TEST RUN<>
062017<><>

Kiwi for Gmail 2.0

Kada Gmail pojede kivi...

Google... Kompanija koja je rasadnik mladih i pametnih glavica, stecište dobrih ideja i inovacija, mesto na kojem je liberalan pristup organizaciji radnog mesta na vrhunskom nivou. Jednom rečju, organizacija za primer, želja mnogih kada je zaposlenje u pitanju. Međutim, i pored svih hvalospeva koje na račun ovog informatičkog giganta možemo da iznesemo, u praksi je situacija daleko od idealne. Mašinerija se daleko sporije giba, od škripe zarđalih zupčanika diže se kosa na glavi, dok se mišljenje korisnika zaobilazi svakodnevno i u širokom luku.

Pogledajte samo šta se desilo sa krajnje funkcionalnim i bolno jednostavnim Google Talkom. Chrome nećemo ni da pominjemo, a ono što nas najviše nervira u celoj priči je Gmail. Da li je moguće da mu i dalje pristupamo iz browsera, da nemamo mogućnost rada na uobičajen način, iz klijenta za elektronsku poštu? Da, stvar može da se zaobiđe, third party rešenja dolaze u pomoć, a na raspolaganju je i aplikacija za „pamete telefone”. Ipak, „to nije to” i većina nas žudi za integrisanim rešenjem koje nikako da ugleda svetlost dana.

Vlasnici Mac računara dobro su upoznati sa programom Gmail for Mac kompanije Zive, koje donosi toliko željenu integraciju. Odavde ne samo što možete da pristupate svojim Gmail nalozima, već vam se nudi i manipulacija kalendarom, pristup Google Driveu, aplikacijama i još mnogo toga. Sve, naravno, u prepoznatljivom Google okruženju. Konačno, program je evoluirao, dobio je novo ime, a autori su ga digitalnim, magičnim štapićem pretvorili u kivi i naterali Google da ga pojede. A kad Google pojede kivi, dešava se neobična transformacija... Ovog puta takva da i korisnici Windowsa u njenim čudima mogu da uživaju.

Po unosu korisničkog imena i šifre, pred vama se pojavljuje dobro poznato Gmail okruženje. Ono kao da je „isečeno” iz browsera i „nalepljeno” u okvir programa. Prostor uz desnu i donju ivicu ne koristi se za smeštanje komandi, tako da se funkcije i informacije ekskluzivno nalaze na levoj i gornjoj strani radnog ekrana. Konkretno, vrh ekrana rezervisan je za klasičan pull-down meni, ali i smeštanje komandnih ikonica preko kojih se prebacujete sa jednog na drugi Gmail nalog. Primetićete da su ikonice označene bojama – možete da ih menjate, ali za tu svrhu rezervisano je samo šest nijansi. To je urađeno zbog toga što Kiwi maksimalno podržava šest različitih naloga i ne, program ne možete da iskoristite za komunikaciju sa nekim drugim mail serverima. Podržan je samo Googleov. Na svakoj od ovde smeštenih ikonica upisuje se broj koji predstavlja nepročitane poruke, a boja koju ste izabrali odnosi se i na ostale elemente upravljačkog interfejsa – kao svojevrsna „tema”. Dalje, leva ivica ekrana je luka za pristajanje palete alatki i ovde se nalaze prečice ka svim podržanim poslovima programa. Takođe, odavde se na jednostavan način pristupa podešavanjima, ali se i program „ubacuje” u režim „ne diraj me”, kada vas po prispeću poruka neće uznemiravati porukama. Za svaki od definisanih naloga, inače, može da se odredi drugi zvučni sempl kako biste i na taj način znali o kom tipu poruke je reč.

Ostajemo i dalje na vertikalnoj paleti alatki i njenim resursima. Osim baratanja mailovima, Kiwi for Gmail može da pristupi kontaktima i da vam dozvoli da ih uredite – izmenite podatke, definišete nove sekcije, ubacite sliku i tako dalje. Tu je i pristup kalendaru, koji se otvara u novom prozoru, kako ne bi zaklonio osnovnu radnu formu. Slična situacija je i sa pisanjem novih poruka, ali i mnogim drugim akcijama koje program podržava. U novom prozoru otvara se i sadržaj vašeg parčeta Google Drivea, a tu je mnoštvo opcija za pristup resursima Gooleove online kancelarije. Na dohvat ruke su Docs, Sheets i Slides – svaki u svom prozoru. Ukoliko brzo želite da unesete stavku u kalendar, sročite elektronsko pismo ili otvorite prazan papir u „kancelariji”, na paleti alatki imate naročite tastere i za to, što u velikoj meri štedi vreme. Iako takva opcija ne postoji u obliku komandnih ikonica, Kiwi for Gmail omogućava pristup Forms, Keeps i Groups segmentima Googleove familije programa, ali to mora da se obavi iz „padajućeg menija”. Deo programa sa kojim ćete se najmanje družiti je Settings i mirne duše možemo da konstatujemo kako Kiwi for Gmail može da se koristi u as is obliku.

Možda ste očekivali više, ali to je to! Jednostavan, brz i efikasan način da pristupate elektronskim porukama koje dobijate preko Gmail naloga. Bez browsera, bez dosadnog prijavljivanja/odjavljivanja na i sa sistema. U pitanju je manje-više klasičan mail program, kojeg zbog svega viđenog možemo nazvati i frontendom za Googleov sadržaj. Postojanje opcija za rad sa dokumentima, pristup kalendaru i Google Driveu je odličan dodatak, i sada možemo da kukamo samo zato što je dozvoljena manipulacija tek sa šest naloga istovremeno. Pored toga, bes može da se usmeri i na cenu, jer se program iznajmljuje na godišnjem nivou, a od toga se ježimo. Možete da ga koristite i u Lite varijanti, ali uz brojna ograničenja. Recimo, tada je na raspolaganju samo jedan Gmail nalog, nećete moći da koristite prečice sa tastature, u slučaju neželjenog zatvaranja programa njegovo ponovno podizanje neće vas vratiti na mesto sa kojeg ste „otišli”, ostaćete i bez prilike da koristite plug-inove za Gmail i tako dalje. Vredi li tada sve? Vi nam recite...

Vladimir PISODOROV

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
email klijent
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
60,5 MB (trial), 59,8 MB na HD-u
Cena:
10 dolara godišnje, proba 30 dana
Adresa:
www .kiwiforgmail .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera