TEST RUN<>
062017<><>

Etcher

„Narezivanje” SD kartica

Ideja će vam verovatno zvučati jako čudno – Etcher služi za „narezivanje” materijala na SD kartice. Tačnije, misli se na transfer „slika” (operativnog sistema, na primer), koji se obavlja po principu „bajt po bajt”. Uz to što ima izuzetno jednostavan upravljački interfejs, ovaj program je besplatan, portabilan, a postoji i u verzijama za Linux, odnosno Mac OS X.

Iako je prilično sveden i spartanski, Etcher nakon instalacije zauzima čak 214 megabajta slobodnog prostora na hard-disku. Po pokretanju vas dočekuje upravljački interfejs koji se sastoji iz tri koraka i koji ne ostavlja prostora za bilo kakve nedoumice. Tako se u prvom koraku vrši odabir „slike” koju želite da prebacite na SD karticu. Osim podrazumevanog formata ISO, podržani su i IMG, ZIP, DMG, DSK, GZ, BZ2, HDDIMG, RAW, XZ i ETCH. Sledi odabir drajva na koji će se „narezati” sadržaj i tu dolazimo do prve zanimljive situacije. Naime, Etcher automatski obavlja skeniranje dostupnih lokacija i „sakriva” klasične hard-disk particije kako ne bi došlo do neželjenih situacija i slučajnog prepisivanja podataka. Takođe, osim memorijskih kartica, Etcher akciju može da izvede i sa USB stikovima, što mu značajno povećava domen primene. Nažalost, ukoliko ste naumili da obavite transfer Windowsa, dočekaće vas neugodno iznenađenje, program ne može da se snađe sa ovom vrstom „slika” i pokušaj njihovog „narezivanja” rezultovaće materijalom koji nije butabilan. Obaveštenje o ovome dobićete svaki put kada Etcheru pokušate da podvalite „sliku” Prozora, a on će vam to vratiti tako što će preporučiti da zahvat obavite uz pomoć programa Rufus. Automatika je zadužena da vodi računa i o potrebnoj veličini, tako da će priključivanje memorijskih lokacija nedovoljnog kapaciteta rezultovati ispisivanjem notifikacije na ekranu. „Narezivanje” podataka obavlja se u trećem koraku, uz minimalno prisustvo statističkih podataka na ekranu. Najveći prostor zauzima progres linija, a tu su i podaci o brzini upisa podataka, odnosno o procenjenom vremenu do kompletiranja akcije. Sasvim dovoljno! Inače, Etcher po defaultu obavlja verifikaciju kopiranog sadržaja, što je podatak od izuzetne važnosti.

U sekciji sa podešavanjima ne nalazi se puno toga, i to u potpunosti odgovara generalnom ustrojstvu programa. Možete da uključite/isključite interni sistem za prijavu grešaka, (de)aktivirate verifikaciju, ali i da naredite programu da obavi automatsko ejectovanje odredišnog uređaja po završetku procesa. Ukoliko iz nekog razloga Etcher ima problema sa detekcijom memorijskih kartica i USB stikova, dozvoljeno je da aktivirate takozvani Unsafe režim rada koji će omogućiti pristup svim sistemskim drajvovima i samim tim dozvoliti ručni odabir radne particije.

Etcher je jedan od najjednostavnijih programa za transfer „slika” operativnih sistema na SD kartice/USB stikove. Ako ništa drugo, sigurno ima najlepši upravljački sistem i odličan sistem automatizacije. Ogroman downside je što ne podržava baratanje Windows „slikama” i baš to će odbiti veliki broj potencijalnih korisnika. Za neku od narednih verzija autori su obećali ubacivanje podrške za rad sa više memorijskih lokacija u isto vreme. U ovom momentu jednu „sliku” moguće je prepisati na odredišnu lokaciju više puta isključivo uz njen ponovni odabir po okončanju inicijalnog posla. Na kraju još treba dodati da se Etcher još uvek nalazi u release candidate obliku i da je i takav više nego upotrebljiv.

Vladimir PISODOROV

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Šta mislite o ovom tekstu?
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
71,7 MB, 214 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
etcher .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera