TEST RUN<>
062017<><>

Wire 2.12

Ljubav preko žice

Glavna funkcionalna prednost Wirea, u odnosu na ostale mesindžer klijente, odnosi se na format za prenos zvuka. Reč je o kodeku poznatom kao Opus, koji je varijanta kodeka SILK, a koji Skype koristi od verzije 4 na dalje. Karakteristika tog formata je da pruža kristalno dobar zvuk uz značajno manji transfer podataka u odnosu na MP3. Međutim, ovaj kodek ima potencijalne bezbednosne probleme kada se koristi u režimu promenljivog bitratea, pa oni koji žele da budu sigurni da ih drugi ne prisluškuju mogu u opcijama da izaberu varijantu sa stabilnim bitrateom koja zahteva veći internet protok.

Šifrovanje audio-poziva vrši se od početne do krajnje tačke, što se u novijim verzijama odnosi i na slanje fajlova i poruka, dok je ranije šifrovanje vršilo od korisnika do servera i obrnuto. Ukoliko imate sumnju da razgovarate sa čovekom koji je vlasnik stvarnog naloga, program poseduje mehanizam provere autentičnosti. Ako niz heksadecimalnih brojeva koji vidite u okviru profila odgovara onome što dobijete od sagovornika, to znači da je u pitanju uređaj tog korisnika i nakon toga možete aktivirati opciju verified. Naravno, u slučaju krađe uređaja ovo ne pomaže.

Wire može da uspostavi komunikaciju kako između dva, tako i između više korisnika. Za formiranje grupe se jednostavno klikće na sličice željenih persona u okviru liste kontakata. Korisnicima je omogućeno da razmenjuju multimedijalne sadržaje preko servisa kao što su YouTube, Spotify, Vimeo i SoundCloud ili da šalju fotografije. Slično nekim drugim servisima, i ovde je moguće koristiti animirane GIF-ove, koji se po smislu mogu birati kucanjem proizvoljnog pojma. Postoji mogućnost slanja poruka koje se automatski brišu nakon određenog vremenskog intervala (od 5 sekundi do jednog dana), kao i mogućnost brisanja već poslatih poruka kako na lokalnom, tako i na udaljenom uređaju. Tu je i zanimljiva opcija „kucanja”, kojom možemo, recimo, sugerisati sagovorniku da smo na vezi i da čekamo odgovor.

Korisnički interfejs deluje pomalo nejasno i nedorečeno, pošto nedostaju neke od standardnih opcija na koje smo navikli kod ovakvih aplikacija. Zapravo, one postoje, ali ih nije lako pronaći. Imamo utisak da se radi o veb-aplikaciji upakovanoj u Windows ambalažu. S druge strane, dizajn prozora za poruke sledi logiku minimalizma i ostavlja prijatan utisak prilikom korišćenja. Zanimljiva karakteristika kontakt liste je da se automatski organizuje (čitaj: sortira) u zavisnosti od toga koliko često kontaktirate pojedine osobe.

Wire spada u programe sa otvorenim kodom. Iza njega stoji Janus Fris, čovek koji je svojevremeno bio suosnivač kompanije Skype. On je oko sebe okupio deo tima koji je radio sa njim na projektu, a direktor kompanije je Džonatan Kristensen, čovek koji je šest godina bio direktor Skypea, do momenta kada ga je kupio Microsoft. Osim njih, u razvoju projekta učestvuju i ljudi koji su ranije radili u kompanijama kao što su Nokia, Apple i Microsoft. Iako je firma registrovana u Švajcarskoj, glavni razvojni tim se nalazi u Berlinu. Samo da kažemo da Švajcarska nije slučajno izabrana, već zbog toga što ima zakone koji pogoduju firmama koje rade sa osetljivim podacima.

Program je potpuno besplatan, pošto autori profit nameravaju da ostvare preko dopunskih sadržaja koji će se pojaviti nakon što se stekne kritična baza korisnika. Treba istaći da osim na desktop platformama, Wire može da se koristi i na mobilnim komplementima, ali da postoji i mogućnost korišćenja veb-aplikacije putem najpopularnijih pregledača interneta.

Igor S. RUŽIĆ

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
mesindžer klijent
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
52 MB, 201 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
wire .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera