TEST RUN<>
062017<><>

Bitwig Studio 2

Nek’ se čuje, nek’ se zna

Ukoliko se bavite muzičkom produkcijom ili vam je to hobi, imamo sjajan predlog. Bitwig Studio 2 bi svakako trebalo da isprobate. Kreatori ovog programa su bivši članovi tima koji je radio na projektu Ableton Live, a koji je mnogo duže prisutan u svetu muzičke produkcije. Ukoliko ste imali iskustva sa njim, možete pretpostaviti šta donosi program Bitwig Studio 2. U pitanju je DAW (Digital Audio Workstation), pogodan kako za rad na laptopu, tako i u studiju.

Instalacija je laka i brza, a po njenom kompletiranju program konstatuje da nemate instaliran ni jedan package, pa vas upućuje da instalirate bar one osnovne. Paketi sadrže fajlove u vidu preseta, klipova, ritam mašina, templatea i slično, bez kojih je rad nemoguć. Dodatne pakete koji predstavljaju različite grupe materijala za rad možete dodati sa CD-a ili jednostavno dowloadovati.

Nakon toga možete konačno otvoriti novi projekat i sresti se sa radnom površinom. Interfejs je sjajno dizajniran, ali kako je Bitwig Studio kompleksan program koji nudi mnogo opcija i alatki, čini nam se i da je malo nepregledan. Ne tvrdimo da je sve to moglo bolje da se konstruiše i upakuje, jer je u pitanju zaista mnoštvo mogućnosti i opcija, ali ostaje problem velikog broja funkcija i alatki koje treba držati na oku. Kreatori su interfejs podelili na dva načina. Prvi je izbor layouta, koji birate u odnosu na to da li koristite laptop, pa ćete izabrati Single Display (Small), koji će upakovati sve na jedan ekran ili, ukoliko radite u studiju, možete izabrati Dual Display (Arranger/Mixer), pa čak i trostruki displej koji predviđa korišćenje tri ekrana tokom rada.

Zatim, tu je još jedna podela koja određuje šta ćemo videti u tom trenutku – odnosno tri viewa. To su redom Arrange, Mix i Edit, i podela je funkcionalna, odnosno birate view u odnosu na vrstu rada koji je potreban u tom trenutku. Prelaženje sa Arrange na Mix je predviđeno jednostavnim pritiskom na ’Tab’, što dodatno olakšava rad. Posebnu pogodnost predstavlja novi funkcionalni prozor, Dashboard, koji nam donosi nova verzija – 2. Opcije dostupne u Dashbordu nemaju veze sa konkretnim projektom na kome radite, već su opšteg karaktera i nude podešavanja za rad, instalaciju package kolekcija, pomoć u radu i slično.

Najznačajnija karakteristika programa je njegov sistem modulacije. Još u prvoj verziji to je bio najistaknutiji deo programa, ali u aktuelnoj verziji čitav sistem je prerađen i poboljšan tako da sada poseduje mnogo veću mogućnost proširivanja, odnosno inkorporiranja, koja se može sresti kod modularnog sintisajzera. Dodaćemo i to da, umesto standardnih efekata i instrumenata koje obično pružaju VST plug-inovi, Bitwig Studio 2 sadrži preko 25 plug and play modulatora koji ih zamenjuju.

Svaki instrument ili efekat ima slotove za modulaciju koji služe za dodavanje, povezivanje i na kraju potpunu izmenu funkcije tog efekta. Izmene se mogu primeniti na, recimo, visinu tona, gde je moguće izmeniti početni efekat do neprepoznatljivosti. Mogućnosti su neograničene, pitanje je samo kako ćete se snaći i šta vam je potrebno. Kada smo počeli da eksperimentišemo, priznajemo da je bilo i vrlo neuspelih eksperimenata, ali ako znate šta želite, Bitwig Studio će vam to omogućiti.

Pored toga što nudi inkorporirane efekte i instrumente koji se inače u drugim sličnim programima mogu ili moraju dodati pomoću plug-inova, ovaj program podržava i dodavanje dodatnih plug-inova koje nije pravio tim Bitwig, čime mu se mogućnosti dodatno proširuju.

Izdvojićemo još jednu sjajnu karakteristiku, a to je podrška za hardver. Opet, iako je to u nekim drugi programima moguće postići preko plug-inova, Bitwig Studio ovu podršku sadrži u osnovnoj varijanti. Ta podrška se ogleda, recimo, u mogućnosti da se kontroliše analogna oprema putem kontrole napona (CV).

U prvoj verziji program je bio predmet kritike na račun MIDI sinhronizacije, pa je to značajno poboljšano u aktuelnoj verziji. Uvedeni su i dodatni MIDI uređaji, tako da sada vaš laptop može postati prava fabrika muzike, da ne kažemo orkestar. Čak i ako ste pobornik korišćenja hardvera, moraćete da priznate da Bitwig Studio preti da postane nezamenjiv deo procesa stvaranja.

Nakon višesatnog igranja sa opcijama i semplovima koje smo pronašli, dodali, aranžirali i maltretirali, dobili smo fantastičan drum and base materijal (ili nam se tako činilo), ali kako je sve to bilo rađeno u demo verziji, nismo bili u mogućnosti da sačuvamo to remek-delo. Opcija Save ne dolazi u demo paketu. Ukoliko biste poželeli da na brzaka vidite kako zvuči Bitwig Studio, možete se opredeliti da otvorite i poslušate neki od ponuđenih sample projekata. Svi su editabilni, tako da igri i sreći nikad kraja.

Posle svega zapitali smo se ima li Bitwig Studio poneku manu? Pre svega, pomenuli bismo prezasićenost interfejsa koja može dovesti korisnika u konfuziju. U početku svakako, jer se interfejs ne oslanja na logiku i intuiciju. Jednostavno je pretrpan i morate naučiti gde se šta nalazi da biste funkcionisali. Pored toga, nedostaju nam i neke prepoznatljive osobenosti karakteristične samo za ovaj softver, nešto što će ga izdvojiti i naterati nas da izaberemo baš ovaj program umesto nekog od konkurentnih koji su duže na sceni.

Uglavnom, u radu smo bili veoma zadovoljni programom i što se tiče work flow strane i što se tiče svega što on ima da ponudi. Program je pravo čudo, da ne kažemo čudovište, i iako znamo da je ponekad teško preći sa onog na šta ste navikli na nepoznato, Bitwig Studio 2 će se svakako pokazati vrednim prilagođavanja ukoliko se odlučite za njega. Ako ste pak već korisnik neke od starijih verzija, kreatori su za vas pripremili posebnu pogodnost u vidu upgradea, što znači da ne morate platiti punu cenu.

Gordana RADOVIĆ

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
Šta mislite o ovom tekstu?
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
digitalna audio-stanica
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
179 MB (demo), 9 GB na HD-u
Cena:
379 evra
Adresa:
www .bitwig .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera