TEST RUN<>
062017<><>

ABBYY Fine Reader 14

Sujeverje i PDF integracija

Skoro svi izdavači softvera dolaze u dilemu kako da označe trinaestu verziju nekog svog programa. Dok jedni, uprkos sujeverju dela korisnika, hrabro ističu broj 13, drugi ga na neki način maskiraju (obično kao X3), a treći ga jednostavno preskoče i proizvodu dodaju broj 14, kao da se ništa nije desilo. Upravo je ovu poslednju strategiju izabrala ruska softverska kompanija ABBYY, koja se može pohvaliti najboljim programom za optičko prepoznavanje teksta.

Nakon prvog startovanja, program nas pita da li želimo da koristimo Fine Reader kao standardni čitač PDF dokumenata. Oni koji su ranije koristili ovaj softver bi se mogli naći u čudu, pošto se zna da je u pitanju OCR aplikacija, a ne čitač PDF fajlova, ali...

Uprkos pravilu da tim koji pobeđuje ne treba menjati, ovog puta prisustvujemo nečemu što se retko dešava kada su uspešni naslovi u pitanju, a to je velika promena koncepcije programa. Ono po čemu smo do sada prepoznavali Fine Reader – kvalitetno prepoznavanje skeniranih dokumenata, postalo je samo jedna od alatki koje se prodaju pod njegovim imenom. Od sada će se uz njega isporučivati ceo podsistem za rad sa PDF fajlovima koji sadrži čitač i uređivač dokumenata kreiranih u tom poznatom formatu, kao i modul za upoređivanje dva dokumenta koji mogu biti kreirani u različitim formatima. Po rečima proizvođača, na promenu su se odlučili nakon istraživanja koje je otkrilo da ljudi sa čestom potrebom za skeniranjem dokumenata i njihovim pretvaranjem u PDF oblik, moraju da posežu i za nekim drugim programima kako bi obavili zadatak, a prebacivanje fajlova među njima predstavlja gubljenje vremena. Iako ovo objašnjenje zvuči potpuno racionalno, treba reći da dodavanje novih mogućnosti nije zahtevalo mnogo napora, pošto ABBYY ima na raspolaganju programe za rad sa PDF dokumentima još od ranije. Recimo, pomenuti modul za komparaciju dokumenata je pozajmio kod iz projekta ABBYY Comparator, a tu je i ABBYY PDF Transformer.

Što se tiče unapređenja na najvažnijem polju, odnosno na OCR prepoznavanju, četrnaesta verzija, po rečima proizvođača, donosi veći stepen preciznosti uz bržu obradu podataka. Ovo zvuči lepo, ali nismo uspeli da uočimo razliku na probnom fajlu u odnosu na prethodnu verziju. Poboljšano je i prepoznavanje tablica i grafičkih elemenata, kao i obrada PDF fajlova sa već postojećim tekstualnim slojem. Svako ko je imao priliku da skenira dokumente sa matematičkim formulama zna da se one tretiraju kao slike. Nova verzija donosi mogućnost prepoznavanja jednostavnijih matematičkih izraza, i to u vidu dodatnog „jezika”, dok ćemo na one kompleksnije definitivno morati još da čekamo. Nismo isprobavali kako u praksi funkcioniše modul pod nazivom Hot Folder (dolazi uz Corporate verziju), čiji je zadatak da služi kao skladište za skenirane dokumente po preduzećima, koji se potom obrađuju van radnog vremena, ali ćemo poverovati proizvođaču kada kaže da mu je funkcionalnost znatno poboljšana. Nova verzija dozvoljava dodavanje većeg broja dokumenata različitih formata u zajednički projekat, iz kojeg se posle mogu formirati PDF dokumenti.

Klikom na desktop ikonicu sa nazivom aplikacije ulazimo u modul koji služi kao polazna tačka za rad sa svim funkcijama programa. Meni Open nam nudi mogućnost da otvorimo PDF fajl za čitanje, da neki grafički fajl učitamo u modul za prepoznavanje teksta ili da izvršimo konverziju dokumenta u neki od ponuđenih formata. Meni Scan sadrži mogućnost da skeniramo dokumente i da ih snimamo u nekom od popularnih formata. Već smo pominjali modul za poređenje dva dokumenta, on se nalazi u okviru opcije Compare. Zanimljivo je da u opcijama komparatora nije moguće izabrati srpski jezik, ali on sve razlike u dokumentima pronalazi bez ikakvih problema. Ukoliko želimo da po starom običaju direktno pristupamo OCR modulu programa, to je moguće preko prečice koja se nalazi u meniju Start. Napomenućemo i da je svim važnim modulima moguće elegantno pristupiti i putem opcija iz kontekstualnog menija.

Interfejs modula za prepoznavanje teksta je znatno promenjen u odnosu na prošlu verziju. Sličice menija u gornjem delu ekrana su sada vidno manje. Vizuelno sve izgleda lepo, ali smo mišljenja da nije trebalo uklanjati vertikalne toolbarove sa alatkama za ručno selektovanje područja na dokumentu, pošto su se pokazali veoma praktičnim na ekranima manjih rezolucija.

Nakon što PDF dokument otvorimo za čitanje, pred nama se pojavljuje interfejs programa koji bismo mogli nazvati kombinacijom onoga što smo gledali kod Adobe Acrobata i Foxit Readera. Sve izgleda lepo, uredno i pregledno. Klikom na opciju PDF Tools, pred nama se pojavljuje panel sa alatkama koje smo navikli da vidimo kod drugih programa za rad sa PDF fajlovima. Tu je standardni nabor za markiranje dokumenata bojama, linijama, strelicama kvadratima i ostalim oblicima, zatim, alatka za dodavanje primedbi, postavljanje raznoraznih pečata i ubacivanje digitalnog potpisa. Moguće je dodavati fotografije i blokove sa tekstom, brisati delove stranice, kao i menjati tekst i slike u okviru postojećih dokumenata. U slučaju da je potrebno prepoznati tekst u dokumentu koji je trenutno otvoren, to činimo preko opcije Recognize, koja će ceo proces obaviti bez otvaranja OCR modula i dokumentu dodati tekstualni sloj. Opcijom Add Pages imamo mogućnost da u radni fajl dodamo praznu stranicu, dokument sa skenera ili dokument u jednom od mnoštva podržanih formata.

Iako se autor teksta već dugi niz godina nada da će se u svakoj narednoj verziji Fine Readera pojaviti puna podrška za srpski jezik koja uključuje i prateći rečnik, to se, nažalost, ni do današnjeg dana nije dogodilo. Čudno je da odavno postoji rečnička podrška za hrvatski jezik, a da autori nisu smatrali da je ulaganje u pravljenje srpskog rečnika ekonomski opravdano. To je ujedno i najveća zamerka ovom odličnom programu, koji ni do sada nije imao konkurenciju na OCR polju, a od sada će dodatno zadati glavobolje kompanijama koje proizvode softver za uređivanje PDF dokumenata.

Igor S. RUŽIĆ

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
Šta mislite o ovom tekstu?
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
OCR i PDF editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
400 MB (trial), 1 GB na HD-u
Cena:
199 evra, proba 15 dana
Adresa:
www .abbyy .com /en -ee /finereader
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera