TEST DRIVE<>
052018<><>

Tenda C50+

Glavonja sa Istoka

Napokon dobismo i jednu IP kameru sa natpisom Tenda. Do sada se sa njihovim kamerama u redakciji nismo sretali. Model koji smo dobili nosi oznaku C50+ i, iako bi neko pomislio da je u pitanju evolucija osnovnog modela C50, ipak nije: u pitanju je potpuno novi dizajn koji sa modelom C50 ne deli baš ništa. Tenda je u kutiju, osim kamere, spakovala strujni adapter, USB kabl, nosač sa šrafovima i uputstvo.

Kamera je u kućištu od sjajne bele plastike, osim donjeg dela, koji je mat crn. Na prvi pogled nam konstruktorskim rešenjem nije ulila poverenje: vrat kamere, iako ne tako tanak, ipak ima određenog lufta u svim smerovima. Rekli bismo da je glava kamere nesrazmerno velika za spoj sa vratom. Sa zadnje strane su samo mikro USB priključak i taster za resetovanje. Po horizontalnoj osi (pan) se zakreće postolje sa vratom, dok se po vertikalnoj (tilt) zakreće glava na vratu. Pan opseg se kreće u rasponu od 355 stepeni, što znači skoro ceo krug, dok je tilt opseg 120 stepeni. Na ovaj način kamera pokriva kompletan prostor oko sebe, a kroz aplikaciju se može postaviti šest predefinisanih položaja. Na glavi kamere se nalazi slot mikro SD kartice, a mogu se koristiti modeli do 128 gigabajta. Brže kartice se podrazumevaju, a kamera na karticu od 64 gigabajta može da snimi i do 400 sati snimka. Za snimanje se koristi H.264 video-kompresija, dok se slike snimaju u JPEG formatu. Sa prednje strane je sočivo, iza kojeg se krije CMOS senzor od 1/4 inča. Sočivo je širokougaono sa 68 stepeni, sa otvorom blende f2,0 i žižnom daljinom od 3,6 milimetara.

Prema proizvođaču, kamera je u stanju da snima u QVGA, VGA i HD rezolucijama, s tim da je 720p pri 25 fps najviše što kamera može. Za povezivanje na lokalnu mrežu kamera koristi ugrađenu antenu na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca, preko koje ostvaruje protok od 150 Mbit/s. Oko sočiva kamere su IR diode sa IR cut filterom dometa do deset metara, što je za kućnu varijantu, za koju je kamera i namenjena, sasvim OK. Tendin model koristi dvosmerni zvuk, tako da su tu i prorezi za mikrofon i zvučnik.

Za korišćenje kamere potrebno je preuzeti aplikaciju TendaEye. Ako radite prema uputstvu i skenirate QR kod, bićete neprijatno iznenađeni brzinom preuzimanja sa Tendinog „oblaka”. Srećom, ista je dostupna na Play Storeu, pa je preuzimanje proteklo veoma brzo. Kameri se ne može pristupiti preko IP adrese u okviru lokalne mreže, niti na neki drugi način. Samo uparivanje je malo konfuzno – na svakom koraku postupka pojavljuje se animirani krug, kao podsetnik da treba nešto da čekamo. Ipak, uparivanje je proteklo uspešno i kamera je spremna za rad. Prilikom uparivanja kamera nam je „izgovorila” svoj trenutni status, ali smo razočarani kvalitetom zvuka: distorzija je dosta naglašena i jedva smo razumeli šta nam kamera zapravo kaže.

Aplikacija je nalik onima koje koriste drugi proizvođači. Tu je deo za dodavanje drugih kamera, pregled snimljenih video-zapisa, podešavanja u vezi sa mrežom, okidač alarma, kao i razna druga podešavanja. U okviru glavnog prozora u kome pratimo kameru imamo opcije gde možemo zadati određene pozicije u prostoru, koje će kamera na zadatu komandu posećivati. Zatim, tu je PTZ (pan-tilt-zoom) za upravljanje kamerom, kao i opcija za okretanje slike 180 stepeni (ako je kamera postavljena naopako, da visi, a ne da stoji). Tu su još i pravljenje screenshota, snimanje videa i push-to-talk. Menjanje kvaliteta snimka između HD-a i SD-a takođe je tu i kameri treba nekoliko trenutaka da se prebaci u drugi mod. Kada je telefon u landscapeu, sve ove opcije su sklonjene sa ekrana i pojavljuju se na dodir, osim PTZ-a. U ovom slučaju se kamerom upravlja prostim povlačenjem prsta po ekranu, s tim što je vertikalna osa u ovom drugom slučaju (povlačenje prsta po ekranu) pogođena, dok je u prvom slučaju logično da kada dodirnemo strelicu na gore, kamera i ide gore, ali kod ove Tende to nije slučaj.

Sa nekoliko stvari nismo najzadovoljniji. Dok su u okviru iste mreže, kamera reaguje skoro trenutno na zadate komande. Kada mobilnim uređajem izađemo iz lokalne mreže, osetan je lag, malo veći nego što smo imali prilike da vidimo na sličnim uređajima o kojima smo pisali u skorije vreme, ništa previše, ali ipak evidentan. Dalje, kameri, opet u odnosu na iste uređaje, treba malo više vremena da iz dnevnog pređe u noćni mod i obrnuto. Takođe, kamera uključuje IR i u uslovima relativno slabijeg osvetljenja. Recimo, u sobi od dvadesetak kvadrata osvetljenoj LED panelom od 18 vati i 4200K dešavalo se da često menja mod. Prilikom zumiranja se vide svi limiti ugrađenog senzora, gde i u HD-u dobijamo izražen šum. Dvosmerni zvuk radi bez problema, ali zvučnici su mogli da budu malo bolji.

Kada se sve sabere i oduzme, smatramo da za 4500 dinara, koliko ova kamera košta, dobijate dosta. Nedostaci koje smo naveli nisu preveliki i ne utiču na sveukupan rad kamere. Naprotiv, Tenda je sve naše zadatke izvršila bez pogovora. Snimak u dnevnim i noćnim uslovima je sasvim pristojan. I za kućnu varijantu i kada je budžet uslov broj jedan, C50+ može da bude idealno rešenje.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 7 2700X, Ryzen 5 2600X i MSI X470 Gaming M7 AC
AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
Adata SD700
NZXT H700i
Cablexpert, LogiLink i Just Link adapteri i konvertori
Dahua kamere DH-IPC-HDBW2421R-ZS i DH-IPC-HDBW1320EP-W-0280B
Hikvision DVR DS-7204HUHI-F1/N i kamera DS-2CE16C0T-IT3F
Aruba AP-365 RW
Tenda C50+
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
HD 720p / SD 480p, indoor, pan/tilt, 4x digital zoom, Wi-Fi povezivanje
Spoljašnost:
mikro USB za napajanje, reset dugme, slot za mikro SD karticu
Ostalo:
Motion Detection, IEEE 802.11b/g/n 150 Mbit/s, vidno polje 68°, pan 355°, tilt 120°, dimenzije 103 × 112 × 131 mm, masa 176 g
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera