest terabajta.

Za kompletiranje video-nadzora i praćenje snimka postoji više načina. Prvi je povezivanje monitora ili televizora sa DVR-om preko VGA ili HDMI konektora. Ovo je bukvalni plug’n’play način, gde prostim povezivanjem napajanja sa uređajima i kamera sa DVR-om preko odgovarajućih BNC kablova ili adaptera dobijamo snimak kamera na ekranu. Prvo što treba da uradimo jeste da postavimo lozinku u administratorskom nalogu. Ceo set osnovnih podešavanja je mnogo zgodnije uraditi mišem i/ili daljincem nego tasterima na uređaju. Tu prvenstveno mislimo na isključivanje nesnosnog „beeep”, kojim DVR govori da mu nešto fali. U našem slučaju je signalizirao da u tim trenucima nismo ugradili HDD u njega. Checkbox smo jedino uspeli da isključimo mišem. Osnovnih podešavanja nema mnogo i uglavnom se brzo dođe do live view ekrana, a ukoliko se slika ne pojavi, potrebno je izabrati izlazni mod preko pomenutog tastera na kameri i podesiti takav u podešavanjima DVR-a. Pozivanjem menija dobijamo deset opcija, gde možemo birati Playback, Record, Export, podešavanje i održavanje. U okviru održavanja su dostupni razni podaci o DVR-u i nadogradnji softvera, kao i o priključenim kamerama. Tu su opcije za detektovanje mreže putem LAN porta, kao i za detektovanje HDD-a. U podešavanjima imamo opcije za podešavanje alarma, mreže, prikaza kamera na ekranu i izuzeća, gde se isključuje nesnosni „beeep”. Inače, kada smo kod njega, ne postoji sistem obaveštenja o problemu, već to moramo da nagađamo, a može biti da nije registrovao HDD, problem u mreži, IP konflikt, gubitak video-signala i još mnogo štošta. Pod VCA pretragom su opcije vezane za pretragu navika, lica i tablica, kao i Heat Map. Pod podešavanjima kamere imamo VCA opciju, gde vidimo da od svih opcija ova kamera koju smo dobili ima mogućnosti samo da registruje Line Crossing, detekciju pokreta i naglu promenu scene. Takođe, u PTZ sekciji opcija nemamo omogućenu ni opciju zooma, što znači da ova kamera nema tu mogućnost. Kod detekcije pokreta se može izabrati određeni kvadrant od veće važnosti, a pod Privacy se, obrnuto, može zadati da se određeni kvadrant ne snima. Pod Image su razna podešavanja u vezi sa kvalitetom slike, a jedno od njih je i Denoising, što znači da ova kamera nema one napredne funkcije o kojima smo pričali kada smo pisali o IP teškašima u prošlom broju.

Zanimljiva je i Video Loss opcija, gde možemo videti u kom trenutku je došlo do gubitka video-signala. Kao što vidite, dosta ovih opcija je uopšteno i neke se mogu koristiti samo uz odgovarajuće kamere.

Live View se može podesiti da prikazuje samo jednu kameru ili više njih u podeljenom ekranu (grid). Inače, desni klik miša poziva podmeni, kao, recimo, na računaru, gde imamo mogućnost trenutnog pristupa osnovnim opcijama. Ulazak u pravi meni, za razliku od ovog, traži lozinku. Levi klik po nekoj od kamera daje opcije shodno povezanoj kameri, a dvoklik nas iz grida baca u full screen. Pomenuli smo da ova kamera nema opciju zuma, ali ipak možemo desnim klikom po kameri da izaberemo digitalni zum i uvećamo deo kadra, uz lošiji kvalitet, naravno. Ovaj zum u suštini „odrađuje” sam DVR.

Povezivanjem DVR-a LAN kablom na mrežu nadzor možemo da pratimo i preko IP adrese (one koju je DVR-u dodelio ruter) u okviru web pregledača, ali samo Internet Explorera, a o razlozima smo već pisali u prošlom broju. Sve što smo napisali važi i sada, zajedno sa svim opcijama i mogućnostima same kamere.

Uz disk se dobija i iVMS-4200, softver o kome smo već pisali. Ovaj put nam ne treba SADP da bismo kameru aktivirali ili našli IP, dovoljno je pod Device Managment izabrati kameru i dodati je. Napomenućemo da se i kod web pregledača i ovde koristi ista ona lozinka koju smo postavili prilikom osnovnog podešavanja DVR-a. iVMS-4200 je softver sa pregršt mogućnosti, ali se mnoge naprosto ne mogu koristiti usled limita kamere koju smo koristili. Zanimljivo je osetno usporenje prenosa videa (streaming) kada snimak pratimo i preko web pregledača i preko softvera, ali samo u iVMS-4200. Ruter koji smo koristili je RT-AC1200G+ sa gigabitnim LAN portovima i TP-Link TL-WN722nc bežičnim mrežnim adapterom, a snimak smo na oba načina pratili na istom računaru. Na Internet Exploreru je za to vreme tekao savršeno. Kada smo IE isključili, iVMS-4200 je radio savršeno.

Naravno, tu je i iVMS-4500 aplikacija za mobilne uređaje, o kojoj smo takođe pisali. Povezivanje je i ovaj put išlo glatko, uz manuelno dodavanje kamere i popunjavanja osnovnih podataka.

Snimak kamere je zadovoljavajući i u dnevnim i u noćnim uslovima. Kablovi koje smo koristili nam nisu dozvolili da kameru postavimo na neko bolje mesto, tako da su nam i sada problem pravile krošnje, ali ovaj put olistane.

Sam DVR, razumljivo, nije nešto što treba da košta par hiljada dinara, ali i sa cenom od oko 18.000 nije preskup. Sa druge strane, kamera sa cenom od oko 4500 dinara spada u red povoljnijih i smatramo da se sa nekoliko ovakvih kamera u sistemu sa DVR-om može napraviti dobar sistem za video-nadzor. Cena definitivno nije previsoka, kamera ima određene limite, ali za manje zahtevan scenario ovakav setup može biti odličan izbor. Za kompletiranje sistema dodatna investicija su hard-disk, DC strujni adapteri za kamere i kablovi sa BNC priključcima ili BNC to F adapteri za prelazak na koaksijalni kabl, koji definitivno nije skup.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 7 2700X, Ryzen 5 2600X i MSI X470 Gaming M7 AC
AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
Adata SD700
NZXT H700i
Cablexpert, LogiLink i Just Link adapteri i konvertori
Dahua kamere DH-IPC-HDBW2421R-ZS i DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B
Hikvision DVR DS-7204HUHI-F1/N i kamera DS-2CE16C0T-IT3F
Šta mislite o ovom tekstu?
Aruba AP-365 RW
Tenda C50+

Hikvision DS-2CE16C0T-IT3F
Osnovno:
1 Mpx CMOS, 720p, 3,6 mm lens, EXIR IR (40 m), HDTVI, CVI, AHD, CVBS
Dimenzije i masa:
86,7 × 81,6 × 226 mm; 700 g

Hikvision DS-7204HUHI-F1/N
Osnovno:
H.264 video kompresija, HDD do 6 TB
Priključci:

4 × BNC video ulaz, BNC video izlaz, 4 × RCA audio ulaz, RCA audio izlaz, USB 2.0, USB 3.0, gigabitni LAN, VGA, HDMI
Ostalo:
TCP/IP, PPPoE, DHCP, Hik-connect Cloud P2P,DNS, DDNS, NTP, SADP, NFS, iSCSI, UPnP, HTTPS, ONVIF, do 128 konekcija, 3MP/1080P/720P / VGA / WD1 / 4CIF / CIF / QVGA / QCIF, daljinski upravljač, miš
Dimenzije:
315 × 242 × 45 mm
Proizvođač:
Hikvision
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera