TEST RUN<>
062017<><>

Unigine Superposition Benchmark 2017

Sledeća generacija

Softverska kompanija Unigine zaslužna je za nastanak čitave serije grafičkih benchmark programa nove generacije. Naglasak više nije na kvantitetu, već na kvalitetu i umesto da grafičke podsisteme napadamo mnoštvom različitih testova, puštamo ih da se „vrte” u ekstremno zahtevnim demoima. Ovakav pristup donosi daleko realnije rezultate, koji teže mogu da se „nasviraju” jer se tek u neznatnoj meri oslanjaju na sintetiku. Okruženje u kojem se test odvija je realno, gotovo kao neka video-igra, što će vam dati dobru osnovicu za procenjivanje jačine hardvera kojim raspolažete.

Superposition kao temu uzima nekakvu retro laboratoriju i kroz 17 različitih kadrova na teške muke stavlja grafičku karticu. Test pokreće najnoviji Unigine 2 engine, koji je sposoban da izgura i 8K rezoluciju, ali i da se pokrene u režimu prikaza preko celog ekrana ili u prozoru (bez ivica). Korisnik radne parametre može da bira selektovanjem nekog od unapred definisanih šablona ili ručnim prebiranjem po opcijama. Osim rezolucije, na raspolaganju je odabir grafičkog API-ja (DirectX ili OpenGL), kvalitet tekstura i shadersa, a možete da uključite/isključite Depth of Field i Motion Blur efekte. Superposition će biti ljubazan i obavestiće vas ako sa podešavanjima preterate i prekoračite granicu obeleženu količinom video-memorije.

Za vreme trajanja testa Superposition daje opširne statističke podatke. Na raspolaganju je trenutni, minimalni i maksimalni broj izrenderovanih sličica u sekundi, broj „trouglova”, površina i različiti materijali na sceni, odnosno koliko izvora svetlosti se u datom trenutku koristi. U svakom momentu možete da vidite i podatke o brzini grafičkog čipa i memorije na kartici, zauzeće njenih resursa i temperaturu. Većina pomenutih podataka ulazi u završni izveštaj koji u obliku slike može da se pohrani na hard-disku. Naravno, Superposition daje i zbirnu ocenu koja se iskazuje bodovima i može da se uporedi sa dostignućima ostalih korisnika programa.

Osim što izgleda ubedljivo, lako se koristi i daje tonu korisnih informacija, ovaj benchmark može da se koristi i za (kontinuirano) stresiranje komponenti sistema. Nažalost, ovo je rezervisano za komercijalnu verziju koja košta simboličnih 20 dolara. Ipak, ne treba da očajavate jer Superposition donosi još nekoliko korisnih stvarčica za koje nećete morati da zavlačite ruku u džep. Razmišljate o VR-u i niste sigurni da li će hardver moći da se izbori sa izazovima? Nema problema, na raspolaganju je čitava sekcija parametara čijim podešavanjem dolazite do potrebnog zaključka. Princip korišćenja je sličan – oslanjate se na ugrađene šablone ili na ručno tweakovanje opcija. Inače, u komercijalnoj verziji, Superposition donosi podršku za VR uređaje (Oculus Rift i HTC Vive), pa iz prve ruke možete da pratite kako sve izgleda u praksi.

Neobično simpatično je što su autori u program ubacili i svojevrsni mini-igrački režim u kojem scena bukvalno oživi i postaje interaktivna. Na raspolaganju je oko 900 predmeta sa kojima možete da stupite u kontakt, pa čak i da značajno menjate vizuelni identitet scene (na primer, različito doba dana, uključeno/isključeno veštačko osvetljenje i tako dalje). Akcija se „odmotava” u first person maniru, uz mogućnost zumiranja, pa čak i izvođenja skokova. Naravno, sve vreme su na raspolaganju informacije kojima pratite rad kartice i ostvarenu brzinu.

Čak i u besplatnoj verziji Superposition je upotrebljiv i krajnje koristan. Ono što će posebno obradovati vlasnike moćnog hardvera je što ovaj program bez ikakve muke „popunjava” resurse najmodernijih primeraka iz klase i i te kako će umeti da ih stavi na muku. Autori čak napominju da ako nemate minimalno Nvidijinu Geforce karticu iz serije 600 ili AMD-ov komplement, Radeon iz generacije 7000 ni ne pokušavate da pokrenete. Naravno, dva gigabajta video-memorije se podrazumeva. Za one sa slabijim hardverom tu su nešto stariji benchmark programi kompanije Unigine – Heaven i Valley. Ne znamo da li ste primetili, ali Unigine svake četiri godine na tržište izlazi sa novim rešenjem, što znači da se sa Superpositionom družimo do 2021. godine.

Vladimir PISODOROV

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
benchmark program
Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
1,2 GB, 2,67 GB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
benchmark .unigine .com /superposition
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera