TEST DRIVE<>
052018<><>

Dahua kamere DH-IPC-HDBW2421R-ZS i DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B

Dah Dalekog istoka

Nastavljamo sa teškom kategorijom kamera za video-nadzor i, nakon Hickvisiona iz prošlog broja, sada vam predstavljamo dva modela firme Dahua. U pitanju je proizvođač koji je i više nego omiljen kod domaćih firmi koje se bave postavljanjem sistema za video-nadzor i njihove kamere i DVR uređaje možete sresti svuda. Mi do sada nismo imali proizvode ove firme na testu, tako da tu nepravdu ovaj put ispravljamo.

Prva kamera ima baš „informativan” naziv: DH-IPC-HDBW2421R-ZS. Preturanjem po dokumentaciji vidimo da se iza oznake krije WDR IR dome mrežna kamera sa senzorom od četiri megapiksela u PAL standardu. U pitanju je kamera koja se montira na neku „plafonsku” površinu, a na lokalnu mrežu se povezuje putem megabitnog LAN porta. Priključak napajanja (DC 12V) se nalazi na istom kablu. Vodootporna zaštita se dobija samo za LAN port, tako da bi priključak napajanja, ako se ukaže potreba, trebalo da zaštiti na neki drugi način. U kutiji još nalazimo šrafove i tiplove za montiranje, disk sa pratećim softverom, kao i torx ključ, pomoću koga otvaramo kućište kamere radi podešavanja ugla nadzora (pan, tilt i rotacija).

Kamera dolazi sa IP67 i IK10 sertifikatima zaštite od vode i prašine, tj. najvećom mogućom zaštitom od fizičkih oštećenja. IK10 se odnosi na zaštitu od slobodnog pada pet kilograma sa 40 centimetara visine, što je odlično, iako ništa nije neuništivo. Uz dobijeni ključ kameru otvaramo i vidimo mikroSD slot. Kamera podržava kartice do 128 gigabajta. Sistem slota je sa kliznim vratancima i oni sa debelim prstima imaće problema da karticu ubace u slot. Do slota je reset taster. Telo kamere se preko klizača i zglobova može zakretati po svim osama, gde se za Pan može rotirati od 0-355 stepeni, a to je postavljeno tako zbog uvijanja kabla. Nagib tela kamere (tilt) ide od 0-75 stepeni, ali samo na jednu stranu u odnosu na vertikalnu osu. I na kraju, na još jednom prstenu telo kamere je moguće zarotirati za dodatnih 0-355 stepeni, tako da nema ugla koji ne može pokriti u odnosu na površinu na kojoj će biti postavljena.

Dahua je u ovu kameru ugradila standardni 1/3” CMOS senzor od četiri megapiksela. Senzor je u stanju da snima do maksimalne rezolucije 2688 × 1520 piksela. Fokus kamere je motorizovan (-ZS u oznaci), gde fokalna dubina ide od 2,7 do 12 milimetara, a maksimalan otvor blende je f1.4. Motor i prateći mehanizam su glavni krivci za glomazno telo kamere. Oko sočiva su postavljene dve IR LED dometa do 30 metara, što je takođe neki standard za ovu vrstu kamera. IR se mogu uključivati i isključivati automatski i manuelno. Za automatiku je zadužen senzor svetla, koji se nalazi između dve IR LED.

Od tehnologija, Dahua je u ovu kameru ugradila WDR, za razliku od prethodno opisanog Hickvisiona, koji koristi D-WDR. WideDynamic Range (true WDR) kombinuje duge i kratke ekspozicije u jedan frejm i daje možda i najbolju sliku, ali se može javiti problem sa rasipanjem boja. Osim toga, tu je i 3D DNR tehnologija zadužena za redukciju šuma. Za razliku od DNR-a, ova tehnologija upoređuje susedne piksele da bi pronašla i uklonila šum. 3D se odnosi na dubinsko, iliti prostorno uklanjanje šuma. Na ovaj način se dobija oštrija i dosta preciznija slika. Što je slika čistija i oštrija, to će DVR i prateći softver lakše uočiti pokret, pogotovo u uslovima slabijeg osvetljenja. Automatski balans bele (AWB) je tu, kao i AGC, gde će kamera automatski pojačati snimak u uslovima smanjenog svetla, što kao negativnu posledicu može da ima šum. I na kraju BLC, to jest kompenzacija pozadinskog osvetljenja, što je naročito izraženo ako je u pozadini snimka prozor gde se od doba dana menja i količina svetla.

Kamera se, naravno, može povezati na DVR (digital video recorder), ali se može pratiti i preko računara. U tu svrhu se na disku nalazi softver preko koga ćemo pratiti kameru, premotavati snimljeno i namenjen je za manju grupu uređaja za video-nadzor. Možemo izabrati i Storage Service, gde dobijamo mrežni video-server preko koga ćemo na računaru smeštati snimke. Na disku su još Absolute Time Server, alat za konfigurisanje kamera, Ncom i General Player.

Tu je i aplikacija za mobilne uređaje, koja se u suštini ne razlikuje od aplikacija za slične uređaje drugih proizvođača. Početni ekran je izdeljen na tri sekcije: Camera, Door i Alarm. Nas ovoga puta interesuje Camera. Osnovne opcije su tu, a korisniku je najbitniji sistem dojave i mogućnost da vidi šta se trenutno dešava. Primetan je veći broj opcija u odnosu na Hickvisionovu aplikaciju.

Kameri se može pristupiti i iz web browsera, kucanjem adrese koju kamera ima u lokalnoj mreži, a ovaj način ne nudi ništa manje opcija od specijalizovanih aplikacija.

Sledeća na redu je kamera istog proizvođača sa oznakom DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B. Ovaj put je u pitanju mrežna dome kamera koja se na mrežu može povezati putem LAN konektora (10/100Base-T), ali i bežičnim putem preko Wi-Fi antene. Antena je odvojiva i može se zameniti jačom ako se za to ukaže potreba. O samoj anteni nema podataka, a proizvođač tvrdi da je bežični domet kamere na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca u otvorenom prostoru do 50 metara.

Vizuelno se kamera ne razlikuje puno od prethodnog modela, sem mesta gde će se antena postaviti. I ova kamera se otvara uz pomoć torex ključa da bi se pristupilo mikro SD slotu, koji je sada dosta pristupačniji jer je nosač same kamere manji i, rekli bismo, ne tako robustan kao kod prethodne. Manji nosač nam je omogućio da malo bolje zavirimo u elektroniku kamere, pa smo tako videli da se antena na ploču povezuje IPX konektorom, što korisnicima hakerske krvi može da znači. Takođe, tu je Realtekov modul RTL8188E, koji je zadužen za bežičnu vezu kamere sa svetom. RTL8188 se često sreće kod jeftinijih bežičnih Wi-Fi adaptera, a nije nepoznat ni mejkerima, jer se može naći u varijanti modula identičnog ovome. Tu su još taster za reset i bekap baterija. Telo kamere se zaokreće potpuno isto kao i kod prethodne, dakle, Pan ide od 0 do 355 stepeni, a Tilt 0 do 55 stepeni i isto tako samo po jednoj osi. U samom nosaču se isto može rotirati 355 stepeni.

Dahua je u ovu kameru ugradila 1/3” CMOS senzor, ali sa tri megapiksela, pa je samim tim i kvalitet snimka lošiji, ali i dalje dosta dobar. U rezoluciji 1080p kamera snima sa 30 frejmova u sekundi, dok pri rezoluciji 2304 × 1296 piksela broj frejmova opada na 20. Ovaj put proizvođač je ugradio fiksno sočivo od 2,8 milimetara, pa je i to razlog manjeg tela i nosača. Otvor blende na ovoj kameri je f2.0, dok je AoV po horizontali 100°/77°, a po vertikali 55°/42°. Oko sočiva je niz od 24 IR LED dometa do 30 metara sa cut filterom, a i senzor svetla je odmah tu. Za snimanje, kamera koristi H.264 kodek, dok su slike u MJPEG formatu.

Uz kameru se dobijaju i šrafovi za postavljanje, a i ovde je to moguće samo kad je kamera otvorena. Za napajanje je potreban DC 12V adapter. Kamera ima istu zaštitu (IP67 i IK10), što znači da je možemo koristiti u bilo kom scenariju i sa bilo kojim stepenom rizika. Inače, obe kamere su robustne, od čvrstog materijala, kvalitetne i ulivaju poverenje i sigurnost, ali su i za četvrtinu lakše od Hickvisionovih kamera.

Ovaj model kamere ima mogućnost samo dve konekcije istovremeno (dva streama), što i ne mora da predstavlja problem. Od podržanih tehnologija, i ovde su prisutne BLC i HLC, ali za razliku od prethodnog modela ovde D-WDR, to jest digital WDR, kao kod Hickvisiona. Balans bele boje je tu, redukcija šuma u 3D-DNR varijanti takođe. Detekcija pokreta je moguća u četiri zone, kao i polje interesa. Snimak se u zavisnosti od pozicije kamere može postaviti u flip ili mirror mod.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 7 2700X, Ryzen 5 2600X i MSI X470 Gaming M7 AC
AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
Adata SD700
NZXT H700i
Cablexpert, LogiLink i Just Link adapteri i konvertori
Dahua kamere DH-IPC-HDBW2421R-ZS i DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B
Šta mislite o ovom tekstu?
Hikvision DVR DS-7204HUHI-F1/N i kamera DS-2CE16C0T-IT3F
Aruba AP-365 RW
Tenda C50+

Dahua DH-IPC-HDBW2421R-ZS
Osnovno:
kamera 4 Mpx, maks. 2688 × 1520 px, LAN povezivanje, PoE, IP67, IK10, IR cut filter
Funkcije:
Motion Detection, Region of Interest, Electronic Image, Smart IR, Digital Zoom 16x, BLC/HLC/WDR, 3D DNR, Motorized Lens
Dimenzije i masa:
122 × 90 mm, 540 g


DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B
Osnovno:
kamera 3 Mpx, maks. 2304 × 1296 px, LAN povezivanje, Wi-Fi 2,4 GHz 802.11b/g/n, PoE, IP67, IK10, IR cut filter
Funkcije:
Motion Detection, Region of Interest, Electronic Image, Smart IR, Digital Zoom 16x, BLC/HLC/DWDR, 3D DNR
Dimenzije i masa:
110 × 81 mm, 470 g
Proizvođač:
Dahua
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera