TEST RUN<>
062017<><>

WebDrive 1.7

Mrežni, a lokalni

Program spada u grupu alatki koje bismo mogli da nazovemo „integratorima mrežnih diskova”. Namena im je da nam ponude jedinstveni interfejs za korišćenje više različitih mrežnih servisa iz jednog radnog okruženja.

Korisnički interfejs programa je veoma jednostavan. Glavni prozor je sastavljen od liste servera koja prikazuje mrežne diskove i pet ikonica koje služe kao prečice do najvažnijih funkcija. Klikom na ikonicu New, otvara se prozor „čarobnjaka” koji ima funkciju da olakša priključivanje na cloud disk. Od nas se u prvom koraku zahteva da izaberemo vrstu protokola preko koga povezujemo disk u oblaku, ili da jednostavno izaberemo neki od postojećih veb servisa sa tom namenom. Što se tiče protokola, na raspolaganju su nam praktično svi aktuelni načini povezivanja koji uključuju FTP, SFTP, SecureFTP, WebDAV i SecureWebDAV. Tu je još i mogućnost priključivanja na SharePoint servere putem WebDAV protokola i konekcija na Office 365 servis putem REST API. Što se tiče mrežnih servisa, na raspolaganju nam stoje Microsoftov OneDrive i OneDrive Business, Amazon Cloud drive i S3 (Simple storage service), kao i dobro poznati Google Drive. Mesta se našlo za još nekoliko popularnih komercijalnih servisa, kao što su: DropBox, Box.com i Comerstone.

Dalji proces priključivanja na mrežni disk je krajnje jednostavan. Ukoliko je reč o povezivanju na server putem nekog od standardnih protokola, od nas se zahteva da upišemo adresu servera, korisničko ime i lozinku. Kada se radi o veb servisima, potrebno je da unesemo samo korisničko ime i lozinku (i eventualno se složimo sa uslovima za korišćenje servisa). Naravno, svaki protokol i servis ima specifične parametre koje je moguće podešavati, a to se može postići klikom na ekranski taster Advanced ili naknadno putem opcije Properties iz kontekstualnog menija. Svakom od priključenih diskova možemo zadati proizvoljno ime, kao i slovnu oznaku diska koji se integriše unutar File Explorera. Svi diskovi se prikazuju unificirano i izgledaju kao deo jednog sistema, iako iza njih stoje različiti provajderi.

Ovde dolazimo i do jedne vrlo značajne razlike kada je u pitanju korišćenje klijentskih programa za veb diskove. Poznato je da se prilikom korišćenja tih aplikacija kreiraju kopije mrežnih diskova na lokalnom računaru. To je stvar koja svakako umnogome ubrzava rad sa fajlovima, posebno u uslovima gde mrežna konekcija nije naročito brza. Međutim, šta da se radi ukoliko računar koji ima lokalni disk od 500 gigabajta priključujemo na mrežni disk veličine, recimo, dva terabajta? Naravno, postoji mogućnost ograničavanja sinhronizacije, ali opet uz kompromis da nam neki fajlovi više neće biti dostupni putem klijentskog programa. WebDrive ima drugačiji pristup i ne kreira kopiju podataka na lokalnom računaru (osim manjeg lokalnog keša), već se prilikom zahteva za rad na nekom dokumentu direktno obraća mrežnom resursu. To znači da ćemo u slučaju da imamo lošu konekciju, osetiti kašnjenja u radu, ali ćemo, s druge strane, imati pristup neograničenom kapacitetu mrežnih diskova.

Opcija Backup radi upravo ono što se od nje očekuje i klikom na nju dolazimo do prozora pod nazivom File Transfer Manager koji sadrži spisak svih aktivnih stavki. Na raspolaganju su nam tri mogućnosti: bekap fajlova sa našeg računara, preuzimanje sadržaja fajlova i foldera sa udaljenog računara i sinhronizacija foldera lokalnog i udaljenog računara.

WebDrive je prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima koji imaju potrebu za razmenom podataka putem cloud diskova. To su najčešće ljudi koji svoj posao obavljaju van kancelarije uz pomoć laptop računara. Upravo zbog poslovnih korisnika postoji posebna cenovna politika koja podrazumeva povoljnije aranžmane za veći broj licenci. Program se odlično integriše u operativni sistem i svoj posao obavlja diskretno i elegantno.

Igor S. RUŽIĆ

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
Šta mislite o ovom tekstu?
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
integrator mrežnih diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
46 MB (trial), 108 MB na HD-u
Cena:
40 dolara, proba 30 dana
Adresa:
southrivertech .com /products /webdrive
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera