TEST DRIVE<>
052018<><>

Cablexpert, LogiLink i Just Link adapteri i konvertori

Rešenja za drugi kraj

Na sreću, na tržištu se mogu naći svi tipovi raznih kablova, adaptera i konvertora za premošćavanje situacija kada želite da povežete uređaje sa priključcima sasvim različitog tipa. O svim bitnim vrstama priključaka pisali smo pre čitavih devet godina (www.sk.rs/2009/03/sksc01.html), ali je sve tada rečeno i dalje aktuelno, jer su Thunderbolt i USB-C tipovi priključka praktično jedine novine koje su se pojavile u međuvremenu. Zato se ovde nećemo zadržavati na običnim kablovima, raznim produžnim kablovima ili jednostavnim kablovima, kao što je „USB to mikro USB”, kakav najverovatnije koristite uz svoj mobilni telefon. Za neke specifične situacije biće vam potrebni malo drugačiji adapteri i konvertori, za koje možda i niste znali da postoje. Prebrali smo ponudu nekoliko domaćih prodavaca i izdvojili neke interesantne primere.

 
Adapterom nazivamo kabl ili spravicu koja menja fizičke karakteristike priključaka, ali zadržava vrstu signala i broj pinova koji su potrebni za prenos slike, zvuka ili podataka preko datog tipa priključka. USB kabl uz telefon je takav primer. Sličnu adaptaciju radi Gembirdov račvasti kabl Headset to Audio + Mic. Biće vam potreban ako imate hedset (slušalice sa mikrofonom, obične ili „bubice”) koji na sebi ima jedan 4-pinski konektor od 3,5 milimetara („banana”) i na kome mikrofon može da se koristi samo na telefonu ili laptopu (tzv. combo audio-priključak). Ovaj adapter će vam biti potreban da te iste slušalice koristite na desktop računaru, na kojem su zasebni konektori za audio-izlaz (zeleni) i mikrofon (crveni). Zašto biste za mrežno igranje ili skajpovanje na stonom računaru kupovali još jedne slušalice sa mikrofonom kada ovaj kablić košta 250 dinara.

Cablexpert DisplayPort to HDMI je adapter koji će vam poslužiti u slučaju da želite da povežete drugi ili treći TV ili monitor (koji nema DisplayPort) na svoju grafičku karticu ili na grafiku integrisanu na ploči.

 
Što se tiče adaptera, izdvojićemo još samo dve spravice, prvenstveno zbog toga što se tiču sve više prisutnog USB-C tipa priključka. LogiLinkov USB-C to micro USB adapter olakšaće vam život ako, na primer, imate noviji telefon koji ima USB-C, tako da možete da ga dopunite kada nemate svoj punjač pri ruci ili da možete da ga povežete na neki (tuđi) USB kabl i računar. Ako imate USB-C na računaru, pre svega laptopu, LogiLinkov USB-C to USB-A adapterski kablić omogućiće povezivanje nekog uređaja preko običnog USB priključka, i to u slučaju da laptop ima samo USB-C (blago vama ako imate takav model! – prim. aut.) ili u slučaju da su obični USB portovi popunjeni, ali je USB-C ostao slobodan.

Neki standardi priključaka se prilično razlikuju i u tom slučaju adapter mora da ima manje ili više složenu elektronsku komponentu koja će da „prepakuje” digitalne podatke, spoji ili razdvoji signale, ili pretvori signal iz analognog u digitalni i obrnuto. U tom slučaju rekli bismo da je u pitanju konvertor, a ne samo adapter, mada proizvođači to nazivaju kako im padne na pamet. Neki konvertori zahtevaju poseban softver ili makar podršku u vidu drajvera za operativni sistem.

 
Evo tri primera konvertora. Logilink USB2.0 to Serial Adapter će omogućiti da na računar sa USB priključkom povežete neki uređaj koji ima prastari serijski (RS232) priključak manjeg ili (još starijeg) većeg tipa. Iako je odavno prevaziđen, serijski port tvrdoglavo opstaje na nekim vrstama uređaja, kao što su elektronske kase i bar-kod čitači, a koristi se i za servisno, low-level povezivanje sa nekim uređajima, kao i sa elektronikom u automobilima. Sa druge strane, serijski priključak praktično je iščezao sa računara, a potpuno sa laptopa, pa je ovo rešenje ako vam je potreban.

USB to HDMI konvertor firme Just Link dodaje HDMI izlaz u slučaju da vam je potreban još jedan monitor (TV, projektor) ili u prostom slučaju kada vam je potreban HDMI izlaz na starijem računaru (mada je malo verovatno da u tom slučaju imate i dovoljno brz USB).

 
Obrnuto tome, Gembirdov HDMI to VGA + Audio konvertor rešava problem povezivanja sa starijim uređajima, kao što su raniji modeli monitora ili projektora, tako što video i audio-komponente iz HDMI signala razdvaja u zasebne analogne signale: VGA i 3,5-milimetarski audio-izlaz.

Posebnu grupu uređaja čine konvertori koji omogućavaju da se na USB-C priključak računara povežu raznorazni uređaji sa svojim starijim priključcima. Pojava USB-C priključka i njegova brzina omogućile su da se u novije vreme proizvođači usuđuju da na luksuznijim, tanušnim modelima laptopa izostave sve vrste priključka, sem USB-C, računajući da ćete upotrebiti ovakve konvertore kada vam zatrebaju. Uz neke modele takvih laptopa u pakovanju i stigne poneki konvertor, ali češće se konvertori nude posebno, po paprenoj ceni. Rešenja nezavisnih proizvođača su svakako povoljnija.

 
USB-C to DVI konvertor firme Cablexpert rešava specifičnu situaciju kada vam je potreban upravo DVI, kao nešto stariji tip video-priključka.

USB-C to Ethernet konvertor istog proizvođača omogućava priključivanje računara na žičnu mrežu, u slučaju da laptop nosite i na neke lokacije gde nema bežičnog pristupa (mada je to sve ređi slučaj, naravno) ili kada prosto želite veću brzinu transfera nego što vam omogućava konkretna bežična veza računara i rutera.

 
USB-C to 3-in-1 Charging + VGA + USB3, takođe iz Cablexperta, pruža konverziju video-signala na analogni VGA priključak, a usput rešava i situaciju kada računar nema (slobodan) običan USB, dodajući jedan, i to USB 3.0. Dodatno, ovaj konvertor ima i prolazni USB-C, tako da se efektivno ne zauzima USB-C na računaru (naročito ako je jedini), ali samo po pitanju funkcije napajanja/punjenja, ne i za podatke.

Sličan kombinovani konvertor je orijentisan na video/audio izlaze. Just Link USB-C to HDMI + VGA + Audio preko USB-C priključka omogućava i HDMI izlaz, ali i razdvojeni VGA + audio. Ovakav tip konvertora svakako je rešenje za dodatni monitor na laptopu, ali će, na primer, nekom vlasniku laptopa sa kojeg se prikazuju prezentacije omogućiti da ne brine o tome da li će moći da se poveže sa nekim projektorom ili televizorom.

 
Kada smo pročešljali ponudu adaptera i konvertora, pronašli smo i neke spravice na temu punjenja mobilnih uređaja. LogiLink Express USB Charger, prema navodima proizvođača, ubrzava punjenje mobilnih uređaja, što je rečenica koja nam automatski podiže jednu obrvu. Jasno vam je da nijedna spravica ne može da pojača struju koju daje ispravljač, koliko god da mobilni uređaj može da „posrče” više. Naravno, radi se o tome da ovaj „ubrzivač punjenja” svoju funkciju postiže samo kada mobilni uređaj punite sa USB priključka računara. Ova spravica nekako uspeva da „prevari” USB kontroler računara i „ubedi” ga da isporuči više od pola ampera, koliko je standardno za USB naponski izlaz. Probali smo na nekoliko računara i struja punjenja se podizala i do jednog ampera, što zaista ubrzava punjenje, a znamo koliko je sporo preko USB-a. Sve to je zgodno ako na računaru nemate USB priključak sa fabrički jačom strujom („fast charge”, „super-charger”, „charge boost” i slično) i ako vam je baš najzgodnije da punite mobilni preko USB priključka računara.

Cablexpert 3-in-1 Magnetic USB Charging Combo je univerzalni USB kabl za punjenje mobilnih uređaja sa različitim vrstama priključaka (mikro USB, USB-C i Thunderbolt. Između kabla i jednog od tri priključka nalazi se petopinski custom konektor koji se, zgodno, fiksira pomoću magneta. Ovako nešto dobro bi došlo nekome ko koristi više mobilnih uređaja sa različitim priključcima, mada nam je lakše da kao korisnika zamislimo vlasnika kafića ili restorana koji želi da i po ovom pitanju zadovolji gosta sa kritičnom popunjenošću baterije, u čemu god ona bila.

 
Pomenućemo još dva uređaja koji su neka vrsta adaptera ili konvertora, a mogu da se pokažu neophodnim. U specifičnoj situaciji kada je putem HDMI priključka potrebno povezati računar i neki TV, monitor ili projektor koji je veoma udaljen, problem može da predstavlja dužina kabla, zbog slabljenja signala. Zbog toga ćete retko i naći HDMI kabl duži od deset metara. LogiLink HDMI Extender je uređaj (zapravo, duet uređaja) koji pretvara HDMI izlaz u signal koji se prenosi preko mrežnog Ethernet kabla, a zatim se na drugoj strani signal ponovo prevodi u HDMI. Na ovaj način HDMI signal može da se „dobaci” 30 metara.

I, za kraj, još jedna zanimljiva spravica - Just Link HDMI 3 to 1 Switch služi da na HDMI izlaz sprovede signal se jednog od tri HDMI izvora slike i zvuka. Izbor se vrši najjednostavnije moguće, tasterom na uređaju ili preko daljinskog upravljača. Ako u dnevnoj sobi imate i računar i igračku konzolu i blu-ray plejer, ali vaš TV nema dovoljno HDMI ulaza, ova sprava će vas poštedeti stalnog čupanja i ubadanja kablova. Ipak, najčešće će se ovakav preklopnik koristiti za vezu tri izvora slike, na primer, tri laptopa, sa jednom projektorom, jer retko koji modeli „bacača slike” imaju više od dva video-ulaza.

 
Kao što smo videli iz ovog našeg pregleda, na onom drugom kraju kabla mogu da se nađu neki iznenađujuće različiti priključci i za skoro svaki slučaj nekompatibilnosti fizičke veze – postoji nekakvo rešenje.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen 7 2700X, Ryzen 5 2600X i MSI X470 Gaming M7 AC
AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
Adata SD700
NZXT H700i
Cablexpert, LogiLink i Just Link adapteri i konvertori
Šta mislite o ovom tekstu?
Dahua kamere DH-IPC-HDBW2421R-ZS i DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B
Hikvision DVR DS-7204HUHI-F1/N i kamera DS-2CE16C0T-IT3F
Aruba AP-365 RW
Tenda C50+

Proizvođač:
Cablexpert
Kontakt:
Gembird

Proizvođač:
LogiLink
Kontakt:
Sampro

Proizvođač:
Just Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera